ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Jo joka kolmas maitolitra ulkomaille
Viennin osuus Valion keräilemästä maidosta ja koko Valio-konsernin liikevaihdosta on noin kolmannes. Kansainvälinen liiketoiminta on yritykselle näin ollen elintärkeää.

- Kansainvälistymään pakottaa jo se, että Valiolle tulee jatkuvasti maitoa yli oman tarpeen. Paineita lisää kotimaan maitonesteiden laskeva kysyntä ja meijerivalmisteiden lisääntyvä tuonti, toimitusjohtaja Olavi Kuusela kertoi.

Maitoylijäämä ei ole kuitenkaan ainoa tekijä, joka ajaa Valio-konsernia ulkomaille. Olavi Kuusela painotti, että vähintään yhtä keskeinen syy on halu hyödyntää yrityksen korkeatasoista tietotaitoa.

spjaok.jpg (14210 bytes)
Atrian toimitusjohtaja Seppo Paatelainen (vas.) ja Valion tuore toimitusjohtaja Olavi Kuusela perustelivat yritystensä kansainvälistymisen strategiat.

- Valio on panostanut tuotekehitykseen vuosikymmeniä ja se on tuonut sille kansainvälistä mainetta innovatiivisena yrityksenä. Vientiä on nyt yli 25 maahan ja Valio on noussut monilla tuotesektoreilla maailman huippuosaajien kastiin.

Maidontuotannon tulevaisuus on Valion onnistumisen varassa

Olavi Kuusela kehaisi, että Valio on Gefilus-tuotteiden myynnissä yksi maailman suurimmista meijerialan yrityksistä. Valion jäsenille kansainvälisen liiketoiminnan edut ovat kiistattomat. Se pystyy vastaanottamaan kaiken tuottajien tuottaman maidon ja maksamaan siitä yhdenmukaista hintaa, kun kotimaan kysynnän ylittävä osa maidosta viedään korkean jalostusasteen tuotteina.

- Valio kykenee tukemaan omistajiensa elinkeinon kehittymistä olemalla jatkuvasti Euroopan johtavien maitoalan yritysten joukossa. Silloin se pystyy olemaan vahva myös kotimaassa. Jos Valio ei menesty, niin vuoden 2010 jälkeen Suomessa ei tuoteta maitoa ollenkaan, Kuusela varoitti dramaattisesti.

Löytyykö yhtään vastuullista poliitikkoa?

Toimitusjohtaja Kuuselan ja monen muunkin Pellervon Päivän osallistujan mielestä suomalainen kilpailulain ahdas tulkinta on aiheuttanut maitoalalle ja ylipäätään suomalaiselle elintarviketeollisuudelle viime vuosina suurimmat ongelmat.


Ahti-Pekka Vornanen
Lihakunnasta arveli, että Suomella ei ole jatkossa varaa nykyisenlaiseen harjoitettuun kilpailupolitiikkaan. Olavi Kuusela oli aivan samaa mieltä. Suomalaisilta päättäjiltä pitäisi nyt löytyä enemmän tervettä kansallista itsekkyyttä elintarvikealan yhteistyön kehittämisessä.

Suomen kilpailuviranomaisia ei tässä kuitenkaan saisi syyllistää liikaa, vaan kysymys on pohjimmiltaan siitä, löytyykö yhdeltäkään poliittiselta päättäjältä vastuuta ongelman ratkaisemiseksi.

 

 

| Sivun alkuun |