ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

kommentteja.jpg (12245 bytes)

Karjaportilla vakavan harkinnan paikka

Atrian tekemä Osuusteurastamo Karjaportin ostotarjous keskusteluttaa parhaillaan Karjaportin jäseniä. Omasta teollisuudesta luopuminen ei mikään helppo ratkaisu ole, vaikka Karjaportilla onkin takanaan viiden vuoden tappioputki.

Atrian ja Karjaportin yhdistyminen toisi säästöinä mm. sen, ettei Mikkelin tehdasta tarvitsisikaan rakentaa taistelemaan paikasta auringossa alalla, jolla selvästi kärsitään ylikapasiteetista. Toisaalta Mikkelin kaupungin lupaamat tukimiljoonat tehdasinvestointiin kuitenkin osittain sekoittavat tätä pakkaa.

Yhdistymistä puoltavia ratkaisuja olisivat säästöt lihanhankinnassa, tuotannossa, markkinoinnissa ja jakelussa sekä Venäjän markkinoiden epävarmuus.

Jos Karjaportin hallinnossa päädytään nyt tarjouksen hylkäämiseen, niin osuusteurastamojen keskinäinen kilpa uhkaa koveta. Sekä Atria että HK pystyisivät tarjoamaan erityisesti raja-alueilla Karjaportin jäsenille aiempaa houkuttelevampia tuottajahintoja kuin Karjaportti. Sen olisi tulevaisuudessa ehkä vaikeampi saada samantasoisia tarjouksia kuin nyt saadut kaksi, vaikka moni vannoutunut porttilainen pitänee niistä parempaakin vielä riittämättömänä.

Aika näyttäisi nyt siten puhuvan yhdistymisen puolesta, mutta mielelläni kyllä kuulisin tästäkin erilaisia näkemyksiä.

karjalainen

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |