uotsivu.gif (3732 bytes)


Oikeus nimeen ja hyvään maineeseen

PäivänPalvelut (nimi muutettu) aloitti toimintansa jo 1,5 vuotta sitten toiminimenä ja olen itse tehnyt työt.
Nyt olemme aloittamassa yhteistyötä useiden muiden yrittäjien kanssa. Jos PäivänPalveluista sitten tulee osuuskunta, niin olenko oikeutettu jonkinlaiseen korvaukseen nimen antamisesta osuuskunnalle ja sen tunnetuksi tekemisestä ja hyvästä maineesta, jonka olen PP:lle luonut sen olemassaolon aikana? 
Onko esim. sääntöihin mahdollista laittaa mainintaa, että minulla säilyisi oikeus nimeen siinä tapauksessa, jos osuuskunta joskus purkautuisi?

Kysyy nimimerkki 
"Yhteismarkkinointia osuuskunnassa?"

Vastaus:

Koska nimi "PäivänPalvelut" on rekisteröity kaupparekisteriin sinulle aputoiminimeksi, ei sitä voi ilman kirjallista suostumustasi ottaa osuuskunnan nimeksi. Sinulla on nimeen oikeudet ja siksi voit myös pyytää sen käytöstä korvausta, eli korvausta siitä goodwillista, joka nimelle on toiminnan kautta kertynyt. Hinta on neuvottelukysymys.
En tiedä, onko ylipäätään viisasta antaa nimeä osuuskunnan nimeksi, jos haluat jatkossakin säilyttää siihen määräysvallan. Voisi olla viisaampaa nimetä osuuskunta joksikin ihan muuksi, ja sopia PP:n käytöstä markkinoinnissa franchising-ketjujen tapaan (kuten esim. Laatutakuu siivouspalvelut, Kotipizza, R-kioski, Karkkipussi jne). 
XX-niminen osuuskunta siis voisi markkinoinnissa käyttää PäivänPalvelut -nimeä niillä ehdoilla ja niin kauan, kuin sopimuksessa sanotaan, ja myisi PäivänPalveluja. Sopimuksen osapuolina olisivat sinun toiminimiyrityksesi ja osuuskunta. Silloin sopimus voidaan myös purkaa, jos olosuhteet muuttuvat, ja oikeus nimeen jää sinulle. Nimen käytöstä voit saada rojaltina esim. osuuden liikevaihdosta tai kertakorvauksen, tai miten parhaaksi katsotaan ja sopimukseen laitetaan. Sopimuksen teossa kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta.

Jukka Pötry

| Sivun alkuun |