uotsivu.gif (3732 bytes)


IFRS-määräykset koskevat 
vain eräitä isoja osuuskuntia

Nimimerkki "Omat pääomat pakkaselle" on huolissaan siitä, että heidän taloudellisesti aivan kohtuullisesti menevän osuuskuntansa omat pääomat näyttävät osuuskunnan taseessa täysin menetetyiltä, mikäli IFRIC-määräyksiä eli IFRS-sääntöjä on noudatettava. 

Kirjoittaja on aivan turhaan huolissaan. IFRIC 2:n mukaiset määräykset osuuspääoman kirjaamisesta vieraaseen pääomaan koskevat vain niitä osuuskuntia, jotka laativat tilinpäätöksensä IFRS-standardin mukaisesti. Tällaisia ovat sellaiset suuret osuuskunnat, joiden arvopaperit ovat julkisen kaupankäynnin kohteina.

Näistä osuuskunnista Metsäliitto on jo ratkaissut asian omalla tavallaan, sääntömuutoksella. "Tavallisia" pieniä tai keskisuuria osuuskuntia IFRIC 2-ongelma ei kosketa, vaan ne voivat edelleenkin kirjata tilinpäätöksissään osuuspääoman omaan pääomaan.

Ei tarvetta 
lakimuutoksiin


Pellervo-Seuran sekä oikeusministeriön, Metsäliiton, Osuuspankkikeskuksen ja SOK:n edustajien tekemä selvittelytyö ns. IFRIC 2:n aiheuttamasta osuuskuntalain muutostarpeesta on päättynyt. Oikeusministeriö katsoo, että IFRIC-asian vuoksi ei ole tarvetta ryhtyä osuuskuntalain muutostoimiin.

Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiaisen mukaan voimassaolevat osuuskuntalain säännökset mahdollistavat sen, että 9/10:n enemmistöllä esimerkiksi osuuspankkien ja osuuskauppojen sääntöihin voidaan ottaa määräykset, jotka mahdollistavat osuuspääoman kirjaamisen edelleen omaan pääomaan. Tämä erityisesti siksi, että näiden osuuskuntien sääntöjen mukaan omaisuuden säästöä ei purkutilanteessa jaeta jäsenille.

Sen sijaan sellaisissa osuuskunnissa, joiden sääntöjen mukaan purkutilanteessa säästö jaetaan jäsenille (esim. osuusmeijerit ja osuusteurastamot), tällaisen sääntömuutoksen tekeminen edellyttäisi yksimielistä päätöstä.

Oikeusministeriö katsoo, että akuutit ongelmatapaukset ovat ratkaistavissa nykyisten osuuskuntalain säännösten puitteissa, ja että lain muuttamiseen liittyisi myös perustuslaillisia ongelmia.

Tilannetta 
seurataan


EU:n piirissä tutkitaan kuitenkin parhaillaan, mitä IFRS-standardissa olevia määräyksiä pitäisi ryhtyä soveltamaan myös pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. 

Mikäli IFRIC 2:n mukaiset määräykset osuuspääoman kirjaamisesta vieraaseen pääomaan tulevat sovellettaviksi myös "tavallisiin" osuuskuntiin, silloin olemme uuden tilanteen edessä. Silloin lienee pakko ryhtyä myös lainsäädäntötoimenpiteisiin.

Ystävällisin terveisin

Kari Lehto
varatuomari
kari.lehto@pellervo.fi 
Pellervon Lakipalvelu
Puh. (09) 4767 5515

| Sivun alkuun |