Kuin ennen pula-aikana
Teksti: Teemu Pakarinen
Syksyn viljakauppa on avattu hinnoilla, joista ei järjellä ajatellen voi olla muuta suuntaa kuin ylöspäin. Tosin viljojen hintaheilurin liikkeet ovat viime vuosina olleet niin arvaamattomia, että mitään varmaa eivät pysty sanomaan edes ns. viljaviisaat.
Viljan hinnat olivat edellisen kerran näin alhaalla pulavuosina sotien jälkeen. Yhtä heikkoa lähtöä ei ole siis nähty miesmuistiin, ja tässä tapauksessa tuo muisti on pitkä. Viljaa tarjoavat markkinoille nyt edellisen hintakuopan viljelijöiden lapset, lastenlapset tai jopa lastenlastenlapset.
Ne viljelijät, jotka sotavuosien jälkeen yrittivät tuottaa ravinteiden puutteesta kärsivillä pelloillaan mahdollisimman suuria satoja, eivät varmasti osanneet kuvitella nykyistä tilannetta. Parhaan tilityshinnan – jos kuivauskustannukset otetaan huomioon – viljasta saattaa antaa lämpölaitos. Vilja käy siis hintakilpailua turpeen, hakkeen, pellettien ja sahanpurun kanssa.
Tuottajan kuuluu myydä satonsa sinne, mistä saa parhaan hinnan. Näin toimii markkinatalous, ja lisäksi viljantuotannon katteet ovat niin pieniä, että viljatilallinen voi hyvällä omallatunnolla suuntautua bioenergian tuotantoon.
Kotieläintiloille viljan alhaiset hinnat antavat ainakin hiukan toivoa paremmasta. Maidon- ja lihantuotannossa rehukustannusten kurittaminen on nykytilanteessa lähes ainoa keino kohentaa kannattavuutta. Rehuteollisuuden on kuitenkin otettava viljaraaka-aineen halventuneet hinnat huomioon viivyttelemättä ja täysimääräisinä.
Leivän hintaan ei viljan hinnalla pysty enää vaikuttamaan edes teoriassa. Tavallisen kokoinen leipä maksaa kaupassa 2–3 euroa, siihen käytetty vilja muutaman sentin. Jos raaka-aine maksaisi kymmenkertaisesti sen mitä nyt, olisi kaupan hinta jotenkin käsitettävissä.
Bioenergian tuotanto on kaikin puolin kannatettava asia, mutta palateen käryä on ilmassa, jos ruuan raaka-aineeksi kasvatettu vilja kannattaa polttaa ja leipä kallistuu samaan tahtiin kuin vilja halpenee. Kuka keksii selityksen?
KOKO SISÄLTÖ 9 /2009
- Tutkimus: Karjarutiinien päivitys tuo tehoa ja hyvinvointia
Maidontuotanto: Luomumaitoa kirjavasta karjasta
Hyvän sadon viljelykokeet: Mikä joukkue voittaa
Mela: Tuottajan tukena 40 vuotta
Lannoitteet: Hinnat laskivat Euroopan tasolle
Ravinnepäästöt: Ongelman ydin kateissa
Salaojat vuotavat paljon ravinteita
Salaojien suunnitteluun uusi malli
Mittariksi oikeat ympäristöteot
Kasvinviljely: TwinN toimi kehnosti Inkoon vehnäkokeessa
Kasvukausi: Ohra selvisi ankarasta hallasta
Viljamarkkinat: Talouskriisi löi hinnat alas
Ostaja etsii suojaa halvoista futuureista
Osuustoiminta: Osuuskuntien markkinaosuudet kasvussa
Rakentaminen: Investoinnit turvaavat tulevaisuuden
Koneet ja tekniikka: Tehty kovaan työhön
Englanti: Luomumaitoa lähikauppaan
Suomenlammas: Sikiävyys jalostui vientitavaraksi
Lukijamatka: Matka maailman toiselle laidalle
Lehmä: Olemus kertoo tuottokunnon
Terve Eläin: 16-sivuinen liite
Vasikkakasvatuksen opit muuttumassa
Toistuvat:
Huomioita
Vähätalo
Verkossa
Antinpoika
Väinö Vältti
Vaaran paikka
Terveisiä
Nollarajalla
- Kannen kuvat
Kannen kuvat Jari Peltonen ja Topi Pakarinen
Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 1.10. ja Kodin Pellervo 17.9.2009.
Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.