Julkisuudessa vellonut keskustelu vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on lisännyt kiinnostusta lihan ja voin käyttöön. Karppaamisen suosio ei sinänsä kasvata lihan kulutusta, mutta se palauttaa sille kuuluvaa arvostusta. Hyvistä perusraaka-aineista kotona valmistetut liharuuat ovat nyt arvossaan. Liha eri muodoissaan tarjoaa parhaat mahdollisuudet valmistaa luonnollista ruokaa, joka pitää nälän pitkään loitolla.

Karppaus on ilmiönä tervetullut, sillä se lisää ihmisten kiinnostusta ruokaan ja siinä oleviin ravintoaineisiin ja lisäaineisiin. Painostaan huolehtiville karppaus voi olla hyväkin keino laskea elopainoa. Terveyden kannalta täytyy kuitenkin muistaa, ettei mikään äärilaita ole hyväksi. Voilla ja eläinrasvoilla mässyttely ei välttämättä hoikenna ihmistä. Kohtuus ja terve järki ovat ainoat aseet taistelussa liikalihavuutta vastaan.

Lihantuottajien kannalta karppaus ja sen ympärillä käyty keskustelu on hyvästä. Se on selvästi lisännyt kiinnostusta lähiruokaan ja suoramyyntiin. Pieniä lihakauppoja ja suoramyyntipisteitä on kohonnut eri puolille Suomea. Lähilihan suosio on nyt sellaisessa vedossa, että kysyntään on vastattava tosissaan.

Suoramyynti on myös yksi keino tuottajille saada tuottamistaan lihoista ja sisäelimistä parempaa hintaa, kun pelkällä kaupankäynnillä rahastavat välikädet jäävät pois. Pienteurastamoille ilmiö on tehnyt myös hyvää. Laadun leima kiirii suusta suuhun.

Lihatalous-lehti uudistuu

Hyvät lukijat. Nyt on aika kiittää menneistä vuosista. Lihatalous muuttuu vuodenvaihteessa entistä tiiviimmäksi osaksi Maatilan Pellervoa ja ilmestyy ensi vuoden alusta alkaen Maatilan Pellervon Eläin-liitteenä, joka seuraa liha-alan ja maidontuotannon ajankohtaisia asioita. Liitteen kirjoittajina jatkavat samat asiantuntijat kuten aikaisemminkin, mutta painopiste siirtyy entistä enemmän alkutuotantoon, talouden seurantaan ja eläinterveyteen. Ensimmäinen numero ilmestyy jo 5. tammikuuta.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 8 /2011

 • AJANKOHTAISTA

 • Uutisia meiltä ja muualta

  TNS Gallup: Lanta on hyödyke

 • TEEMA: YMPÄRISTÖ

 • Ympäristön huomioiminen tukee kannattavuutta

 • MUUT ARTIKKELIT

 • Oma myymälä toiminnan ytimessä

  Kivikylän kinkku tulee tutulta tuottajalta

  Paras ruoka tulee läheltä

  Luomunauta viedään nyt käsistä

  Oekeesti hyvvee lähiseuvun lihhoo

  Hiukan valoa Kanadan nautasektorilla

  LTK kirkastaa profiiliaan
  Luomukalkkunoita suurille markkinoille

  Kuivikkeita kaikille
  Vasikan hyvinvointi huolettaa edelleen

  Lihakarjatiloja velkasaneeraukseen

  Sorkkija: Jouluna karpataan sikana

  Kannen kuva Leena Pakarinen
 • Seuraava Maatilan Pellervo ja Eläin-liite ilmestyvät 5.1.2011 ja Kodin Pellervo 15.12.2011.


 • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.