Harri Olli Virolahden Häppilastä täydennyskylvää kaikki nurmilohkot aikaisin keväällä. Kylvö tapahtuu Einböckin Pneumaticstar-suorakylvökoneella.

Nurmisiemeniä lisätään lähes poikkeuksetta jokaiselle Harri Ollin nurmilohkolle. Ollin mielestä kustannus on pieni hyötyyn verrattuna. Kylvötyökin kestävät Pneumaticstarilla vain 8 minuuttia hehtaarilta.
Olli säätelee nurmilohkojen täydennyskylvömäärää edellisenä vuonna ottamiensa tuoresatonäytteiden perusteella. ”Päättelen lohkojen siementarpeet sen mukaan, mitä vaaka kertoo tuoresatonäytteistä”, Olli sanoo. Kaikkein heikkokuntoisimmille nurmille hän suorakylvää 15 kiloa lisää siemeniä. Muuten hän kylvää peltoihin 5–10 kiloa siementä hehtaarille.
Harvoja ovat ne kerrat, jolloin Olli malttaa jättää edes hyvässä kasvutiheydessä olevan nurmen ilman siemeniä. ”Jos niin tapahtuu, käyn pellon kuitenkin ilmastamassa, jotta uusi sato pääsee kuloheinän alta nopeammin varastoimaan auringon energiaa kasvuunsa”, Olli kertoo.
Usein hän kuitenkin täydennyskylvää hyvätkin nurmet viidellä kilolla uutta siementä hehtaaria kohti – varmuuden vuoksi. Nurmisiemenpankin ylläpitäminen on ilmeisen kannattavaa puuhaa, sillä Ollin nurmet ainakin näyttävät poikkeuksellisen tiheiltä ja hyväkuntoisilta. Ollin tavoitteena on pidentää täydennyskylvön avulla nurmien ikää ainakin parilla vuodella.
Nurmien käsittelylle löytyy toinenkin syy. Haminan ja Virolahden alueella nurmissa asustaa paljon myyriä. Ollin Einböckin Pneumaticstar on varustettu myyrien vuoksi etulanalla. Sen avulla hän tasoittaa suorakylvön yhteydessä myyränpesät tasaisiksi. ”Multa ei pääse tasauksen jälkeen korjattavaan rehuun aiheuttamaan virhekäymisiä”, Olli myhäilee kylvökoneensa ominaisuuksia tyytyväisenä.

Rainata on siemen-
seoksen erikoisuus


Siemenseoksia Olli on kehittänyt tilalle kaksi. Uusien nurmien perustamista varten Olli sekoittaa Agrimarketista ostamaansa timotei-nurminataseokseen hieman ruokonataa sekä puna-apilaa. Seosta kylvetään uuden nurmen eväiksi 30 kiloa hehtaarille.
Täydennyskylvöjä varten Ollilla on toinenkin siemenseosresepti: tällä kertaa timotei-nurminata perusseosta maustetaan rainadalla ja puna-apilalla. ”Seoksen poudankestävyys on osoittautunut rainadan ja puna-apilan syvälle kasvavan juuriston ansiosta hyväksi. Rainata antaa lisäksi pitkään satoa.”
Olli korostaa myös puna-apilan tärkeyttä. Apilan ansiosta rehun sulavuus säilyy korkeana pitkään. Ominaisuutta tarvitaan silloin, jos rehun teko säiden vuoksi keskeytyy.
Nurmisatoja Olli korjaa perheensä kanssa ainakin kahdesta niitosta. Meren rannikolla sijaitseva tila kärsii lähes joka vuosi kuivuudesta. Pilvet satavat vasta muutamien kilometrien päässä tilasta – sisämaassa.
Maatkin ovat Vanha-Ollin tilalla sen verran läpäiseviä, ettei niitä kaikkia ole tarvinnut salaojittaa. Poudanarkuuden vuoksi pellot eivät välttämättä jaksa aina tuottaa satoa kolmanteen niittoon. Silloin Olli syöttää toisen niiton jälkeen kasvavaa odelmaa joko niittorehuna tai laitumena eläimilleen.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 6 /2010

  • Tutkimus: Siivekkäät työläiset torjuvat mansikan harmaahomeen

    Maidontuotanto: Kainuu on maitoinen maakunta

    Web-kamera: Mikä lannoite liukenee parhaiten

    Kasvinsuojelu: Torjunnan tehot käyttöön

    Pikakalkitus: Sooda levisi kehnosti

    Kasvinsuojelu: Berner sai GEP-statuksen koetoiminnalleen

    Nurmiviljely: Kasvitiheys ratkaisee sadon

    Kasvukausi: Sade vaihtaa viljelykasveja ja huuhtelee satotoiveita
    Kosteutta riittää

    Viro: Maitotiloilla vaikeat ajat
    Vararikko: Alamäki alkoi navettapalosta

    Hyvä Sato -kilpailu: Kilpailulohkot kylvetty

    Maatalouslomitus: Karjatilan luottopakki

    Tuotantopanokset: Panosten hinnat määräytyvät Pohjoismaiden markkinoilla

    Mansikka: Kesän ensi sato kypsyy kasvihuoneessa

    Hajajätevesiasetus: Jätepalikat edelleen levällään

    Okra 2010 -maatalousnäyttely

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Pohjanmaalla sikadysenteriaa, Virossa PED-epidemia

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Kannen kuvat Silja Vuori ja Jari Peltonen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.8. ja Kodin Pellervo 17.6.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.