Rukiista runsaasti
Teksti: Teemu Pakarinen
Ruis on meille niin tärkeä viljakasvi, että siitä on syntynyt käyttökelpoisia sananlaskuja ja sanontoja moniin tarkoituksiin. Useimmat niistä liittyvät voimaan ja sitkeyteen. Pahimmatkin vastukset kaatuvat, kun on ruista ranteessa.
Ruisleipä on onneksi pysynyt perustarjottavana suomalaisessa ruokapöydässä. Siinä yhdistyvät erinomaisella tavalla kotimainen työ ja osaaminen, hyvä maku ja terveellisyys. Aina säännöllisin väliajoin kuulee leipomoiden kurnuttavan kotimaisen rukiin riittävyydestä ja joskus myös laadusta. Heikkoina satovuosina valitukseen on varmasti aihetta, mutta joskus tuntuu, että lausunnoilla halutaan vain perustella halvemman raaka-aineen tuontia.
Ruis viihtyy hyvin Suomen pelloilla ja ammattitaitoiset viljelijät taitavat kasvatuksen niksit. Ruista käyttävä teollisuus voisi tilityshintaa viilaamalla kasvattaa nopeasti viljelyalaa – jos haluaisi. Valmiin leivän hintaan raaka-aineella olisi hinnan noston jälkeenkin mitättömän pieni vaikutus.
Tuottaja varmasti tekee voitavansa ruisketjun alkupäässä. Nykyisillä hinnoilla hänellä ei olekaan muuta mahdollisuutta kuin pyrkiä entistä parempiin satoihin sekä määrällisesti että laadullisesti. Esimerkiksi uudet hybridilajikkeet antavat rukiista hehtaarisatoja, joista ei takavuosina voitu uneksiakaan.
Viljanviljelyssä lajikkeella on väliä, mutta satoisallakaan lajikkeella ei välttämättä päästä huipputuloksiin. Lisäksi tarvitaan tietoa ja taitoa. Maanviljelijä Kalle Oivanen kertoo tässä Maatilan Pellervossa, miten hän on onnistunut tuottamaan rukiista yli kahdeksan tonnin hehtaarisatoja. Parhaana vuonna ruis on kasvanut Oivasen pellolla yli yhdeksän tonnia ja nyt mies tähtää kymppitonniin. Onnea kovalle tavoitteelle!
Vaikka viljan hinnat näyttävät lähtevän tänä vuonna liikkeelle vaarallisen alhaalta, hyvät satotulokset kannustavat jatkamaan. Suuresta hehtaarisadosta yrittäjänkin on mahdollisuus saada työlleen palkkaa.
KOKO SISÄLTÖ 8 /2009
- Tutkimus: Päivitystarvetta lihanautojen ruokintasuosituksissa
Maidontuotanto: Tulipalon jälkeen uusi nousu
Viljamarkkinat: Viljan hinnat lähtevät syvistä kuopista
Ruis: Hybridilajikkeista uutta tehoa viljelyyn
Evolo sai kultamitalin
Viljelyssä kaksi erää
Hyväkuntoisilla mailla satoa 8 tonnia hehtaarilta
Kylvötavat on kokeiltu
Viljelyn oppii nopeasti
Siementuotanto alkaa Italian pelloilta
Sikatalous: Täpärä torjuntavoitto
Nurmipäivät 2009: Suuri on kaunista
Koneet ja tekniikka: Vetokalusto konetta myöten
Hyvän sadon viljelykokeet: Kasvinsuojelutyöt tehty
Syysvehnä: Talvehtimisriskit hallinnassa
Viljasato: Suomessa EU:n suurimmat ohran interventiovarastot
Hybridiurea: Tehotyppeä Suomen pelloille
Kasvinviljely: Suorakylvöä ja kasvinsuojelua
Syvältä tai kevyemmin
Rypsi: Teollisuus viilaa hinnoitteluaan
Hyvinvointituki: Olo kuin Onnelan sioilla
Ammatti: Maatilan emännästä politiikan pätkätyöläiseksi
Terve Eläin: 16-sivuinen liite
Sikainfluenssaa myös Suomen sioissa
Toistuvat:
Vähätalo
Verkossa
Antinpoika
Väinö Vältti
Vaaran paikka
Terveisiä
Nollarajalla
- Kannen kuvat
Jari Peltonen, Kimmo Torkkeli ja Jussi Knuuttila.
- Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.9. ja
Kodin Pellervo 20.8.2009.
Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.