uotsivu.gif (3732 bytes)

 

Ajankohtaista taloushallinnossa

Vuodenvaihteessa taloushallinnossa tapahtuu aina paljon uusia asioita. Lainsäädäntö muuttuu ja Verohallitus antaa vuosittaiset päätöksensä luontoisetujen verotusarvoista ja matkakustannusten korvauksista.

Unohdetut matkakustannuksen
korvaukset lisäävät verotaakkaa

Vuoden 2004 matkakustannusten korvauksissa tapahtui pieniä muutoksia. Kokopäiväraha nousi 29 euroon mutta puolipäiväraha pysyi 13 eurossa. Kilometrikorvaus laski 0,38 euroon. Varsin usein ihmiset unohtavat ottaa näitä verottomia kustannuskorvauksia ja siten aiheuttavat itselleen turhan korkeat verot.

Ateriakorvaus unohtuu helposti. Se on tänä vuonna 7,25 euroa. Sen voi saada, jos tekee työmatkan, josta ei saa päivärahaa eikä ole mahdollisuutta aterioida tavanomaisella ruokailupaikalla. Jos esimerkiksi työmatka suuntautuu alle viiden kilometrin päähän varsinaisesta työpaikasta tai matka kestää alle kuusi tuntia, voi saada ateriakorvauksen.

Kilometrikorvaukseen liittyy erilaisia lisiä, jotka helposti unohtuvat. Jos esimerkiksi autossa kulkee mukana muita henkilöitä, kilometrikorvausta korotetaan 0,01 euroa/henkilö. Sama korotus tulee koirasta tai yli 80 kg:n painoisesta tai suurikokoisesta koneesta. Metsäautotiellä tai tienrakennustyömaalla ajamisesta tulee 0,08 euron korotus.

Luontoisedut ovat osittain aika kummalliset. Kotona olevan työnantajan kustantaman lankapuhelimen vero määräytyy 20 euron mukaan kuukaudessa. Sama arvo on matkapuhelimella, jota voi käyttää yksityispuheluihinsa. Keskusverolautakunta teki marraskuussa päätöksen, ettei työnantajan maksamasta kotona olevasta laajakaistaliittymästä tarvitse maksaa veroa lainkaan, vaikka sitä käytettäisiin esimerkiksi omien pankkiasioiden hoitamiseen.

Laskumuutoksesta 
ei vatsahaavaa

Tämän vuoden alusta tulivat voimaan arvonlisäverolainsäädäntöön lisätyt laskun muotovaatimukset. Laskulle on määritelty kuusitoista edellytystä, että siinä olevan arvonlisäveron voi vähentää. Muutoksen ei pitänyt mullistaa mitään, mutta eräät verokonsultit tekivät kärpäsestä härkäsen. Nyt vaatimuksia tarkastellaan suurennuslasilla.

Jos esimerkiksi laskun vastaanottajan nimi on väärin, eräät asiantuntijat ovat väittäneet, että laskun lähettäjältä pitää pyytää uusi lasku. Tämä ei pidä paikkansa. Nimi voi olla sinne päin, kunhan ostaja on sen perusteella tunnistettavissa. Myöskään laskutusosoitteista ei kannata hankkia vatsahaavaa itselleen, sillä kaupparekisteriin merkitty osoite löytyy Y-tunnuksen perusteella internetistä osoitteesta www.ytj.fi. Esimerkiksi virheellinen postinumero ei estä arvonlisäverovähennystä.

Enintään 1.000 euron laskuille sekä kuiteille on asetettu vain neljä vaatimusta. Sama koskee vähittäiskauppaa, ravintoloita, henkilökuljetuksia ja automaatteja. Näissäkin vaatimuksissa on tärkeintä huolehtia siitä, että myyjän Y-tunnus on oikein.

Verohallitus on asiassa varsin joustava, kuten sen ohjeesta 30.6.2003 ilmenee: "Verovirasto voi tarkastuksen, palautuksen tai maksuunpanon yhteydessä hyväksyä vähennyksen, vaikka lasku ei sisällä kaikkia arvonlisäverolain asettamia tietosisältövaatimuksia."


Lassi Mäkinen

| Sivun alkuun |