uotsivu.gif (3732 bytes)


Selkeät säännöt verottomilla korvauksilla


Minkälaiset km-korvaukset ja päivärahat verottaja hyväksyy?
Milloin niihin on oikeus?

”Savolainen osuuskuntayrittäjä”


Kilometrikorvauksista ja päivärahoista on hyvät ohjeet verohallinnon nettisivuilla www.vero.fi kohdassa vero-ohjeet. Lyhyesti asia menee näin:
Jos osuuskunnan työsuhteinen työntekijä käyttää työssään omistamaansa tai hallitsemaansa autoa, hänelle voidaan maksaa verottomana korvauksena vuonna 2005 enintään 40 senttiä/kilometri. Perävaunu, matkustajat yms. korottavat enimmäissummaa. 
Työmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka palkansaaja tilapäisesti tekee työhön kuuluvien tehtävien suorittamiseksi erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikan ulkopuolelle. Asunnon ja varsinaisen työpaikan välisistä matkoista ei voida maksaa verotonta korvausta.
Päiväraha on korvausta kohtuullisesta ruokailu- ja elinkustannusten lisäyksestä, joka palkansaajalle aiheutuu työmatkasta. Päivärahan lisäksi voidaan maksaa matka- ja majoituskorvaukset.
Päivärahan saaminen edellyttää, että erityinen työntekemispaikka on yli 15 km:n etäisyydellä työntekijän asunnosta tai varsinaisesta työpaikasta, riippuen siitä, kummasta on matkaan lähdetty. Joka tapauksessa on oltava yli 5 km etäisyydellä molemmista.


Päivärahan määrät vuonna 2005 ovat: 
yli 6 tunnin matka (osapäiväraha) 14,00 euroa
yli 10 tunnin matka (kokopäiväraha) 30,00 euroa
ulkomaanpäivärahat määräytyvät maan mukaan.


Jos työmatkalla saa ilmaisen aterian tai yli 10 tunnin matkalla kaksi, päiväraha on puolet edellä mainituista.

Jos päivärahaa ei makseta, mutta työntekijällä ei ole työmatkan vuoksi mahdollisuutta aterioida tavanomaisella ruokailupaikallaan, voidaan maksaa ateriakorvauksena 7,50 euroa/päivä/ 1 ateria. Jos työntekijä joutuu aterioimaan työmatkallaan vastaavalla tavalla kaksi kertaa, on ateriakorvauksen enimmäismäärä vastaavasti 15,00 euroa.
Korvausten enimmäismäärää ei sinänsä ole rajoitettu. Sopimuksella voidaan maksaa myös vähemmän kuin suurin sallittu veroton korvaus, ja joissakin työehtosopimuksissa onkin korvauksia tiukennettu. Jos korvaukset ylittävät em. verottajan rajat, ylimenevä on verollista palkkaa.

Jukka Pötry

| Sivun alkuun |