uotsivu.gif (3732 bytes)


Lähipiiri-käsite, ongelmat ja haasteet 

Kysymys:
Mitä tarkoittaa ns. lähipiiri-käsite? Onko olemassa lainsäädännöllistä estettä tai rajoitusta avo-, avioparien tai muiden lähisukulaisten toimimiseen saman osuuskunnan hallituksessa? 
Olemme kiinnostuneet osuustoiminnasta ja olleet uudistamassa toimintatapoja ja osuuskuntamme toimintaa. Osuuskuntamme on kulutusosuuskunta, tarjoamme henkilöstöravintolapalveluja Helsingin Pitäjänmäessä n. 1200 henkilölle ja liikevaihtomme on 9 miljoonaa mk eli 1,5 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa meillä on 20 henkeä. Hallitukseen kuuluu 8 varsinaista ja varajäsentä. Heistä on vuosittain puolet erovuorossa. Oletteko käsitelleet meidän tyyppisten osuuskuntien ongelmia ja haasteita? Kertoisimme mielellämme toiminnastamme ja kuulisimme arvionne, miten asetumme osuustoimintakentälle Suomessa.

POR Pitäjänmäen Osuusruokala 
Toivo Piippo 
toivo.piippo@fi.abb.com

Vastaukset:
Osuuskunnan varojen lainaaminen tai vastuusitoumuksen antaminen toisen lainasta on periaatteessa luvallista. Jos tällainen toimi kohdistuu henkilöön, joka kuuluu osuuskunnan lähipiiriin, on osuuskunnan taseessa tai sen liitteenä ilmoitettava tällaisten lainojen yhteismäärät sekä olennaiset tiedot lainojen ehdoista ja takaisinmaksusta (OKL 6:3 §). 
Lähipiiriin kuuluvat on määritelty tyhjentävästi osuuskuntalaissa (OKL 6:4 §). Siihen kuuluvat mm. osuuskunnan johto (toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, hallintoneuvoston jäsen), osuuskunnassa muutoin määräysvaltaa käyttävät ja tilintarkastaja sekä näiden lähisukulaiset. - Säännöstön tarkoituksena on rajoittaa mahdollisuuksia toimiin, jotka voivat loukata jäsenten yhdenvertaisuutta tai velkojien oikeuksia (ks. myös HE 176/2001 s. 91). 
Avo- tai avioparit ja lähisukulaiset voivat kyllä toimia samassa hallituksessa.

Olavi Leppänen
olavi.leppanen@pellervo.fi

Kiitos kysymyksistä! Lehtemme seuraa eri tyyppisten osuuskuntien ongelmia ja haasteita jatkuvasti. Selvin rajoitus on pienet voimavaramme. Asian eteneminen riippuu ratkaisevasti kentältä saamiemme tilausten määrästä, missä nyt olemme onneksi päässeet viimein nousu-uralle. 
Paljon riippuu siitä, mitkä asiat osuuskunnat itse mieltävät ongelmikseen ja haasteikseen. Se onkin avainkysymyksiä yritystoimintaa kehitettäessä. Jos se onnistuu, niin myös työn arvostus kehittyy siinä samalla. Kertokaa niistä ja antakaa toimitukselle palautetta!
POR näyttäisi sijoittuvan yli tuhannen uuden osuuskunnan joukossa toimintansa vakiinnuttaneiden ja suhteellisten suurten osuuskuntien kaartiin. Kärki on kohtuullisen leveä. Useita sitä suurempia eri puolilta löytyy, mutta valtaosa uusista osuuskunnista on pienempiä ja toimintaansa vasta aloittelevia. Täsmällisiä vertailuja emme ilman tutkimusta pysty tekemään. Jossakin tahdissa uutta tietoa alalta kuitenkin jatkuvasti meille kertyy.
Julkaisemalla yhteystiedon mahdollisesti kiinnostuneet voivat ottaa yhteyksiä lehdessä kerrottuihin osuuskuntiin. Se toivottavasti samalla edistää pienten ja keskisuurten osuuskuntien hyödyllistä verkostoitumista. 
Kiireellisissä tapauksissa annamme Kysy pois -palstalle tulleissa kysymyksissä ensin vastaukset suoraan esim. sähköpostitse kysyjille ja julkaisemme ne sitten myöhemmin muidenkin luettaviksi tällä palstalla.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |