Omille viljelyksille kertynyttä lämpösummaa voi seurata Ilmatieteen laitoksen tekstiviestipalvelun avulla. Lämpösummatiedon saa puhelimeen paluuviestinä postinumeroalueen tarkkuudella. Maataloudelle suunnatuista sääpalveluista moni muukin toimii sujuvasti tekstiviestillä.

 

Kunta- ja postinumeroaluekohtainen lämpösummatieto on ollut jo melkein 10 vuotta kysyttävissä Ilmatieteen laitokselta tekstiviestinä. Myös vastaavaa sadesummapalvelua on kysytty. Sen avulla huolimaton sateenmittaaja saisi tietää postinumeroalueensa sadekertymän kasvukauden alusta lähtien.
”Sitä ei olla vielä tehty, mutta sellainen voitaisiin kyllä tehdä. Kaikki riippuu siitä, olisiko se asiakkaille kiinnostava”, meteorologi Riitta Bernström kertoo.

Omien viljelykasvien valmistumista ajatellen olennaista on, paljonko lämpösummaa on kertynyt kylvöjen jälkeen. Ainakaan toistaiseksi tekstiviestikyselyissä ei voi rajata haluamaansa jaksoa, jolle lämpösummakertymä lasketaan. Se ilmoitetaan siis aina kasvukauden alusta lähtien. Jos viljelijä haluaa seurata, paljonko lämpösummaa on kertynyt omista kylvöistä lähtien, hänen on täytynyt muistaa kysyä kylvöihin mennessä kertynyt lämpösumma.

Olisiko mahdollista muokata palvelua niin, että sekä sade- että lämpösummaa voitaisiin kysyä tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi kylvöpäivästä lähtien?

Riitta Bernström lupaa, että asiaa voidaan laitoksella pohtia.
Jos tänään kysyy lämpösummatietoa, on tekstiviestissä tälle päivälle ilmoitettu luku vielä ennuste. Edellisen päivän lukema on jo toteutunutta tietoa. Esimerkiksi torstaina kysyessään saa keskiviikon toteutuneen lämpösumman, ja ennusteen torstaille ja kolmelle seuraavalle päivälle.

Tulos lasketaan usean havaintoaseman pohjalta

Miten sitten on mahdollista, että asteen tarkkaa tietoa voidaan antaa pienen kylien postinumeroiden perusteella? Sääasemia on ympäri Suomen, mutta ei joka postinumeron kohdalla.

”Havaintoasemien tiedoista tehdään kriging-analyysi. Siinä tiedot levitetään 10 kilometriä kertaa 10 kilometriä suuruiselle ruudukolle ja tulos lasketaan siitä. Yhden pisteen, esimerkiksi postinumeroalueen tuloksen laskennassa käytetään hyväksi kaikkia ympäröivä sääasemia.”

Vierekkäiset postinumeroalueet saavat aina hiukan eri tiedot, koska laskennassa painotetaan hieman eri sääasemien tietoja. Sääasemien tiheys riippuu alueesta. Jossain päin Suomea asemia on tiuhassa, mutta toisaalla niiden väli voi olla useita kymmeniä kilometrejä. Ne on kuitenkin sijoiteltu maahan mahdollisimman tasaisesti.

Halla, tuuli ja kasvinsuojelusää

Havaintotieto on mukana vain lämpösummassa. Muut Ilmatieteen laitoksen tekstiviestipalvelut menevät enemmän ennustamisen puolelle. Hakusanalla halla saa ennusteen kolmen tunnin aika-askelin ilman lämpötilasta, ilman suhteellisesta kosteudesta ja hallan todennäköisyydestä sekä maanpintalämpötilasta seuraavalle vuorokaudelle. Sellaista palvelua ei ole, jolla saisi tietää, oliko edellisyönä hallaa vai ei.

Tuuliennuste antaa kolmen tunnin aika-askelin tuulen nopeuden seuraavalle vuorokaudelle. Hakusanalla sade saadaan kolmen tunnin jaksoissa ennuste sateen todennäköisyydestä ja sademäärästä. Tämä on ennuste, toteutunutta sadetta ei kerrota.

Kasvinsuojelusää saadaan hakusanalla kasvinsuojelu. Se tarkoittaa sopivia olosuhteita ruiskutuksille. ”Kasvinsuojelusäähän vaikuttaa tuuli, kosteus, lämpötila ja sade. Näistä tekijöistä on laskettu, onko hyvä, kohtalainen vai huono ruiskutussää.”

Esimerkki palvelusta esimerkkinä Viikin lämpösumma

 

Tekstiviesti: Lämpösumma Viikki
Paluuviesti: Viikki, Helsinki
ma: 1 107
ti: 1 116
ke: 1 125
to: 1 135
pe: 1 146
la: 1 155


Lämpösummatekstiviesti on lähetetty tiistaina 21.8.2012 numeroon 16161. Edellisen päivän lukema on toteutunut tieto, seuraavat ovat ennusteita. Palvelun hinta 0,84 €/viesti. Tiedon voi kysyä myös oman alueen postinumerolla. Lisää tietoa palveluista löytyy sivuilta www.ilmatieteenlaitos.fi





Uusin lehti

SISÄLLYS 9/2012

  • Pääkirjoitus

  • MAATILAYRITYS: Marjatilasta kasvoi miljoonabisnes

  • TUTKIMUS:
    Vuoden 2025 luomuviljelijä osaa automatisoida työnsä

  • HYVÄ SATO -KILPAILU:
    Syysrapsin siemenet maahan

  • KASVINVILJELY:
    Lämpösummasta tieto tekstarilla

    Syysrapsin kylvöt jäivät viime tippaan

    Penetrometriin ei pidä luottaa sokeasti

    Uutuuspuimurit houkuttelivat peltopäiville

  • VIHANNESVILJELY:
    Porkkana työllistää koko vuodeksi

  • LUOMU:
    Luomusipulin pioneeri kaipaa tutkimustietoa

    Ota Ötököiden apu vastaan

    Hevosten ja luonnon ehdoilla

  • URAKOINTI:
    Yhteistoiminta antaa joustoa

  • MARKKINOINTI:
    Suomalainen laaturuoka houkuttelee venäläisiä

  • NÄYTTELYT:
    Brittien Cereals keskittyy ammattilaisiin


  • MELA-TURVA:
    Kannattaa kysyä

  • BIOKAASU:
    Tervolan opetusmaatila tuottaa sähköä lannasta

    Junttilan maatilalla biokaasua hyödynnetään monipuolisesti

  • METSÄ:
    Kanto kätkee ison energiapaukun

  • PUUYRITTÄJÄ:
    Koivu on klapien kunkku

  • MAATILAYRITYS: Viholaisesta viljeltävä rohto- ja ravintokasvi

  • TOISTUVAT

    Uutiset
    Herra Punttila ja robottinsa Matti
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Helena Anttila-Lindeman, Päivi Kapiainen-Heiskanen ja Silja Vuori
  • Seuraava Maatilan Pellervo ja Eläin-liite ilmestyvät 4.10. ja Kodin Pellervo 20.9.2012.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.