KKasvinsuojeluaineiden käytön tarkastukset laajenevat koskemaan kasvinsuojeluaineiden varastoja. Laajennus tehdään EU-komission vaatimuksesta. Tähän asti on valvottu kasvinsuojeluaineiden käyttöä viljelymuistiinpanoista sekä sitä, että maatilalla on käytetty vain Suomessa hyväksyttyjä valmisteita.

Kasvinsuojeluaineiden käytön ja varastoinnin valvonta koskee kaikkia viljelijöitä, jotka hakevat EU:n suoria tai osarahoitteisia tukia. Se on osa täydentävien ehtojen valvontaa. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa, ettei tilan kasvintuotannossa ole käytetty Suomessa rekisteröimättömiä kasvinsuojeluaineita, ja ettei valmisteita ole käytetty tai säilytetty määräysten vastaisesti.
EU-tukitarkastajat valvovat, että viljelijä käyttää kasvinsuojeluainevalmisteita asianmukaisesti. Silloin hän ottaa huomioon hyvän kasvinsuojelukäytännön periaatteet. Voimassa oleviin käyttöohjeisiin perehtyminen ja niiden sekä kasvinsuojeluaineiden sitovien myyntipäällysmerkintöjen noudattaminen on myös tärkeää. Niistä löytyvät myös ohjeet kasvinsuojeluaineiden asianmukaiseen säilytykseen ja varastointiin.
Yksi valvottavista kohteista on maatilalla käytettyjen kasvinsuojeluaineiden laillisuus. Suomessa saa käyttää vain täällä rekisteröityjä kasvinsuojeluaineita. Kasvinsuojeluainerekisteriä ylläpitää tämän vuoden alussa perustettu Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Sen nettisivuilta voi käydä tarkistamassa aineiden hyväksynnän.
Rekisteristä poistettujen tai vanhentuneiden kasvinsuojeluaineiden säilyttäminen tilalla on luvallista, mutta tuskin on järkevää säilöä tavaraa, mitä ei saa käyttää. Jos tuntee piston sydämessään ja tietää, että omalta tilalta sellaisia löytyy, kannattaa ne viedä ongelmajätekeräykseen.
”Ei suinkaan tarkastajien takia, vaan oman itsensä ja oman perheensä turvallisuuden vuoksi”, Tukesin kemikaalituotevalvonnan ylitarkastaja Marianne Pakola sanoo.

Tiloilla hyvin
eritasoisia varastoja

Yleensä maatilalla riittää kasvinsuojeluaineiden säilytystilaksi esimerkiksi konehalli, puuvarasto, pannuhuone tai muu vastaava. Säilytystilan nimi ei ole ratkaiseva. Tärkeää on, että kasvinsuojeluaineet ovat erillään elintarvikkeista ja rehuista sekä haittaeläinten että lasten ulottumattomissa. Niiden pitää myös olla alkuperäispakkauksissaan.
Pakola on nähnyt maatiloilla hyvin erityyppisiä säilytysratkaisuja. Moni viljelijä hankkii kasvinsuojeluaineet vasta käyttökauden kynnyksellä. Silloin säilytysaika jää lyhyeksi, ja tulevan käyttötarpeen pystyy arvioimaan hyvin tarkasti. Säilytyspaikalla ei silloin ole suuria vaatimuksia, trukkilava hallin lattialla riittää hyvin. Pakola aikoo tarkastajien koulutuksessakin korostaa maalaisjärjen käyttöä tässä asiassa. Tarkastustilanteen olisi muutenkin oltava neuvonnallinen eikä nipottava.
Jotkut viljelijät säilyttävät kasvinsuojeluaineita käytöstä poistetussa pakastimessa tai jääkaapissa. Hienoimmillaan kasvinsuojeluainevarasto on esimerkiksi konehalliin rakennettu lukittava varastohuone, jossa on pakkasvahti ja varoitustarrat ovessa. Sellainen varasto on erittäin hyvä, mutta laki ei yleensä niin järeää ratkaisua edellytä.
Kasvinsuojeluainevaraston ei tarvitse olla lukittava, ellei siellä säilytetä myrkyllisiä aineita. Ne tunnistaa pakkauksen etiketissä olevasta varoitusmerkistä, jossa on oranssille neliölle painettu mustarajainen pääkallo ja ristikkäin olevat luut. Omaisuuden suojaamisen kannalta lukitseminen olisi kuitenkin järkevää, sillä varkaita liikkuu maaseudullakin.

Rikkeistä rangaistaan
tukien menetyksellä

Täydentävien ehtojen kasvinsuojeluainevalvontaa tekevät ELY-keskusten tarkastajat. Yleensä samalla käynnillä tehdään myös muita tarkastuksia kuten Mavin peltovalvontaa tai kokotilavalvonta. Tarkastus tehdään vähintään yhdelle prosentille Manner-Suomen kasvintuotantotiloista, jotka ovat hakeneet EU:n suoria tai osarahoitteisia tukia.
Etukäteen on mahdoton ennustaa, mitä ongelmia maatilalta löytyy. ”On vaikea arvioida, minkä verran tarkastajat löytävät esimerkiksi viljelijän eväsrasian vierestä Suomessa hyväksymätöntä kasvinsuojeluvalmistetta, joka on vielä Jaffa-pullossa leikkimökissä tai rehuvarastossa”, Pakola maalailee inhokkitilannetta.
Lievistä rikkeistä seuraa 1–3 prosentin tukimenetys. Vakavin seuraamus tulee siitä, jos tilalla on käytetty Suomessa kiellettyä tai rekisteröimätöntä valmistetta. Laittomasti maahan tuotu ja tilalla käytetty valmiste aiheuttaa 5 prosentin tukimenetyksen. Tilakoosta riippuen se voi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja. Kannattaa siis miettiä Viron tuliaisten riskiä ja järkevyyttä.

EU vaati
lisää valvontaa

Täydentävien ehtojen kasvinsuojeluaineita koskevia tarkastuksia on tehty aiemminkin. Tähän asti on valvottu kasvinsuojeluaineiden käyttöä viljelymuistiinpanoista sekä sitä, että maatilalla on käytetty vain Suomessa hyväksyttyjä valmisteita. Nyt tarkastuskohteita laajennetaan, koska EU-komissio antoi Suomelle huomautuksen kasvinsuojeluainevarastojen tarkastusten puutteellisuudesta.
Kasvinsuojeluaineiden myyntipäällysmerkinnöissä mainitaan, että valmiste on säilytettävä asianmukaisesti. EU tulkitsee, että myyntipäällysmerkintöjen noudattamista on valvottava. Valvontaa oli siis tarkennettava käytännön tasolla koskemaan kasvinsuojeluaineiden säilytystä, jotta Suomi välttyisi suuremmilta EU:n rahoituskorjauksilta.
Suomi oli EU:n harvoja jäsenmaita, joissa kasvinsuojeluaineiden säilytystä ei vielä valvottu. ”Joissakin jäsenmaissa rikkeistä annetaan hyvinkin vakavia sanktioita”, Pakola kertoo.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 3 /2011

  • Maidontuotanto: Ammattitaito jalostuu maatilayhtymässä

    Tutkimus: Automaattilypsyn tuotosmäärissä vaihtelua

    Lannoitteet: Lannoitus tuotti hyvin euroja viime kesän kuivuudessa

    Öljykasvit: Ruotsalaisviljelijä vaihtoi kevätrapsin syysrapsiin
    Syysrapsin viljely voi onnistua hyvin myös meillä

    Erikoiskasvit: Vetääkö vilja pidemmän korren?
    Sinimailanen: Sinimailasella tuhansien eurojen säästöt

    Viljamarkkinat: Hinta nousi historiallisesti korkealle

    Mallasohra: Carlsbergin erikoisohrista tiukat sopimukset
    Amaretto-vehnästä tehdään mallasta

    Kasvinsuojeluaineet: Väärennökset ovat iso bisnes
    Tarkastukset laajenevat varastovalvontaan

    Maatilayritys: Rahamaailmasta lihantuottajaksi

    Työhyvinvointi: Jaksaminen on tasapainoilua

    Uusi-Seelanti: Lehmiä yhtä paljon kuin ihmisiä

    Ympäristö: Ympäristön hoidolla lisää kannattavuutta

    Terve Eläin liite: Eläinkuljetuksissa liikkuu noin 10 000 tuotantoeläintä päivässä

    Toistuvat:
    Uutisia
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Markku Ruottinen ja Silja Vuori.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.4.2011 ja Kodin Pellervo 17.3.2011.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.