Maatilan Pellervon kotisivulle


Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot
Tilaukset, osoitteenmuutokset

Uutiset
Kodin Pellervo
www.pellervo.fiTeema: kotieläintalous, luomuviljely

Kansalaistaito
Tulipalo voi kohdata kenet tahansa meistä joko kotona tai muualla. On järkevää pitää  alkusammutuskalusto asianmukaisessa kunnossa ja hankkia tulipalossa menettelyn perustaidot. Järkevää puolestaan ei ole viritellä itse laittomia asennuksia. "Kaiken varalta", kirjoittaa päätoimittaja Martti Seppänen.
*Lue pääkirjoitus
Kauranviejä
Amerikkaa myöten saavat ihmiset olla tyytyväisiä kuluneen kesän keleistä: sinne asti nimittäin menee hyvää suomalaista kauraa. Juha Tromparin ilme kansikuvassa on mairea.
   Agrimarket-ketjun markkinointipäällikkö Henry Wikströmiä vielä jännittää, miten johtavan kauramaan Kanadan sato onnistui.
Työkyöpelit
Kasvinsuojelun Suomen mestariksi kesällä leivottu Veli-Pekka Suni Köyliöstä tekee ruiskutukset viimeisen päälle myös kotioloissa eikä vain kilpailussa.
   Vihtiläinen Niko Ahlqvist puolestaan istuu kuukauden vuodessa puimurin ohjaamossa: hän pui lähes 600 hehtaaria noin 200 lohkolta.
*Suni kotioloissa
Nurmi
Nurmen viljely on ammattimaista viljelyä siinä missä viljan tai erikoiskasvienkin viljely. Osin ammattimaisen suhtautumisen otteesta siihen kuitenkin kielivät nurmien vähäinen ruiskutus ja edelleen kova tarve lisätä nurmien satoa.
   Pentti Jäämaa yllättyi ruiskutuksen tehosta
*Onko nurmialasi sopiva?
*Monia keinoja sadonlisään
*Käy Pentti Jäämaan luona
Riskit 
Laatukäsikirjan tekeminen antoi suurelle lypsykarjatilalle kokonaiskuvan toiminnasta ja kipinän kunnolliselle riskienhallinnalle uutta navettaa rakennettaessa. Sika- ja nautatiloilla yleisesti ottaen riskit saatetaan tiedostaa, mutta toimenpiteet niihin varautumiseen ovat vaatimattomat.
   EELAssa on aloittamassa toimintaansa kansallisia eläintauti- ja elintarvikeriskejä arvioiva yksikkö.
*Riskejä vähätellään
*Lisääkö Lidl tautiriskejä?
*Iso tai pieni yksikkö, riski on yhtälainen
*Kostean tilan palovaroitin
Luomuleima?
Leimaako luomuharrastus ihmisen? Luomuneuvoja Esa Partasella on havaintoja tästä. Siitä huolimatta hän rohkaisee esimerkiksi luomun tutkimiseen - sitähän voi tehdä tavanomaisen tutkimuksen ohjelmassakin.
   Maatilan Pellervossa 9/2002 kerrotaan Tuomo ja Merja Aallon luomutilasta Marttilassa. Heillä on kasvinviljelytila. Isäntäväkeä työllistää myös tilapuoti.
*Partanen
Kolminivelkehä
Viinamäen tilalla Jalasjärvellä nousee entisen navetan siiveksi rakennus, jossa runkopalkkeina ovat kolminivelkehät ja kattona styroksiset elementit. Isäntä haki rakennusta, jota voi muokata eri käyttöihin.
*Tältä vaikuttaa

Näyttelyt
Okra ja Farmari menivät, mutta näyttelyvuosi ei ole ohi. Pistäydy Pellervon osastolla myös seuraavissa tapahtumissa:
16.–19.10. Farma Konemessut, Artukaisten messukeskus, Turku
30.10.–1.11. Kone-Forum (K-Maatalous ja Agrimarket-ketju yhdessä), Tampere
15.–17.11. Käden taidot, Pirkkahalli, Tampere (Kodin Pellervo

Vielä ehtii kirjoittaa Isoon Kalenteriin 2002!
Onko esi-isiltä jäänyt kalenteri, josta voi lukea omakätisesti kirjoitettuja kommentteja?
   Älä katkaise sukupolvien ketjua, tai aloita se itse.
   Kodin Pellervon tai Maatilan Pellervon tilaajat ovat saaneet Ison Kalenterin tilaajaetuna. Iso Kalenteri on myös paljon erikseen tilattu tuote niin maatilalle kuin kaupunkilaisperheeseen.
*Kalenterin hinta- ja tilaustiedot

Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.10. ja Kodin Pellervo 19.9.| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |