Sanotaan, että maailma muuttuu. Näin onkin ja se on helppo huomata vanhoista valokuvista. Mutta yksi asia on varma. Ihminen ei muutu eikä hänen suhtautumisensa rahaan. Ulkoinen muutos on vain seuraus tästä.
Olen seurannut talousasioita jo kauan ja muistan hyvin, kun dollarin kurssi kymmeniä vuosia sitten oli 3 markkaa 70 penniä. Kuka teistä huomasi, että euron ja dollarin suhteen käänne tapahtui kun euro oli hiukan yli 1,6 dollaria? Lähes pennilleen samaan hintaan. Mutta kuka pani merkille, että myös tällöin alkoi tapahtumaketju josta kaikki nyt puhuvat.
Pörssit löysivät huippunsa puoli vuotta ennen talousongelmien alkua. Ne tiesivät. Jostakin mystisestä syystä tätä maailmanlottoa harrastavat ovat aavistaneet nämä asiat säännönmukaisesti noin puolen vuoden ennakolla. Kukaan ei osaa selittää miksi.
Amerikkalaisten asuntoroskaluottojen paljastuttua seurasi Lehmanin konkurssi, jonka ajattelemattomat Yhdysvaltain viranomaiset päästivät tapahtumaan. Se laukaisi maailmanlaajuisen rahoituskriisin, ja tuosta me olemme nyt maksamassa. Kärpäsestä tuli härkänen.

Seurasi tilanne, jota voisi verrata vaikkapa autolla liikkumiseen. Jos kaikki merkittävimmät huoltoasemaketjut äkkiä suljettaisiin olisivat kulkijat pulassa. Autot seisoisivat vaikka öljyä riittäisi, jalostamot toimisivat ja tankkaamiseen tarvittava tekniikka olisi kunnossa.
Maailmantalouskin seisahtui kun rahaa ei päässyt tankkaamaan. Kaupanteko loppui, varastot täyttyivät, tuotanto lähes pysähtyi ilman, että talousrealiteeteissa oli pohjimmiltaan mitään vikaa.
Elvytystoimet aloitettiin, suurtaloudet reagoivat voimallisesti pitäen tavoitteenaan rahoitusmarkkinoiden korjaamista. Keskuspankkien korkojen laskut ja hallitusten massiiviset elvytystoimet tulevatkin kääntämään talouden varmuudella nousuun, vaikka vaikutus alkaa täysimääräisenä näkyäkin vasta vuoden kuluttua.
Pörssit pohjasivat indeksinsä maaliskuussa, jolloin alkoi näkyä heikkoja mutta selviä merkkejä asioiden korjaantumisesta. Elvytys oli alkanut tehota ja käänne tapahtui. Sen huomasi vaikkapa terästuotannossa tarvittavan nikkelin hinnan noususta. USA:ssa työllisyys on jo parantunut lähes joka toisessa – kun vain neljännesvuosi sitten se heikkeni lähes jokaisessa – osavaltiossa. Kiinan ja Saksan kasvu on taas kiihtymässä.
Tilanteen paranemisesta on selviä ruohonjuuritason merkkejä Suomessakin. Tuttavani ulkomaalainen vaimo työskentelee hotellissa kerroshoitajana. Vain jokunen aika sitten työt puolittuivat, mutta nyt häntä tarvitaan taas kokopäiväisesti. Hotelliasuminen on lisääntynyt.
Olen huomannut hyviä merkkejä myös työssäni. Ihmisten kanssa keskustelen mielelläni kaiken maailman asioista, ja jos oikein tarkkoja ollaan, mielellään juuri niistä. Erilaiset alihankkijat viestivät esimerkiksi metallialalla kaupanteon vilkastumisesta päämiehiinsä päin. Näitä viestejä saa kuulla liian usein, että kyse olisi vain jostakin satunnaisesta vaihtelusta.


Suomalaiset ruoantuottajat lisäävät työväkeä ja laajentavat tuotantoaan. Se tietää hyvää Maatilan Pellervon lukijoille ja olen varma, että olette jo huomanneetkin sen. Makkaraa ja leipää tarvitaan myös itänaapurissa vaikka ylellisyystuotteista ei vielä olisi niin väliä.
Öljynhinta on noussut juuri yli Venäjän valtion kipurajan ja ne verotulot tietävät töitä suomalaisille siellä ja kotona nopeammin kuin arvaammekaan. Naapurimme yhteiskunnan perusrakenteiden ja asuntojen tarve on meidän mittapuumme mukaan huutava ja loppumaton ja Medvedev haluaa pitää ihmisensä tyytyväisinä.
Tilanne on toki vielä tässä vaiheessa lähes hiuskarvoilla viritetyn korttitalon luokkaa, ja yksikin kaapissa varjeltu luuranko varmasti romahduttaisi sen. Jossain se on, mutta toivottavasti kukaan ei avaa sitä ovea liian aikaisin.


Mutta palataan alkuun. Aikanaan dollari kääntyi laskuun kurssilla 7 markkaa 20 penniä. Odottakaapa vain kun euron kurssi dollariin nähden on 80 senttiä. Sellainenkin aika tulee ja silloinkin tapahtuu jälleen käänne. Niin on aina ollut ja niin tulee aina olemaan, jos olen Sinuheni aikanaan oikein tulkinnut. Maailma muuttuu mutta ihminen ei.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 6 /2009

  • Tutkimus: Suomen lammasrotujen geenilanka jatkuu kesytyshistorian alkuun

    Yritys: Marjatila pyristelee byrokratian hampaissa

    Viljelykesä: Satotoiveet orastavat

    Kasvinsuojeluaineet: Verkkokaupan valikoima kasvaa

    Lannoiteasetus: Seleenipykälä remonttiin

    Viljavuustutkimus: Parantamisen varaa

    Nurmiviljely: Siemenseoksiin tarvitaan lisää puhtia

    Viro: Lama koettelee tuottajaa

    Säilörehu: Korjuuvirheet napsivat sadosta yli kymmenesosan
    Hyvän sadon viljelykokeet: Siemenet kylvetty

    Punahome: Kasvunsääde pienentää riskiä

    Maidontuotanto: Varovasti mutta varmasti

    Saksa: Kylän viimeinen maitotila

    Kenia: Metsähallinnon malli Suomesta

    Luomutuotanto: Tarjonnan puute rajoittaa kauppaa

    Tekevälle sattuu: Hiehon harha-askel

    Omenantuottaja: Satoa sadasta lajikkeesta

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Karjasilmää kehittämään

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Antinpoika
    Verkossa
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat
    Kimmo Haimi, Topi Pakarinen ja Jari Peltonen

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 6.8. ja Kodin Pellervo 17.6.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.