ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Missä viipyvät uusosuustoiminnan edustajat?

Pellervo-Seuran valtuuskunta edustaa suhteellisen monipuolisesti suomalaisen osuustoiminnan kenttää niin eri aloja kuin alueitakin ajatellen. Paitsi että sieltä edelleenkin kokonaan puuttuvat uusosuustoiminnan edustajat.

Uusosuustoiminnan kenttä ei ole sillä tavoin järjestäytynyt, että sitä edustavat järjestöt olisivat hakeneet Pellervo-Seuran jäsenyyttä, vaikka Pellervon johto on sitä viime vuosina avoimesti toivonut. Asiasta ovat käyttäneet puheenvuoroja niin edellinen valtuuskunnan puheenjohtaja, ministeri Heikki Haavisto kuin Pellervon toimitusjohtaja Samuli Skurnik.

Haavisto ja Skurnik ovat katsoneet, että uudet osuuskunnat voisivat niin halutessaan hakea Seuran jäsenyyttä omien järjestöjensä kautta. Eli uusia osuuskuntia edustavat järjestöt voisivat käyttää ruotsinkielisen osuustoiminnan yhdessä muodostaman, Pellervo-Seuran sateenvarjon alle järjestäytyneen Andelsförbundin mallia.

Projekti katkolla

Toisaalta Pellervo-Seura ry. ei mitenkään aktiivisesti ole ollut rummuttamassa uusosuustoiminnan järjestäytymisen tärkeyttä, kun on katsottu, että se on uusien osuuskuntien oma asia. Pellervon valtakunnallisen uusosuustoimintaprojektin ulkopuolisen avustusrahoituksen loppuminen näillä näkymin ensi elokuun lopussa asettaa kuitenkin kaikki entiset toimintamuodot uuteen valoon.

Pellervo on satsannut käytännössä paljon uusosuustoiminnan edistämiseen pyörittämällä vuodesta 1994 lähtien valtakunnallista uusosuustoimintaprojektia, jossa työskentelee kolme ihmistä. Nykyisen, syksystä 1996 alkaen toimineen projektin ovat rahoittaneet puoliksi Pellervo-Seura ja työministeriö.

Sitä ennen eli jo helmikuun alusta 1994 uusosuustoimintaprojektia toteuttivat Pellervon ja työministeriön ohella myös mm. Helsingin yliopiston osuustoimintainstituutti ja maaseutupolitiikan neuvottelukunta.

Valtakunnallisen uusosuustoimintaprojektin rahoitus päättyy näillä näkymin ensi elokuun lopussa. Parhaillaan on kuitenkin tutkittavana sen jatkaminen mahdollisesti jossakin uudessa muodossa.

Tässä lehdessä projekti on näkynyt Uusi osuustoiminta -liitteen muodossa, jonka kohtalo on projektin ohella parhaillaan pohdittavana. Pellervo on turvannut liitteen ilmestymisen elokuun jälkeen tämän vuoden loppuun asti, mutta siitä pidemmälle ei tällä hetkellä ole varmuutta. Pellervo-Seuran päätösten tueksi on valmistumassa myös uusosuustoiminnan kentän palvelukonseptitutkimus, jonka tuloksista kerrotaan seuraavassa, juhannuksen jälkeen ilmestyvässä lehdessämme.

karjalainen

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |