Ruis on meille niin tärkeä viljakasvi, että siitä on syntynyt käyttökelpoisia sananlaskuja ja sanontoja moniin tarkoituksiin. Useimmat niistä liittyvät voimaan ja sitkeyteen. Pahimmatkin vastukset kaatuvat, kun on ruista ranteessa.
Ruisleipä on onneksi pysynyt perustarjottavana suomalaisessa ruokapöydässä. Siinä yhdistyvät erinomaisella tavalla kotimainen työ ja osaaminen, hyvä maku ja terveellisyys. Aina säännöllisin väliajoin kuulee leipomoiden kurnuttavan kotimaisen rukiin riittävyydestä ja joskus myös laadusta. Heikkoina satovuosina valitukseen on varmasti aihetta, mutta joskus tuntuu, että lausunnoilla halutaan vain perustella halvemman raaka-aineen tuontia.
Ruis viihtyy hyvin Suomen pelloilla ja ammattitaitoiset viljelijät taitavat kasvatuksen niksit. Ruista käyttävä teollisuus voisi tilityshintaa viilaamalla kasvattaa nopeasti viljelyalaa – jos haluaisi. Valmiin leivän hintaan raaka-aineella olisi hinnan noston jälkeenkin mitättömän pieni vaikutus.
Tuottaja varmasti tekee voitavansa ruisketjun alkupäässä. Nykyisillä hinnoilla hänellä ei olekaan muuta mahdollisuutta kuin pyrkiä entistä parempiin satoihin sekä määrällisesti että laadullisesti. Esimerkiksi uudet hybridilajikkeet antavat rukiista hehtaarisatoja, joista ei takavuosina voitu uneksiakaan.
Viljanviljelyssä lajikkeella on väliä, mutta satoisallakaan lajikkeella ei välttämättä päästä huipputuloksiin. Lisäksi tarvitaan tietoa ja taitoa. Maanviljelijä Kalle Oivanen kertoo tässä Maatilan Pellervossa, miten hän on onnistunut tuottamaan rukiista yli kahdeksan tonnin hehtaarisatoja. Parhaana vuonna ruis on kasvanut Oivasen pellolla yli yhdeksän tonnia ja nyt mies tähtää kymppitonniin. Onnea kovalle tavoitteelle!
Vaikka viljan hinnat näyttävät lähtevän tänä vuonna liikkeelle vaarallisen alhaalta, hyvät satotulokset kannustavat jatkamaan. Suuresta hehtaarisadosta yrittäjänkin on mahdollisuus saada työlleen palkkaa.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 8 /2009

  • Tutkimus: Päivitystarvetta lihanautojen ruokintasuosituksissa

    Maidontuotanto: Tulipalon jälkeen uusi nousu

    Viljamarkkinat: Viljan hinnat lähtevät syvistä kuopista

    Ruis: Hybridilajikkeista uutta tehoa viljelyyn
    Evolo sai kultamitalin
    Viljelyssä kaksi erää
    Hyväkuntoisilla mailla satoa 8 tonnia hehtaarilta
    Kylvötavat on kokeiltu
    Viljelyn oppii nopeasti
    Siementuotanto alkaa Italian pelloilta

    Sikatalous: Täpärä torjuntavoitto

    Nurmipäivät 2009: Suuri on kaunista

    Koneet ja tekniikka: Vetokalusto konetta myöten

    Hyvän sadon viljelykokeet: Kasvinsuojelutyöt tehty

    Syysvehnä: Talvehtimisriskit hallinnassa

    Viljasato: Suomessa EU:n suurimmat ohran interventiovarastot

    Hybridiurea: Tehotyppeä Suomen pelloille

    Kasvinviljely: Suorakylvöä ja kasvinsuojelua
    Syvältä tai kevyemmin

    Rypsi: Teollisuus viilaa hinnoitteluaan

    Hyvinvointituki: Olo kuin Onnelan sioilla

    Ammatti: Maatilan emännästä politiikan pätkätyöläiseksi

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Sikainfluenssaa myös Suomen sioissa

    Toistuvat:
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat
    Jari Peltonen, Kimmo Torkkeli ja Jussi Knuuttila.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.9. ja
    Kodin Pellervo 20.8.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.