Eläin-liite: Pääkirjoitus
Hyvät vai huonot uutiset
Pellervon taloustutkimuksen tuoreen ennusteen mukaan viljojen hinnat ovat maailman markkinoilla kääntymässä laskuun. Varsinkin soijan hinta laskee tuotannon kasvaessa. Yleisen taloustilanteen kasvu voi synnyttää maailmanmarkkinoille kysyntäpiikin, joka vetäisi etenkin liha- ja maitotuotteiden hinnat nopeaan nousuun.
Meillä Suomessa viljan nykyinen hintataso antaa uutta puhtia viljelyalan kasvattamiseen, erityisesti se kannustaa rehuviljan tuotantoon. PTT arvioi, että viljojen hinnat kääntyvät syksyllä laskuun, koska tuotanto kasvaa ja rehujen kysyntä vähenee.
Kotieläintuotannon näkymät ovat kauttaaltaan kohtuulliset.
Sianlihan tuotannon lasku hidastuu ja samaan aikaan panosten hintojen nousu on maltillista. Ennusteen mukaan tuottajahinnat pysyvät tänä vuonna selvästi viime vuotta korkeampina. Maidon hinta pysynee nykyisellään, vaikka kansainvälinen kysyntä laantuu.
Siipikarjanlihan hinta sen sijaan pysyy korkealla, kiitos jatkuvasti kasvavalle kysynnälle. Kokonaisuutena maataloustuotannon kannattavuus säilyy vähintään viimevuotisena.
Entä ne huonot uutiset? Pellervon taloustutkimuksen ennuste elintarvikkeiden hinnoista ei ole kovin lohdullista luettavaa, vaikka suurimmat hinnannousut ajoittuivat alkuvuoteen arvonlisäveron korotuksen yhteydessä.
Arvion mukaan elintarvikkeiden hinnat nousevat tänä vuonna 4,7 prosenttia. Maitotuotteiden hintojen nousuksi ennakoidaan 5,8 prosenttia. Yksi syypää siihen on Kilpailuviraston vaatimus maidon tukkuhinnan nostamisesta. Viljatuotteiden ja leipien hinnat nousevat ennusteen mukaan 3,9 prosenttia. Eniten kuitenkin kohoavat lihojen hinnat, keskimäärin jopa 7,3 prosenttia.
Hintojen nousu varjopuolena on kulutuksen kääntyminen halvempaan ruokaan. Kuluttajat katsovat entistä tarkemmin tuotteen hintalappua.
Esimerkiksi sianlihan kulutus tulee laskemaan, koska kysyntä kohdistuu halvempaan broilerinlihaan.
Tuottajien tulee itse näyttää omalla esimerkillään, mitä he valitsevat kaupan hyllystä. Ovatko tuotteet kotimaisia vai ulkomailta tuotuja?
Monet suosivat lähiruokaa ja sanovat, että näin he toivovat muidenkin kuluttajien tekevän. Hyvistä perusraaka-aineista saa todella maittavia ja ravitsevia ruokia, joilla nälkä lähtee ja työt sujuvat.
Täytyy muistaa, että Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa ja raaka-aineita elintarviketeollisuudelle ja kauppaan. Siitä pitää olla ylpeitä. Elintarviketeollisuus työllistää laajassa ketjussa noin 32 500 ihmistä ja koko ruokaketju alkutuotannosta kauppaan noin 300 000 ihmistä. Määrä on 12 prosenttia koko työllisestä työvoimasta.
Vesa Jääskeläinen
SISÄLLYS 4/2013
- MAIDONTUOTANTO
- TUTKIMUS
- NAUDANLIHANTUOTANTO
- JATKOJALOSTUS
- LAMMASTALOUS
- SIKATALOUS
- POROTALOUS
- KANANMUNATUOTANTO
- Kannen kuva: Tuomo Kautonen
Seuraava Eläin-liite ilmestyy 2.5.2013.
Pääkirjoitus
Ajankohtaista
Yhtiöittämisellä vapaa-aikaa ja vastuunjakoa
Yhtiöittämisellä vapaa-aikaa ja vastuunjakoa
Ruusu on kohta 100-tonnari
Hallitulla rakennekehityksellä maidontuotanto nousuun
Parsinavetoista länkikytkyeet vähenemässä
Laajentavien tilojen kannattaa laiduntaa
Monipuolisuus valttina USA:ssakin
Vasikkakuolleisuudesta syntyy merkittäviä tappioita
Vasikkakuolleisuudesta merkittävät tappiot
Sastamalan Teurastamo teurastaa naudat rahtina
Lihakas Oy on perinteinen ja tehokas lihatukku
Lammastila pärjää pian omilla rehuilla
Maatilayhtymä oli veljeksille oikea ratkaisu
Porojen teurasmäärät romahtivat yli 10 000 eläimellä
Kymenlaakson ainoa kanala tuottaa onnellisten kanojen munia
Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.