Reilu sika -hanke haastaa tuottajan ja kuluttajan
Keskustelua sikaketjun etiikasta
Teksti: Jouko Kahila
Reilu sika -hanke haastaa sianlihan kuluttajat ja tuottajat keskustelemaan sianlihantuotantoketjun eettisistä periaatteista ja ongelmista. Koko ketjun kattavaa arvokeskustelua myös viritellään.
Reilu sika -hankkeen vetäjän, MTT:n vanhemman tutkijan Hilkka Siljander-Rasin mukaan julkista keskustelua sianlihantuotantoketjun eettisistä kysymyksistä on viimeaikoina haitannut sikojen ja sikaloiden olosuhteita valtamediassa käsitelleet kohu-uutiset.
”Vaikka epäkohtia on löytynyt, vastuullisen sikatilan tavoitteena on niin eläimen kuin tuottajan hyvinvointi. Kun sikatalouden positiiviset saavutukset, kuten eläintautien ja teurashävikkien vähäisyys, eivät ole saaneet riittävästi julkisuutta, eettinen pohdinta on vaarassa muuttua yksipuoliseksi sikatalouden tuomitsemiseksi.”
Siljander-Rasin mielestä kuluttajien vieraantuneet mielikuvat sikojen ja sikaloiden olosuhteista kumpuavat osaltaan siitä, ettei kuluttajilla ole enää konkreettista yhteyttä ruoan tuottajiin ja tuotantoon. Suhtautuminen tuotantoeläimiin yksilöinä on lisännyt pohdintaa eläinten oikeuksista.
”Enää ei ajatella, että tuotantoeläimillä on vain käyttöarvoa, vaan myös arvoa sinänsä. Tästä kumpuaa eettinen ajattelu ja arvopohdinta, että voiko eläimiä kasvattaa syötäviksi sekä ylipäätään syödä. Myös kotieläintuotannon ympäristövaikutukset ovat nousseet keskusteluun”, Siljander-Rasi sanoo.
Artikkeli jatkuu painetun lehden sivuilla käsitellen kuinka vuorovaikutusta tuottajien ja kuluttajien välille rakennetaan Reilu sika -hankkeessa.
SISÄLLYS 10/2012
- MAIDONTUOTANTO
- NAUDANLIHANTUOTANTO
- TUTKIMUS
- ELÄINJALOSTUS
- SIKATALOUS
- LAMMASTALOUS
- KANANMUNANTUOTANTO
- Kannen kuva: Vesa Jääskeläinen Seuraava Eläin-liite ilmestyy 5.12.2012.
Pääkirjoitus
Ajankohtaista
Pajusten Navettalaajennus syntyi rivakkaan tahtiin
Korkatin tilan huippukarja uuteen robottinavettaan
VANA-valmisnavetta on lehmiä vaille valmis navetta
Ritilänpuhdistusrobotit puurtavat ilman hikipisaroita
Nortusten vankassa lihakarjanavetassa uutta tekniikkaa
Mansikkaharjun maatalousyhtymä keskittyy lihakarjaan
Angus- ja limousinsonnit tilakokeessa
Sonnin valinnassa kokonaisuus ratkaisevaa
Hovilahden sonniasemalla vaiheikas historia
Reilu sika -hanke haastaa keskustelemaan sikatalouden etiikasta
Lampaankasvatus jatkuu Majalammin tilalla
Kainuunharmaksen valtteina liha ja talja
Kananmunamarkkinoiden kannattavuus koetuksella
Maku-Muna tuottaa munapastaa Mynämäellä
Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.