ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Sitkeys palkitaan

Syksyn suurimpia yllätyksiä on ollut Atrian ja HK Ruokatalon kannattavuuden parantuminen, minkä myös pörssi on noteerannut.

Suomen liittyminen Euroopan unioniin iski kovaa elintarviketeollisuuteemme. Tuonti vapautui kokonaan, ja esimerkiksi lihatuotteiden hinnat laskivat 20 prosenttia.

Katteet ropisivat. Oli pakko aloittaa armoton saneeraus tuotantoketjun jokaisessa lenkissä.

Saneeraus jatkuu, mutta voimme jo sanoa, että pörssiyhtiöt Atria ja HK Ruokatalo ovat kuivilla.

Tuotanto ja jakelu sujuvat, ja tänä vuonna on voitu korottaa hintojakin. Sekä Atria että HK Ruokatalo pyrkivät ohjaamaan kuluttajat terveellisempien ja kalliimpien tuotteiden suuntaan.

Siis pois halvoista lenkki- ja uunimakkaroista A-luokan jalosteisiin. Linjaus tukee solakkaa vyötäröpolitiikkaa eikä tule käytännössä kalliimmaksikaan.

Suosi suomalaista

Itse on olen jo vuosia syönyt vain täyslihavalmisteita; niinpä kolestrolitesti näyttää tanakasti 4,0. Tänä syksynä on perheessäni syöty eka kerran benecolilla terästettyjä nakkeja ja broileripyöryköitä. Hyvältä maistuivat. Toivomme, että Atrian ja Raision yhteistyö sujuu hyvin.

Suomalaisuus on nyt kerta kaikkiaan pop lihamarkkinoilla.

Hullun lehmän tauti pelästytti kuluttajat. Muistettakoon myös, että Suomi lienee Euroopan ainoa maa, joka on pystynyt pitämään siipikarjatuotteensa vapaana salmonellasta.

Ilmankos suomalaiset ovat ihan villinä broilerin ja kalkkunapaistin perään. Tuotantoa lisätään koko ajan kummassakin yhtiössä.

Atria teki tammi-syyskuussa 2 792 miljoonan markan liikevaihdosta voittoa 103 miljoonaa. HK Ruokatalo löi pöytään luvut 2 511 ja 76 miljoonaa markkaa.

Taso on vasta niukasti tyydyttävä mutta suunta oikea. HK Ruokatalolla on vielä petraamista taseessaan, mutta Atriassa sekin on kunnossa.

Rakvere takoo voittoa

Logistiikka eli tavaravirtojen siirtäminen on Atrian vahvuus. Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen kehui infossa, että Nurmon uusi logistiikkakeskus säästää kuluja 40 miljoonaa markkaa vuodessa. Keskuksesta lähtee tavaraa joka päivä 400 000 kiloa.

HK Ruokatalon toimitusjohtaja Simo Palokangas ei ole vielä ehtinyt täydellä voimalla iskeä tuotannon keskittämiseen ja logistiikkaan. Baltian bisnes on vienyt ajan ja huomion.

Ja nyt Baltian tehtaatkin tekevät selvää voittoa, vallankin Viron Rakveren lihakombinaatti ilahduttaa.

Erityisesti HK Ruokatalon pörssikurssi on noussut rajusti viime kuukausina, mutta olihan lähtökohtakin alhaalla. Muodikas it-teknologia on pettänyt sijoittajat. Nyt on muotia etsiä kohteita, joilla on historiaa ja näyttöä.

Mielestäni jokaisen lihantuottajan kannattaisi omistaa myös Atrian tai HK Ruokatalon osakkeita.

Kuva: Tapani Lepistö
Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |