Alkukesästä Elosadon härkäpapu oli vielä hyvässä kasvussa. Kesäkuun 8. päivänä tehdyt kasvustotiheysmittaukset kertoivat neliöllä kasvavan reilut 85 yksilöä, mikä on vähän enemmän kuin suositeltu 70–80 papua neliölle.

Tiheys toki vaihteli jonkin verran koeruutujen eri osissa, mutta keskimäärin tilanne näytti hyvältä. Kesäkuun lopulla tehty satoennuste lupaili myös vähintään kohtuullista satoa.
Kaiken piti siis olla hyvin. Heinäkuun lopulla alkoi kuitenkin näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Kasvuston sisälle kurkistettaessa näkyi mustia kohtia, joissa oli katkenneita varsia ja mustuneita lehtiä. Näihin tuhoutuneisiin kasvustokohtiin oli lisäksi iskeytynyt kirvoja täydentämään tuhoa.
Kasvustomassaa näyttäisi siis olleen riittävästi kohtuullisen sadon tuottamiseen, mutta jostakin syystä palot ja pavut jäivät kasveilta tekemättä.
Syksyn mittaan järjestetyissä Hyvä Sato -joukkueiden kokouksissa on ihmetelty porukalla Kontun sadon pienuutta. Joukkueiden keskuudessa tuntuu olevan aika suuri konsensus siitä, että savimaat, kuumuus ja kuivuus eivät sovi Kontulle.

Samalla aukealla
hyviäkin satoja

Kuumuus ei kuitenkaan ainakaan yksinään oikein sovi syypääksi sadon epäonnistumiseen. Samalla peltoaukealla muissa kokeissa Kontu nimittäin tuotti jopa viiden tonnin satoja.
Myöskään kuivuus sadonalentajana ei sovi kovin hyvin kuvaan, koska samassa kokeessa esimerkiksi mallasohrasta tuli reilusti yli kuusi tonnia satoa. Lisäksi loppukesästä vettä tuli kohtuullisesti, joten kasvustot tuskin kärsivät kovin pahasti kuivuudesta kesäkuun jälkeen.
Kontun alhainen sato jäänee siis mysteeriksi. Juuri tällaiset selittämättömät ongelmat tahtovat nakertaa viljelijöiden uskoa tähän uuteen valkuaiskasviin, niin hyvä lisä kun se viljelykasvipalettiimme olisikin.

Uusia lajikkeita
tarvitaan

Lajikevalikoimaan pitäisi siis mitä ilmeisimmin saada joku uusi, viljelyvarmempi lajike. Kontua on pidetty viljelyvarmana, koska sillä on härkäpavuksi lyhyt kasvuaika, mutta lyhyen kasvuajan tuoma tuleentumisvarmuus ei taida juuri lohduttaa, jos satoa ei tule.
Katja Hämäläinen Boreal Kasvinjalostus Oy:stä kertoo, että Kontun viljelyvarmuuden puutteet ovat heidän tiedossaan ja uusien lajikkeiden kehitys on käynnissä.
Menneenä kesänä Kontu tosin menestyi kohtuullisesti Borealin kokeissa. Menestymistä saattoivat auttaa kokeisiin sattuneet rehevät maalajit.

Valoa näkyvissä
tunnelin päässä

Hämäläisen mukaan uudet lajike-ehdokkaat ovat niin pitkällä, että niitä saatetaan nähdä jo ensi kesänä virallisissa kokeissa.
Näille pohjoisiin oloihin tarkoitetuille lajikkeille luulisi olevan kysyntää. Suoraan ulkomailta tuodut, eteläisempiin oloihin tarkoitetut lajikkeet voivat tuottaa epämiellyttävän yllätyksen, kun seuraava niin sanottu normaali kesä koittaa.
Kahden viime kesän suuret lämpösummakertymät saattavat hämärtää sitä tosiasiaa, että Kontunkin kaltaisen kohtuuaikaisen lajikkeen tuleentuminen ja puiminen voisi olla hankalaa keskimääräisenä kesänä.
Toivotaan joka tapauksessa, että härkäpavun lajikevalikoimaan saadaan pian jostakin parannusta. Pettymykset nykyisten lajikkeiden viljelyssä nakertavat nopeasti uskoa härkäpavun mahdollisuuksiin nostaa maamme valkuaisomavaraisuutta.Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 12 /2011

 • Hyvä sato: Kumina kiri Hyvä Sato -kisan voittoon
  Näin viljeltiin voittajasato
  Härkäpavun viljelyvarmuus hukassa

  Tutkimus: Kauppa on vahvin lenkki

  Maidontuotanto: Veljekset välttivät keskinäiset velat
  Tuottaja puskuroi kaikki iskut

  Maatilan talous: Peltokaupat hyytyivät

  Ravinteet: Lannoituksen optimointi on ympäristöteko

  Rakentaminen: Tuhkasta nousi uusi betoninavetta

  Näyttely: Agritechnica rikkoi ennätyksiä

  Lihantuotanto: Yrittäjän pitää uskaltaa

  Yritystoiminta: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kasvoi rohkeilla päätöksillä
  Autokauppaa isän ja pojan voimin

  Tietotekniikka:
  Mokkulayhteyteen ei voi aina luottaa
  Asiakaspalvelun nopeudessa suuret erot
  Yleispalvelutuotetta pitää osata vaatia
  Kuluttajavirastoon tulee operaattoreista paljon valituksia
  Sonera tarjoaa satelliittilaajakaistaa
  Terveenä työssä: Voi, voi, mikä rasva

  Työhyvinvointi: Irtiotto arjesta pitää yllä työkykyä

  Siipikarja: Kalkkunahalleissa hiljaiseloa

  Terve eläin: Luomu vain tavanomainen?
  Hollannissa selvitetty hoito- ja terveyseroja
  Maidontuotanto ongelmatonta
  Luomusiat ja –lampaat pärjäävät mainiosti
  Jalostaja luottaa luomuun
  Nykykanat sopivat huonosti luomuun
  Luonto karsii heikot

  Toistuvat:
  Uutiset
  Vähätalo
  Verkossa
  Antinpoika
  Väinö Vältti
  Vaaran paikka
  Terveenä työssä
  Nollarajalla

 • Kannen kuvat Silja Vuori ja Timo Lindholm.

 • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.1.2012 ja Kodin Pellervo 15.12.2011.


 • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.