uotsivu.gif (3732 bytes)


Hallitukseen lähteminen edellyttää sitoutumista

Osuuskuntamme hallitukseen valittiin uusia jäseniä, normaalisti vuosikokouksessa. Nyttemmin on ilmennyt, että ainakin yksi heistä suostui ehdokkaaksi enemmänkin muiden painostuksesta kuin omasta halustaan. Kun hänelle selvisi, että hallituspaikka tarkoittaa todellista vastuuta, eikä pelkästään mukavia kokouksia ja leppoisaa yhdessäoloa, hän pelästyi ja haluaakin vetäytyä pois. Hän ei ole allekirjoittanut kirjallista suostumusta tehtävään, eikä ehkä suostu allekirjoittamaan ollenkaan. Mikä merkitys kirjallisella suostumuksella on? Mitä tapahtuu, jos suostumusta ei saada, vaikka hänet on valittu kokouksessa hallituksen jäseneksi?
Yleensäkin tuntuu siltä, että osa hallitusten jäsenistä ei osaa ottaa tehtävää riittävän vakavasti, vaan hallituksessa sananmukaisesti vain "istutaan". Hallituksen merkitystä ja vastuuta ei aina oikein ymmärretä.

”Vanha jäsen”


Uusi osuuskuntalaki vaatii todellakin kaikilta hallitukseen valituilta kirjallisen, allekirjoitetun suostumuksen tehtävään, samoin toimitusjohtajalta ja tilintarkastajilta. Tämä koskee myös niitä entisiä hallituksen jäseniä, jotka on valittu uudelleen vuoden 2002 alun jälkeen. 
Suostumus voidaan antaa erillisellä paperilla vapaamuotoisesti tai allekirjoitus voidaan ottaa lomakkeeseen, jolla uusi hallitus ilmoitetaan kaupparekisteriin. Ilman allekirjoitettua suostumusta ei kaupparekisteri suostu tekemään rekisterimerkintää.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että osuuskunnan kokouksessa annettu suullinen suostumus hallituksen jäseneksi ei riitä, allekirjoitus pitää saada. Jos valittu ei allekirjoita, hän ei ole suostunut lain vaatimalla tavalla, eikä häntä pidetä hallituksen jäsenenä. 
Pahimmillaan tarvitaan uusi osuuskunnan kokous valitsemaan uusi jäsen hallitukseen, ainakin jos hallitukseen ei kieltäytymisen jälkeen jää sääntöjen mukaista minimijäsenmäärää. Osuuskunnan kokouskin on ehkä päättänyt hallituksen paikkaluvusta.
Hallituksen roolista, vastuusta ja tehtävistä on kirjoitettu tämän lehden sivuilla aikaisemmin. Osuuskunnassa kannattaisi laatia perehdyttämisohjelma, jonka avulla uudet ihmiset tutustutetaan osuuskunnan toimintaan ja tapoihin, mukaan lukien hallitustyöskentely. Uudet hallituksen jäsenet saattavat olla erityisen koulutuksen tarpeessa. Yhtenä apuneuvona voi käyttää vaikkapa Pellervon julkaisemaa Tehokas omistajahallinto -käsikirjaa, tai käyttää sopivan kouluttajan palveluksia. Tärkeää on, että hallitukseen valittava tietää, mihin on ryhtymässä.

Jukka Pötry
jukka.potry@lsyrityskeskus.fi

| Sivun alkuun |