ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Pienen maan vakava ongelma

Helsingin Sanomat ennakoi pääkirjoituksessaan 12.3. EU:n komission päätöksen kieltää Volvon ja Scanian fuusion. Lehti huomasi, että Euroopan unionin kilpailupolitiikkaa tehdään suurten EU-maiden ehdoilla. EU:n pienissä jäsenmaissa yritykset eivät voi kasvaa kansallisten fuusioiden kautta.

- Se antaa suurten maiden, kuten Saksan, Ranskan, Italian, Britannian ja Espanjan, yrityksille valtavan suhteellisen kilpailuedun pohjoismaisiin yrityksiin verrattuna. Se voi olla kilpailuteoreettisesti oikea linjavalinta, mutta yritysten tasapuolisen kohtelun kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, HS kirjoitti.

Aivan samaan ongelmaan olemme törmänneet myös Suomen kansallisessa kilpailupolitiikassa. Kipukohdan nimikin on sama: relevantin markkinan määrittely.
Jos relevantiksi markkinaksi määriteltäisiin EU:n yhteismarkkinat, niin ongelma poistuisi niin EU:n tasolla kuin myös pohjoismaisella ja suomalaisella tasolla. Mutta EU:n uusi kilpailukomissaari, italialainen Mario Monti ajoi tiukempaa tulkintaa, jonka mukaan painopiste tosiasiassa palasi takaisin kansalliselle tasolle. Päätös hyödytti Volvon ja Scanian pahimpia kilpailijoita, saksalaisia, ranskalaisia ja italialaisia. Oman varjonsa Montin ajamalle linjan kiristykselle toi se, että kilpailukomissaari aiemmin itse istui Fiatin hallituksessa.

Ruotsalaiset hermostuivat. Myös Suomen Teollisuuden ja työnantajien järjestö reagoi samoin. Täysin aiheesta.

Tilanne on sama myös meillä osuustoiminnassa. Tätä kirjoitettaessa edelleen jännitetään Suomen kilpailuviraston päätöstä Valion, Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin yhteistyöhankkeeseen.

Pitäisi viimein ymmärtää, että pienimmillä mailla on kaikkein vähiten varaa kilpailuteoreettiseen puhdasoppisuuteen. Mutta mistä Suomessa löytyisi se vastuullinen poliittinen päättäjä, joka ymmärtäisi suomalaisten edun ja viimein todella uskaltaisi vetää asiassa tarvittavan linjan, joka pitäisi ja johon kaikki osapuolet voisivat jatkossa luottaa? Kekkonen on varmaankin jo monta kertaa ehtinyt tässä asiassa kääntyä haudassaan.

Kaikki vannovat nykyisin avoimeen kilpailuun ja yhteismarkkinoihin, mutta sitten päätöksenteko tapahtuukin vanhanaikaisesti pienten maiden vahingoksi.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi
 

 

| Sivun alkuun |