Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Oli niitä, Mikkeliin menijöitä

Mikkelin Farmarissa kävi 80 000 vierasta, joista 48 000 oli maatalousalan väkeä. Se on paljon porukkaa. Merkittäviä näytteilleasettajia silti näyttelystä puuttui kuten Agrimarket, Maatalouskesko, Yrittäjäin maatalous, Agritek ja muutamia muita. Näistä osa oli esillä Okrassa, osa ei sielläkään. Osa pitää omat näyttelynsä myöhemmin syksyllä.

Valtra on ollut koko ajan tiiviisti mukana. Johtaja Markku Lappalainen muisteli Valtran markkinaosuuden olleen 23 prosentin tietämillä, kun Traktorimyyjät ry:ltä katkesi paskasangon ripa lopullisesti, ja isot keskusliikkeet vetäytyivät sitä myöten kesänäyttelyistä. Nyt Valtran markkinaosuus on 48 prosenttia.

Lappalainen ei väitä, että heidän menestyksensä kesänäyttelyissä mukana olosta johtuisi, onpahan vain asia sattunut noin kehittymään. Valtra on asiakaskyselyissään toistuvasti todennut, että asiakaskunta haluaa heidän näkyvän kesänäyttelyissä. Asiakkaat arvostavat kesänäyttelyitä rentouttavana tapahtumana, jossa luodaan uusia tuttavuuksia ja tutustutaan uusimpaan tekniikkaan.. Lappalainen sanoo aivan vakavissaan, että ellei Valtra kesänäyttelyissä mukana olosta hyötyisi, ei se niissä esiintyisi.

Lappalainen sanoo, että näistä syistä Valtra aikoo olla mukana kesänäyttelyissä myös vastaisuudessa. Toki mukanaolo maksaa, joten panostusta ja siitä saatuja hyötyjä puntaroidaan jatkuvasti. Lappalaisen mukaan paras mahdollinen ajankohta on juuri elokuun alussa, kun puinteihin ei ole vielä ryhdytty.

Kun ollaan, ollaan tosissaan

Toimitusjohtaja Onni Korhonen NHK-keskuksesta on Lappalaisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään näyttelyyn on yrityksen turha osallistua, jos se ei arvosta esilläoloa siellä. Kun tullaan, tullaan sitten tosissaan ja täysillä.

NHK-keskuksen Lely-robotti lypsi näyttelyn lehmiä yleisön silmien alla koko näyttelyn ajan. Kiinnostuneita seuraajia riitti. NHK-keskus käytti tilaisuutta hyväkseen ja antoi kiinnostuneille tämän tästä lyhyitä tietoiskuja robottilypsyn kestäessä. Konekentällä esiteltiin yrityksen heinäkoneita ja muita edustuksia.

Monelle viljelijälle kesänäyttely on kesän kohokohta, ja sinne mennään juhlamielellä vaikka mikä olisi. Tällaisessa on Korhosen mukaan maataloutta arvostavan yrityksen syytä olla mukana. Kesänäyttelyissä käy muitakin kuin viljelijäasiakkaita. Kesänäyttelyt ovat tapahtuma, jossa on erinomainen tilaisuus näyttää kuluttajille, kuinka maatalous juuri nyt toimii.

Niinpä, huono on mennä vastaan väittämään kummallekaan miehelle. Molemmat ovat kauan seuranneet näyttelyasioita ja olleet niissä mukana. Nykyinen tilanne ei kuitenkaan ole yhtä valoisa kuin miesten lausunnot. Osa suurimmista tavarantoimittajista pitää omia tapahtumiaan ja ilmassa on resurssien hajottamisen tuntua.

Viljelijät lystin lopulta maksavat, pidettiinpä näyttelyitä millä reseptillä tahansa. Kenties vieläkin voisi nöyrtyä ja ryhtyä kuuntelemaan minkälaisia näyttelyitä he oikeasti haluavat. Korhosen mielestä näyttely palvelee asiakasta parhaiten silloin, kun saman sortin vehkeet ovat vertailtavana reilusti rinnakkain ja yhtä aikaa.

Onni Korhonen ilmoitti merkitsevänsä heti Maatalousnäyttely Oy:n osakkeita, jos sellainen perustetaan. Kiinteät näyttelypaikat ja pysyvä organisaatio toisi varmasti sujuvuutta ja melkoisia kustannussäästöjä.

Farmari Suomen Maatalousnäyttelyn valtakunnalliset pääyhteistyökumppanit Mikkelissä olivat Fingrid, Finfood, Nordea, Tapiola ja Valtra. Selvää on, että jos Valtra suurimpana näytteilleasettajana jäisi pois, ei näyttelyä enää olisi tarpeellista järjestää.

Näyttelykentällä havaittua:

Johtaja Markku Lappalaisen (Valtra) ja toimitusjohtaja Onni Korhosen (NHK-keskus) mielestä kesänäyttelyt ovat viljelijäväestön juhlatilaisuuksia. Niissä on ammattia arvostavan yrityksen syytä olla mukana asiakkaittensa kanssa. Samalla on erinomainen tilaisuus esitellä elinkeinon tilaa kuluttajille.

Pellonpaja Oy:n sitkeän tuotekehitystyön tulos on  automaattinen ruokintarobotti, joka pystyy sekoittamaan ja jakamaan seosrehua ryhmittäin nauhaan ruokintapöydälle tai paikkakohtaisesti. Sekoittava kolakuljettimen ja ruuvin yhdistelmä tarvitsee vain 2,2 kilowatin tehon. Pellonpaja on kehittänyt myös uuden mattoruokkijan, joka näkyy kuvan alareunassa. Se pystyy jakamaan rehua molemmin puolin ja pystyy ruokkimaan eläimet ryhmittäin esimerkiksi kiinteän apesekoittimen parina.

Pellonpajan Ruokintarobotti ei tarvitse lataustaukoja, sillä se ottaa virran vieressä kulkevasta virtakiskosta. Se pystyy enimmillään ruokkimaan 300 eläintä. Punnitus tapahtuu kahdella vaaka-anturilla. Graphics-tietokoneella ryhmiä ja rehuja voidaan periaatteessa ohjelmoida rajaton määrä.

Toimitusjohtaja Aulis Niemen mukaan Pellonpajan ruokintarobottiin on tiivistetty pitkäaikaisten ruokintakokeiden ja testauksen tulokset. Useat ruokintakerrat aktivoivat lehmiä lypsyrobotilla käynteihin. Investointi Pellonpajan ruokintarobottiin maksaa itsensä takaisin parissa, kolmessa vuodessa. Suurimpia etuja ovat työnsäästö, tarkentunut ruokinta, pieni tilantarve ja merkittävästi parantunut hygienia, kun ruokintapöydällä ei enää tarvitse kulkea koneilla. Tuotokset paranevat selvästi näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Valtra levittäytyi suurimpana näytteilleasettajana yli 3 000 neliön alalle.

Valtran uusi J20D -pientraktori herätti aika tavalla mielenkiintoa varsinkin nuorten kävijöiden keskuudessa. Siinä on Misubishin 20 hevosvoimaa kehittävä kolmisylinterinen moottori.

Alateriä on tulossa myös traktoreihin. Vasemmalla Valtran tarjoama Roten terä, joka kiinnittyy etukuormaimen tukirungon osana traktoriin. Oikealla on Pajakulma Oy:n Pure kärkiauran, alaterän ja sivuauran yhdistelmä. Jo alkaa lumi liikkua.

Nipere Oy esitteli Mikkelissä Rivakka Romill M1 -valssimyllyn. Se soveltuu sekä kuivan että kostean viljan litistämiseen. Järeä mylly myydään käyttövalmiina, eli siinä on valmiina Junkkarin pumppuhapotin. Myllylle luvataan tehoa 15 - 20 tonnia tunnissa. 205 millimetriä halkaisijaltaan oleva ruuvi ja muutkin hapotetun viljan kanssa tekemisiin joutuvat osat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Myös Nordmills Oy esitteli uuden valssimyllyn. Crimper-myllyt valmistetaan Tartossa. Niitä on kolmea mallia, tehot ovat 10 000 - 20 000 kiloa tunnissa. Tehokkain malli, M 1400 S, on pyörien päällä kulkeva, neljällä 70 senttiä pitkällä valssilla varustettu urakkamylly.

Maaseutukeskusten katoava koneneuvonta oli kerännyt yhteen pisteeseen markkinoillamme olevat suorakylvövantaat. Ajankohtainen osasto antoi asiasta kiinnostuneelle taatusti paljonkin ajateltavaa.

Näyttelylehmiä lypsävän Lely-lypsyrobotin herättämän mielenkiinnon myötä NHK-keskukselle tarjoutui erinomainen tilaisuus lyhyisiin tietoiskuihin. Väkeä oli jatkuvasti hyvin paikalla. He saivat omin silmin todeta, että kone osaa lypsää lehmiä ilman ihmisen läsnäoloa.

Valion osaston vastaava mestari Tuomo Linnakalliokin pitää kesänäyttelyitä tarpeellisina. Hänen mukaansa Valio oli Mikkelin Farmarissa keskittynyt maidontuottajien ohella vahvasti kuluttaja-asiakkaiden palvelemiseen. Heille pyrittiin jakamaan asiallista tietoa alasta ja tuotteista sekä tarjottiin maistiaisia.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: @netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |