Parikymppiset nettitaitajat keskittyivät mobiiliratkaisuihin työkalunaan myös windows-puhelin, kun verkkopalvelun tuottamisesta kisattiin SM-titteleistä Taitaja2012-messuilla Jyväskylässä.


Vilma ompeli voittoon. Vilma Hassi Sastamalasta voitti pukuompelun lajin toiseen kertaan ja valloitti tänä vuonna Taitajien taitaja -tittelin. Hän sai vuodeksi käyttöönsä palkintoauton.
Kuva Pasi Hakala

Roni Palva-aho voitti lajinsa Painotuotteen suunnittelu.
Kuva Tiina Salminen
Yritykset tietävät, että Jyväskylän ammattiopistosta saa nuorekkaita - ehkä myös edullisia - kotisivutoteutuksia. Pyyntöjä tuleekin niin paljon, että vain osa niistä pystytään ottamaan vastaan. Lehtori Sari Paunonen kertoo, että joillakin opiskelijoilla on jo omaa yritystoimintaa.
Syksystä 2012 lähtien datanomien opiskeluun lisätään yritystoimintaa. Paunosen mukaan sitä varten perustetaan yritys, todennäköisesti osuuskunta, koska sen avulla nuoret pääsevät vähin pääomin ja riskein kiinni yrittämiseen.

Maatiloille nettikauppaa

Messuyleisökin pääsi näkemään, miten verkkosivut syntyvät. Kaikki se, mitä kunkin kymmenen kilpailijan tietokoneen näytöllä tapahtui, välittyi isolle näytölle yleisön seurattavaksi.
Sivuja selataan yhä useammin älypuhelimilla ja taulutietokoneilla, ja mobiileja ratkaisuja varten tehdään joko erilliset ”kevyet” sivut tai tuunataan tavalliset kotisivut niihin sopiviksi. Lajivastaavana messujen verkkosivujen tuottaminen -lajissa toiminut Paunonen vahvistaa hyvien kotisivujen perustan säilyneen käyttötekniikan muututtuakin: niitä ovat käytettävyys ja toimivuus.
Kotisivujen oheen on iskeytynyt facebook-, twitter- tai jonkin muun sosiaalisen median linkkilogo tai Google Analytics, jolla voi seurata kävijätilastoja ja markkinoinnin tehoa. Rekisteröityminen ei ole suosittua. Netistä ostaminen yleistyy.
Paunonen kehottaa maatiloja perustamaan verkkosivuja, jos niillä on vähänkin sellaista liiketoimintaa, jota nettimarkkinointi tukee, joko palveluja tai myytäviä tuotteita.
Netiketti hukassa
Nuorille tehty tutkimus paljasti, että eivät nuoret ota verkossa hääriessään suojauksia tosissaan. Samoin Sari Paunosen mukaan nuorten kanssa on käytävä läpi, mitä on netiketti, verkossa käyttäytyminen, mitä merkitsevät tekijänoikeudet ja mitä on sopivaa kirjoittaa.
Pilvipalveluissa, joissa yritykset voivat ostaa tarvitsemiaan verkkotoimintoja operaattorien palvelimilta, Paunonen muistuttaa niin ikään yrityksiä suojauksista, sekä oman liiketoiminnan haavoittuvuuden että asiakkaiden tietoturvan kannalta.

Kisasta lisäoppia

Taitaja-kilpailussa on kiinnostavaa nähdä, miten nuoret tekevät viherrakentamisen, kirvesmiehen, maalarin, kampaajan, eläintenhoitajan, muurarin, kokin tai monen muun yhteensä 50 alan hommansa. 250 yritystä osallistui Jyväskylän tapahtuman tuottamiseen, mikä lisäsi tehtävien vastaavuutta käytännössä. Paviljonkiin tuotiin oikeat painokoneet, autot, sorvit, keittiöt, hevoset pihalle.
Painotekniikan finaaliin osallistunut jyväskyläläinen Roni Palva-aho tiesi etukäteen saavansa tehtäväkseen suunnitella julisteen, lehtiaukeaman ja pakkauksen. Työt olivat oikeita asiakastöitä.
Lähihoitajaksi opiskeleva Juulia Karppinen Viitasaarelta arvosti sitä, että kilpailija sai paljon ylimääräistä valmennusta, oppia ja taitoja tavanomaisen opetuksen lisäksi.
Maininta kilpailuun osallistumisesta on CV:ssä (curriculum vitae, ansioluettelo) tuottaa lisäarvoa työelämässä, vakuuttavat kilpailun järjestäjät. Jo loppukilpailuun selviytyminen kielii osaamisesta. Taitaja2013-kisa on Joensuussa.Uusin lehti

SISÄLLYS  5 /2012

 • PÄÄKIRJOITUS

  VILJANVILJELY: Lannoitus ja kevätkylvöt käsillä

  TUTKIMUS: Ruokaketju pystyy sopeutumaan sään ääriilmiöihin

  HYVÄ SATO -KILPAILU: Hybridilajikkeiden sato hyytyy typen puutteeseen
  Viljakauppakisaan mukaan yli 40 osanottajaa

  KASVINVILJELY: Vehnän vienti ennätysvauhdissa
  Herne sopii parhaiten kuminan suojakasviksi

  KASVINSUOJELU: Viljan herbisidi vaikuttaa syysrapsin itämiseen

  NURMITUOTANTO: Koneurakoinnissa oltava reilusti kirivaraa

  KONEET JA TEKNIIKKA: Maasto-gps johdattaa merkatulle paikalle
  Puhdistuskuormaimella tehoa juurikkaiden lastaukseen

  LUKIJAMATKA: Eväitä elämyksille

  HEVOSTALOUS: Katin käsissä syntyy huippuravureita
  Suomenhevonen on talliyrittäjän suosikki

  ENERGIANTUOTANTO: Biokaasulla omavaraisuuteen

  METSÄ: Ammattimetsuri pitää huolta työturvallisuudesta

  MAASEUTUYRITYS: Lähimetsien puusta laatukalusteita

  TOISTUVAT:
  Uutiset
  Vähätalo
  Verkossa
  Antinpoika
  Väinö Vältti
  Vaaran paikka
  Nollarajalla

 • Kannen kuvat: Topi Pakarinen, Visa Vilkuna ja Antti Saraja.

 • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.6. ja Kodin Pellervo 16.5.2012.

 • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.