Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Porsaiden kuolemat pitää saada
puoleen nykyisestä

Suomessa syntyy vuosittain noin kolme miljoonaa porsasta. Näistä yli kuusisataatuhatta, eli enemmän kuin joka viides porsas, kuolee jo ennen vieroitusta. Se on liian paljon. Yhden pikkuporsaan arvo on noin neljäkymmentä euroa. Kuudensadantuhannen porsaan arvo on siten 24 miljoonaa euroa.

Puolet kuolemista voidaan estää kohtuullisella työllä. Onnistumisen tuloksena säästyisi toistakymmentä miljoonaa euroa.

Suuri osa kuolemista selittyy sillä, ettei Suomessa osata porsaiden perushoitoa riittävän hyvin. Siihenkin olen törmännyt, että osataan, mutta ei viitsitä tehdä.

Suurin virhe on se, ettei ryhmävierotusta ole vieläkään otettu käyttöön edes joka toisella tilalla. Ryhmävierotus on selkein keino porsaiden kuolemien vähentämiseen. Ryhmänä vierotettavat emakot myös porsivat suunnilleen samaan aikaan. Se mahdollistaa pahnueiden tasaamisen emakoiden kesken.

Pahnueiden tasaaminen auttaa vähentämään porsaiden kuolemia merkittävästi, koska sillä tavalla kaikille porsaille saadaan kunnon imettäjä. Suuret pahnueet eivät kuole nisien puutteeseen, eivätkä pienet pahnueet sen vuoksi, että vähäinen määrä porsaita ei riitä herättämään emakon maidontuotantohaluja.

Ryhmävierotus tekee porsimisten valvonnasta kannattavaa työtä. Kymmenen emakon porsimisen valvonta on selkeästi kannattavampaa työtä kuin yhden emakon porsimisen valvonta. Porsimisten valvonnalla estetään monen porsaan turha kuolema.

Tautien ehkäisy on seuraavaksi tehokkain keino kuolemien estoon. Emakoiden vastustuskyky pitää saada kuntoon rokotuksilla. Porsaille pitää laittaa olosuhteet, jossa ne pärjäävät. Kylmä tappaa.

Muut keinot kuten vaikkapa ternimaidon letkuttaminen porsaille, ovat vähämerkityksellisempiä, mutta auttavat osaltaan vielä muutamien porsaiden pelastamisessa.

Tässä Terve eläimessä A-Tuottajien Porsas Kumppanuus -hankkeessa työskentelevä projektieläinlääkäri Camilla Munsterhjelm antaa ohjeita siitä, miten emakot pitäisi valmistaa porsimiseen ja miten porsaiden kuolemat voitaisiin ehkäistä.

Teksti: Veikko Tuovinen, Suomen Eläinterveydenhuolto
S-posti: veikko.tuovinen@suomenelainterveydenhuolto.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |