uotsivu.gif (3732 bytes)


Puheenjohtajan ääni ratkaisee
kaikissa enemmistöpäätöksissä

Eräs osuuskunnan toimitusjohtaja kertoi, että heidän osuuskuntansa seuraavassa hallituksen kokouksessa oli asialistalla osuuskunnan edustajan valinta ehdokkaaksi erään yhteisön hallitukseen. Ehdokkaina edustajaksi näyttivät olevan tulossa hallituksen puheenjohtaja ja eräs toinen hallituksen jäsen.

Häntä kiinnostaa erityisesti se, kuinka menetellään, jos tulee äänestys ja kaksi henkilöä saa yhtä paljon ääniä. Onko puheenjohtajalla ratkaisuvalta? Onko hänellä siis oikeastaan kaksi ääntä? Entä liittyykö tilanteeseen jääviyskysymys?

Tämäntyyppiset menettelytapakysymykset määrätään yleensä osuuskunnan säännöissä kattavasti. Tässä kuitenkin lyhyt yhteenveto tällaiseen tilanteeseen, johon käytännössä henkilövalintojen osalta ehkä harvoin joudutaan. Tärkeää on ohje siitä, että suljettu lippuäänestys suoritetaan oikealla tavalla. 

Jääviysongelmaa ei ole. Jokainenhan saa toki äänestää ja vaikkapa ehdottaakin itseään. Aivan ilmeisesti silloinkaan, kun nyt valittavasta ehdokkaasta tulisi tuon toisen yhteisön hallituksen jäsen, hän ei tuosta tehtävästä saisi sellaista henkilökohtaista etua, että se aiheuttaisi jääviyden.

Hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä, ellei säännöissä joissakin asioissa vaadita määräenemmistöä. 

Tasatilanteessa hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, johon puheenjohtaja on yhtynyt. Tämä koskee myös henkilövalintoja koskevia päätöksiä.
Hallituksen puheenjohtajan valinta on pääsäännöstä poikkeus. Siinä ratkaisee arpa. Mutta tällöinhän hallituksella ei vielä puheenjohtajaa olekaan.

Kysyjän tilanteessa ja oletettavasti suljetussa lippuäänestyksessä on huolehdittava siitä, että puheenjohtajan äänestyslippu pidetään erillään. Mikäli tasatulos syntyy, tämä puheenjohtajan lipusta ilmenevä mielipidehän valinnan ratkaisee.

Tasatuloksen ratkaisu ei tapahdu siten, että ensin lasketaan äänet ja sitten puheenjohtaja "ratkaisee vaalin". Jos näin meneteltäisiin, puheenjohtajalla olisi kaksi ääntä: äänestyksessä annettu ääni ja valinnan ratkaiseva ääni.

Ystävällisin terveisin

Kari Lehto
varatuomari
kari.lehto@pellervo.fi 
Pellervon Lakipalvelu
Puh. (09) 4767 5515

| Sivun alkuun |