Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Onko nurmialasi liian suuri?

Viljelysuunnitelman tekeminen karjatilalla vaatii muun osaamisen lisäksi ennustajan lahjoja. Nurmialan pitäisi olla riittävä, jotta rehua riittäisi, vaikka sato jäisi huonoksi. Toisaalta reiluksi mitoitettu nurmiala on turha kustannus. Ylimääräisellä rehulla ei juurikaan ole markkinoita.

Nurmen viljelyyn tunnutaan suhtautuvan aika lailla kaksijakoisesti. On yrittäjiä, jotka ottavat useimpina vuosina hyvän rehusadon, kiusasipa kuivuus tai ei. Ja toisaalta löytyy niitä, jotka eivät ehkä niin tosissaan pyri hyvään satoon, vaan korvaavat viljelyn laajaperäisyyden suurella nurmialalla.

Puolet maidon tuotantokustannuksesta koostuu rehusta. Jos omilta pelloilta tehty säilörehu on kallista, maitolitran tuottamiselle kertyy vääjäämättä liikaa hintaa.

Nykyisellään monilla viljelijöillä nurmien keskisadot jäävät 4000 - 5000 rehuyksikköön hehtaarilta. Parantamisen varaa on siten paljon. Ja keinojakin on.

Mitä jos torjuisi nurmilta rikkakasvit ja näin harventaisi nurmen uusimisväliä? Laidunten puhdistus- ja hoitoniittojen ajoitustakin voisi tarkentaa, muista kiireistä huolimatta.

Moni jättää nurmen toisen sadon lannoittamatta, jos ensimmäinen sato on suuri. Rehua ei tarvita määräänsä enempää. Kuitenkin toinenkin sato pitää niittää. Lannoittamatta sen laatu todennäköisesti ei ole vertailukelpoista alkukesän rehun kanssa.

Kuivina vuosina nurmen siemenseoksen merkitys korostuu. Joku laji kestää kuivuutta paremmin ja tuottaa satoa, vaikka vettä ei juurikaan tule.

Kun nurmenviljelyn palaset saa loksahtamaan kohdalleen, satovaihtelut pysyvät pienempinä. Rehualan voi mitoittaa tarkemmin, kun sato on paremmin ennustettavissa.

Seuraavakin johtopäätös on helppo tehdä: kun riittävä rehumäärä saadaan pienemmältä alalta, säästyneellä alalla voi viljellä vaikka suurimokauraa. Joka on muuten markkinakelpoinen tuote.

 

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |