uotsivu.gif (3732 bytes)


Pakolliset vakuutukset

Kysymys: Lähestyn teitä Jämsänkosken Tiimiakatemian Osuuskuntien asiassa. Meillä toimii täällä tällä hetkellä 5 osuuskuntaa. 
Taustaa: Jämsänkosken Tiimiakatemia on Jyväskylän ammattikorkeakoulun 
yksikkö, joka toimii perinteisestä poikkeavalla oppimismetodilla. Opiskelijat perustavat 
osuuskuntia tullessaan taloon ja pyörittävät yrityksiään itsenäisesti, vastaten myös toiminnastaan itsenäisesti. Oppiminen tapahtuu tämän toiminnan avulla. Osuuskuntien toimipaikka sijaitsee oppilaitoksessamme. 
Osuuskunta tekee työsopimuksen jokaisen jäsenen/opiskelijan/työntekijän kanssa kirjallisena, ja siinä sovitaan normaalit työsopimusasiat. Palkkaa maksetaan kunhan rahaa alkaa kertymään. 
Vakuutusyhtiöt ovat nyt pompotelleet osuuskuntia vakuutusasioissa niin monin eri tavoin, 
että minäkin, joka luulin tuntevani nämä asiat, olen ymmällä. 
Kysymykseni on yksinkertainen: mitkä ovat ne pakolliset, lakisääteiset vakuutukset, joita 
täällä toimivat osuuskuntamme tarvitsevat? TaEL/Tel, Työttömyysvakuutus, ryhmähenkivakuutus? Omaisuuden voi tietysti halutessaan vakuuttaa. 
Ongelmaksi on muodostunut se, kun olemme toisaalta oppilaitos, mutta osuuskunnat toimivat kuitenkin kuten mikä tahansa osuuskunta eli vastaten omasta toiminnastaan. 
Aurinkoterveisin ja vastauksestanne etukäteen kiittäen, 

Maija Vuorio 
valmentaja 
Jämsänkosken Tiimiakatemiassa

Vastaus: Kysymyksestänne näkyy, että olette aivan oikein ymmärtänyt asiat, vaikka vakuutusyhtiöt ovat saaneet teidät epäilemään. Pakollisia vakuutuksia osuuskunnille, kuten kaikille muillekin yritysmuodoille, ovat vain palkanmaksuun työsuhteessa liittyvät vakuutukset:

- Eläkevakuutusmaksu joko TEL, TaEL tai LEL -säädösten mukaisesti. Valinta riippuu työsuhteen pituudesta, palkan määrästä ja työalasta.
- Työntekijän tapaturmavakuutus
- Työttömyysturvavakuutus (peritään tapaturmavakuutuksen yhteydessä)
- Ryhmähenkivakuutus (peritään tapaturmavakuutuksen yhteydessä)

Muita pakollisia vakuutuksia ei ole, vaikka erittäin suositeltavaa onkin ottaa ainakin toiminnan vastuuvakuutus, jota monet asiakkaatkin vaativat. Pakollisena kuluna osuuskunnalle toki tulee vielä työnantajan sosiaaliturvamaksu, joka sisältää sairausvakuutusmaksun, mutta sotu-maksu ei ole vakuutusyhtiön asia, sen työnantaja maksaa oma-aloitteisesti.

Jukka Pötry
yritysneuvoja, lakimies

| Sivun alkuun |