Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Kilpailijat selättivät tuomariston

Pieniltä kömmähdyksiltäkään ei Kasvinsuojelun SM-kisassa säästytty. Loppukilpailun teoriaosuuden jälkeen kilpailijat jäivät odottamaan pisteitään. Odotellessa kisan juontaja luki oikeat vastaukset kysymyksiin.

15. kysymys aiheutti vastalauseiden tulvan. Siinä kysyttiin, milloin on mahdollista aitosuorakylvössä torjua rikkakasveja. Vaihtoehtoina olivat A vain ennen kylvöä, B viimeistään kaksi päivää kylvön jälkeen ja C ennen korrenkasvun alkua.

Oikeaksi vastaukseksi ilmoitettiin B. Kilpailijat olivat kuorossa eri mieltä. Oikeita vastauksia oli heidän mielestään kaksi, B ja C.

Tuomaristo joutui tarkistamaan kantaansa. Loppujen lopuksi kilpailijoiden vastalause hyväksyttiin, oikeiksi vastauksiksi hyväksyttiin B ja C. Tuomarit joutuivat laskemaan kilpailijoiden pisteet uudelleen. Tarkistus vei yhdeltä kilpailijalta pisteen, sijoituksia se ei muuttanut.

"Ihan selvä virhehän tämä oli. Meillä oli tarkoitus kysyä, että milloin on aitosuorakylvössä mahdollista torjua juolavehnää eikä yleensä rikkakasveja. Siihen tuo B olisi ollut oikea vastaus", Lasse Matikainen Berneristä sanoo.

Kilpailulomakkeen kirjoittajalle ja tarkastajille oli vain sattunut ajatuskatkos.

Loppukilpailun teknisen osuuden pisteiden laskussa tuntui myös olevan pientä sekavuutta, kun laskijoilla oli vaikeuksia ehtiä merkitä ylös kilpailijoiden vastauksia. Näyttölappuja jouduttiin nostamaan ylös toiseen kertaan ja tuloksen laskeminen kesti turhan kauan.

Kolmas sija jäi ratkaistavaksi yleisöltä piilossa, kun Pohjanmaan Jussi Knaapilla ja Mustialan opiskelijalla Antti Nikulalla oli tasatulos tekniikkatehtävien jälkeen. Ylimääräinen tunnistustehtävä ratkaisi kisan Nikulan eduksi.

Historian ensimmäiseksi kisaksi Kasvinsuojelun SM-kilpailu onnistui kuitenkin mainiosti. Pientä hiomista aikataulun suhteen vielä jäi, mutta kaikkinensa yleisön oli helppo seurata tapahtumaa.

Kahden parhaan ruiskutustehtävän aikana yleisön joukosta tuli perin myönteisiä kommentteja: kiva kisa, mielenkiintoinen uutuus, mukava katsella. Joku jännäsi kilpailijoiden puolesta, huomaavatko tukitun suuttimen, hoksaavatko sulkea osan puomista kiilamaisen lohkon kohdalla. Hoksasivat, kumpikin. Vasta puomin korkeuden säätö 50 senttiä kasvuston yläpuolelle ratkaisi kisan. Tuomaristo huokasi helpotuksesta, erot olivat senttejä, millimetrejä ei tarvinnut ottaa käyttöön.

Kilpailun organisoijat

Kasvinsuojelun ensimmäisen SM-kilpailun järjestäjinä ovat Kasvinsuojeluteollisuus ry, Maatilan Pellervo ja Agrimedia Oy.

- Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) toimitti kilpailun tunnistamistehtävien näytteet.

- Agrimarket ja K-Maatalous toimittivat kilpailun ruiskutuskaluston sekä kakkos- ja kolmossijojen palkinnot. Ykköspalkinnon lahjoitti Kasvinsuojeluteollisuus ry.

- Ensimmäinen palkinto oli kasvinsuojeluaineita 1700 euron arvosta, toinen palkinto kasvinsuojeluaineita tai -tarvikkeita 1000 euron arvosta ja kolmas 500 euron arvosta.

 

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |