uotsivu.gif (3732 bytes)


Jäsen vuokratyöhön,
mitä TES:ta noudatetaan?


Kysymys:
Osuuskuntamme vuokraa jäseniään asiakasyrityksiin. Emme kuulu mihinkään työnantajaliittoon, eivätkä yleensä asiakkaanamme olevat pikkuyrityksetkään. Useimmat osuuskunnan jäsenet ovat omien liittojensa jäseniä. Pitääkö meidän noudattaa jotakin työehtosopimusta? 

Vastaus:
1.6.2001 voimaan tulleessa uudessa työsopimuslaissa on erityissäännös työehtosopimuksista vuokratyössä (2. luvun 9 §).
Ensin katsotaan, onko vuokralle antava yritys työnantajajärjestön jäsenyytensä kautta sidottu johonkin sopimukseen. Jos ei, kuten kysyjän tapauksessa, katsotaan seuraavaksi, onko alalla yleissitovaa sopimusta. Työvoiman vuokrausalalla kuitenkin on. Työnvuokrausalalla ei ole yleissitovaa valtakunnallista työehtosopimusta (poikkeuksena toimihenkilötehtäviä koskeva valtakunnallinen toimialakohtainen yleissitova työehtosopimus, jonka ovat solmineet STTK:lainen Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ja Palvelutyönantajiin kuuluva Erityispalveluiden Työnantajaliitto. Sopimus koskee taloushallinnon, tietotekniikan ja toimistotehtävien työvoiman vuokrausta), minkä vuoksi vuokrattuun työntekijään on sovellettava vähintään sitä sopimusta, joka sitoo käyttäjäyritystä, eli sitä yritystä, jonka töissä vuokrattu työntekijä on. Käyttäjäyritys puolestaan voi olla sidottu sopimukseen joko jäsenyytensä tai yleissitovuuden perusteella.
Useimmissa tapauksissa tästä menettelystä seuraa, että joku vähintään yleissitova työehtosopimus löytyy noudatettavaksi. Eri alojen työntekijöitä vuokraavalle yritykselle voi tulla tilanne, jossa samaan aikaan pitää noudattaa usean eri alan sopimusta, ja ne kaikki on hallittava. Noudatettava sopimus on myös pidettävä työntekijöiden nähtävissä ja saatavilla.
Uuden lain mukaan erityinen lautakunta vahvistaa työehtosopimusten yleissitovuuden ja sellaiset asiakirjat julkaistaan internetissä maksutta 1.1.2003 alkaen. 
Monien sopimusten ongelman voi välttää liittymällä jäseneksi sopivaan työnantajajärjestöön ja tulemalla sitä kautta sidotuksi yhteen sopimukseen.

Jukka Pötry
yritysneuvoja, lakimies
Lahden Seudun Yrityskeskus Oy

| Sivun alkuun |