uotsivu.gif (3732 bytes)


Mentoreita opetukseen

Koulut availevat oviaan maailmalle. Uusimpia muotoja oppilaitosten ja yritysten yhteistyössä on mentoritoiminta. Liike-elämän ammattilaiset jakavat oppejaan tulevaisuuden toivoille.
Joskus yhteistyön aloittamiseen tarvitaan välikäsiä. Koulujen ja liike-elämän sillanrakentajaksi pyrkii Nuori yrittäjyys -yhdistys. Se tarjoaa kouluille kahta opinto-ohjelmaa, joissa tukeudutaan mentoreiden apuun.
Toinen ohjelmista on Vuosi yrittäjänä, jossa nuoret pyörittävät harjoitusyritystä vuoden ajan. Yritysten edustajat toimivat mentoreina, mutta eivät varsinaisesti opeta. Ohjelma sopii ammatilliseen koulutukseen, lukioon ja 9-luokille.
Oma talous -ohjelma puolestaan keskittyy kuluttajakasvatukseen, ja on tarkoitettu 7-8 -luokille. Se on perinteisempää luokassa tapahtuvaa opetusta, josta vastaavat liike-elämän vapaaehtoiset.
NY-yhdistystä rahoittavat eri yritykset ja järjestöt. Lukuvuonna 2005-06 sen ohjelmiin on tulossa mukaan yli 1300 oppilasta. Lisätietoja löytyy sivuilta www.nuoriyrittajyys.fi.
Kouluissa vieraileville yrittäjille on tarjolla muutakin materiaalia. Suomen Yrittäjien sivuilta löytyy Aina kannattaa yrittää -kalvosarja, joka on tarkoitettu sekä vierailijoille että opettajille: www.yrittajat.fi/sy/home.nsf -> Koulutus
Miten kertoisin yrityksestäni nuorille? Apua löytyy julkaisusta Minun yritystarinani - Ohjeita yritysesittelyyn oppilaitoksissa. Ja jos yritys haluaa kummiluokan peruskoulusta tai lukiosta, taustatietoja antaa Kummiluokka-opas. Oppaassa kerrotaan, että monen koulun opetussuunnitelmaan kuuluu paikkakunnan elinkeinoelämään tutustuminen, johon on helppo kytkeä kummiluokkatoiminta.
Myös kesätyön sekä TET-harjoittelun järjestäjille on tehty oppaat. Kaikista näistä julkaisuista löytyy lisätietoja Taloudellisen Tiedotustoimiston sivuilta www.tat.fi/yrittajyyskasvatus.

Tarja Repo

| Sivun alkuun |