Suomen kotieläintalous on käynyt läpi voimakasta rakennemuutosta parin viime vuosikymmenen aikana. Tilojen määrä on laskenut nopeasti, mutta samalla tilakoko on kasvanut. Gallup Elintarviketiedon mukaan viime vuoden lopussa maitoa tuotettiin enää 9 315 tilalla, mutta keskikarjakoko kasvoi 29,5 lypsylehmään. Tänä vuonna keskikarjakoon arvioidaan kasvavan 31,3 lehmään.

 

Tästä eteenpäin rakennekehityksen arvellaan jatkuvan entistä voimakkaampana. Kun nyt yli 50 lehmän karjat tuottavat vuosittaisesta noin 2 188 miljoonasta maitolitrasta 13 prosenttia, niiden osuuden ennustetaan kasvavan vuoteen 2016 mennessä jo 23 prosenttiin. Tällöin yli 50 lehmän karjat tuottavat jo puolet meillä tuotettavasta maidosta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa tulee pitkään olemaan edelleen puolet alle 30 lehmän karjoja. Vertailun vuoksi keskikarjakoko on Ruotsissa tuplasti suurempi ja Tanskassakin jo 169. Keskilehmäluvulla painimme samassa sarjassa Puolan ja Latvian kanssa, joissa rakennekehitys on ollut vielä voimakkaammassa murroksessa kuin meillä.

Keskimääräinen lehmäluku kuitenkin kertoo siitä muutoksesta, että lypsykarjanavetoita laajennetaan ja rakennetaan jatkuvasti lisää, jotta voimme vastata kasvavaan kulutuskysyntään. Ilmiö on samansuuntainen myös Keski-Euroopassa, jossa maidontuotantoa lisätään koko ajan. Tätä tukevat myös ennakkotiedot Tiken ravintotaseesta, jonka mukaan maidon, juuston ja voin kulutus kasvoi viime vuonna. Tilastojen mukaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin 130 litraa henkeä kohti. Juustoa syötiin 22 kiloa ja voita runsaat neljä kiloa henkeä kohti. Rajuin muutos tapahtui kananmunissa, joiden kulutus kasvoi kuusi prosenttia 10,6 kiloon henkeä kohti.

Lihan kokonaiskulutus pysyi Tiken ravintotaseen mukaan viime vuonna suunnilleen edellisvuoden tasolla 77,5 kilossa. Suurimmat positiiviset muutokset tapahtuivat siipikarjan ja naudanlihan kulutuksessa. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi kolme prosenttia ja naudanlihan vajaan prosentin verran edellisvuodesta, kumpikin 18,7 kiloon. Sianlihan kulutus laski viime vuonna reilun prosentin 36 kiloon.

Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan lihan kokonaiskulutus on kasvanut kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa kaksi prosenttia lähes 78 kiloon. Kuluvan vuoden synkät talousnäkymät ovat laskeneet naudanlihan syöntiä kulutuksen suuntautuessa jälleen edullisempiin siipikarja- ja sianlihatuotteisiin.

Vesa Jääskeläinen

 

Uusin lehti

SISÄLLYS  10 / 2013

    Pääkirjoitus
    Ajankohtaista

  • MAIDONTUOTANTO
  • Automaattilypsy vapauttaa aikaa perheelle

    Frantin lypsykarjatila laajennuksella Lapin suurimmaksi

    Tuotosta hyvillä pitoisuuksilla rakennetta unohtamatta

    Karjapäivä näytti lehmiä navetoissaan

    Kestävä lehmä ei ole kiinni geeneistä vaan ympäristötekijöistä

    AMR-karusellilypsyasema erittäin suurille karjoille

    Suurtila automatisoi lypsytyön

    Vedinhoidostakin tuli robotin työtä

  • ELÄINTERVEYS
  • Sorkkasairaudet hankkeella kuriin

    Leikkaus kahden reiän kautta

  • RUOKINTA

  • Rypsiöljylisä ruokinnassa leikkaa päästöjä

    Hyvät eväät myös luomusonneille

  • NAUDANLIHANTUOTANTO

  • Perivätkö jälkeläiset enemmän kuin geenejä?

  • ULKOMAAT
  • Argentiinalainen pihviliha ei uhkaa suomalaista

  • SIKATALOUS

  • Poutakesä hyvä lihan kulutukselle

    Viljapossu vetää väkeä Merosten puotiin

  • LAMMASTALOUS
  • Jarmo Kylmämaa vaihtoi muusikosta lampuriksi

  • KANANMUNATUOTANTO
  • Olisiko nyt luomusiipikarjan aika?

  • Kannen kuva: Kari Lindholm

    Seuraava Eläin-liite ilmestyy 05.12.2013


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.