ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Pankit lyövät rahoiksi

Missä ovat korot, kysyvät tallettajat pankkivirkailijoilta ihmeissään. Ennen vanhaan korkoa sentään kertyi, vaikka inflaatio enimmän osan veikin.

Nyt rahan arvo heikkenee aika kovaa kolmen prosentin vauhtia, mutta käyttötilin tallettajille ei makseta korkoa ja inflaatiolle häviävät sijoitustilitkin, kun vero otetaan huomioon.

Onhan se noinkin, mutta jos suoraan sanotaan, valittajat ovat pudonneet sekä kelkasta, veneestä että rattailta.

Korkojen metsästäminen ei ole enää trendikästä. Nyt ei panna rahaa tilille vaan ostetaan oman pankin osakkeita. Valinnanvaraakin on.

Ja raha poikii ihan eri tavalla kuin talletustilillä. Jos osinko pysyy nykyisenä, pankin osakkeet tuottavat nykyhinnoin seuraavasti: Nordea 3, OKO 10, Sampo 16 ja Ålandsbanken 6 prosenttia - verottomana käteen. Varallisuusvero maksetaan yli miljoonan markan omistuksista.

Mutta voihan osake tuottaa osingon lisäksi myös kurssivoittoa, saattaa joku huomauttaa.

Totta kai voi, jos hyvin sattuu. Kurssinnousun varaan ei voi kuitenkaan paljon panna. Se on korkeammassa eli New Yorkin pörssin kädessä.

Mielestäni Suomen pankkiosakkeet ovat nyt asiallisissa hinnoissa. En ymmärrä, mikä esimerkiksi OKO:n osakkeiden hintaa voisi pörssissä nostaa.

OKO teki loistavan tuloksen viime vuonna ja kuuluu pörssin harvoihin nousijoihin - toivottavasti myös osuustoimintaväen osakesalkun peruspapereihin.

Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen ei luvannut katsauksessaan yhtiökokouksessa paranevaa tulosta täksi vuodeksi. Hyvä jos entinen taso pidetään.

Kirvestä kiveen

Sotkamon kunnanjohtaja Erkki Vähämaa paljasti OKO:n vuosikokouksen kahvipöydässä, että kyllä Kainuussakin merkittiin kalliita it-osakkeita viime vuonna ja nyt kuljetaan pää painuksissa ja puheet vähissä.

Vähämaa esitti mielenkiintoisen teorian: uhkarohkeus tiivistyy kaveripiirissä. Siis joku merkitsee suosikkiosaketta sievän nipun ja kehua rehostaa porukassa. Ja muut matkivat, kun eivät uskalla olla pekkaa pahempia eli leimautua tyhmäksi.

Noin kai kävi - Helsingissä oikein joukkomitassa. Vahinko, että kymmenettuhannet tulokkaat pettyivät. Heitä ei hevin saa uudelleen innostumaan pörssiosakkeista.

Keskihintaa voi toki yrittää painaa alas ostamalla samaa tavaraa nyt pörssistä 40 - 90 prosentin alennuksella.

Ennen ostoa kannattaa lukea kyseisen yhtiön kotisivulta hallituksen kertomus ja katsoa numerot. Helsingissä käydessä sopii käydä pörssitalon alakerran infossa poimimassa painettuja vuosikertomuksia.

Oma kokemukseni on semmoinen, että kannattaa kerätä tietoja ja mielipiteitä eri tahoilta. Osto ja myynti ovat tilanteina hyvin jännittäviä. Vain patologinen peluri toimii yhden vihjeen perusteella, antoipa sen kuinka hyvä kaveri tahansa.

Kaverilla saattaa näet olla oma lehmä ojassa ja ketunhäntä kainalossa.

Moisia kavereita tapaa pankkien ja pankkiiriliikkeiden sijoitusneuvonnasta. He vetävät kotiin päin ihan ammattinsa puolesta.

sinkko.jpg (13317 bytes)

Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |