Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Ilmakuvien tilaukset ja toimitukset
pääosin sähköisesti netin kautta

Ilmakuvia tilanneet viljelijät luottavat uuteen tekniikkaan myös kuvatilauksissa. Valtaosa kesän ilmakuvista tilattiin sähköisesti netin kautta. Myös kuvien toimitus tapahtuu netin avulla, näin säästyy aikaa ja postikuluja.

Ilmakuvaus ja ennustekartat oli tänä vuonna mahdollista tilata sekä perinteisesti postin kautta tai netistä, sivuilta www.farmit.net ja sieltä peltokanavasta. "Kaksi kolmesta teki tilauksen sähköisesti ja vain kolmasosa paperilla", kertoo kehityspäällikkö Satu Westerback.

Nettitilauksessa taustalla pyöri koko ajan laskuri, joka kertoi, mitä tilaus tulee maksamaan. Westerbackin arvion mukaan se oli yksi syy käyttää nettiä, ei tarvinnut erikseen näpytellä taskulaskimeen hehtaarimääriä ja euroja.

Kovin isosti ilmakuvausta ei vielä markkinoitu. Itse kuvauslentoja pyrittiin keskittämään, joten mukaan pääsi vain tietyistä osista maata.

Vaikka mukana oleva tilamäärä, 250 tilaa on vielä vaatimaton, kuvia kertyy jo lähes 150 000 hehtaarilta. Järvet ja metsät peittävät tunnetusti ison osan maamme pinta-alasta. "Yksi kuva on 1,3 x 1,3 kilometrin alueelta. Joskus siinä on vain hehtaarin parin ala, jolle ennuste tehdään."

Kaikkineen ennusteita tehdään noin 11 000 peltohehtaarille. Keskimäärin yksi tila on tilannut kuvat vajaalta 50 hehtaarilta.

Tilaaja piirtää itse kasvulohkorajat

Kun ilmakuvaustilaus tulee Kemiraan, se ensimmäiseksi tarkastetaan. Kyseiseltä alueelta pyydetään maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksesta TIKE:stä lohkorajat tilatunnuksen perusteella. Jos käytettävissä on vanha ilmakuva, sitä voidaan myös hyödyntää.

Sen jälkeen tilaaja piirtää karttoihin kasvulohkorajat.

"Tänä vuonna kasvulohkorajat piirrettiin paperikarttoihin. Ensi vuodeksi saamme työkalun, jolla jokainen voi netissä käydä piirtämässä kasvulohkorajat paikalleen, jos sellaisia on. Lisäksi tarvitaan kylvöpäivätieto, kevätlannoitus ja mahdolliset kylvöissä tulleet muutokset suunnitelmiin", Westerback sanoo.

Jos tieto kylvöpäivästä puuttuu, satoennusteen tarkkuus kärsii. Samoin kasvulohkoraja on tärkeä. Jos jokin lohko käsitellään ohrana vaikka siitä puolet olisikin vehnää, ennuste tietenkin heittää huomattavasti.

Kun kasvulohkotiedot ovat kohdallaan, LORIS-kartat -palvelun tilaajan ei tarvitse kuin odotella karttoja.

Kuvat otetaan korrenkasvun alkaessa

Tänä vuonna ilmakuvaus tehdään vain kerran. Edellisenä kesänä kuvia otettiin kahdesti, mutta nyt Kemirassa on päädytty yhteen kuvaan. "Pyrimme lentämään kuvaukset muutamassa päivässä", Westerback sanoo.

Kun kuvattavaa alaa on paljon, kasvustot kehittyvät tietenkin eri tahtia. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa kuvattavista pelloista olisi jo ohittanut pensomisvaiheen ja korren kasvu olisi alussa. Eli etukäteen ennustaen oikea ajankohta on kesäkuun alkupuolella.

Säät saattavat aiheuttaa mutkia matkaan. Pilviset ja sateiset ilmat sotkevat kuvausta. Maanmittauslaitoksen ilmakuvakeskuksessa seurataankin säätiedotuksia silmä tarkkana.

Kuvaamisessa käytetään infrapunavalolle herkkää filmiä. Kahden päivän kuluessa kuvauksesta kuvat ovat cd:llä ja Kemirassa käytettävissä.

"Laitamme kaikki kartat nettiin kunkin oman tilatunnuksen taakse, joten kukin näkee sieltä vain omat kuvansa. Kun ilmakuvat ovat saapuneet Kemiraan, niille tehdään tilatut analyysit. Halutessa ne saa postin kautta paperille tulostettuna, mutta nopeampi tapa on käydä poimimassa ne itse netistä. Jää postinkulkuun menevä aika pois", Westerback toteaa.

Ne, joiden kännykkänumero Kemirassa on tiedossa, saavat viestin, että kuvat ovat nyt noudettavissa netissä. Kaikki tilaajat saavat kartat kahdeksan päivän kuluessa kuvauslennosta. Tätä on parannettu viime vuodesta, jolloin jotkut saivat kartat liian myöhään, jotta niitä olisi voinut hyödyntää kesän peltotoimissa.

Loppu on käyttäjästä kiinni. Jotkut noudattavat valkuaisennusteeseen perustuvaa lisälannoitussuositusta tarkasti, toiset vähän vähemmän tarkasti.

 

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |