ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Tsunamin tuhoja korjataan 

Kansainvälinen Osuustoimintaliitto ICA omisti tämän vuoden ensimmäisen uutistiedotteensa Weekly Digestin numeron kokonaan Aasian tsunamin aiheuttamille tuhoille. Suurimpana haasteena ICA näkee eloonjääneiden elämän auttamisen uomilleen jälleenrakennuksella.

ICA on vedonnut kaikkiin jäseniinsä tuen antamiseksi tuhoalueille. Tukitoimien koordinoijaksi on nimetty tietohallintojohtaja Gabriella Sozanski. ICA pyrkii myös keräämään tiedot siitä, miten tuhot ovat kohdelleet osuuskuntia ja muita yhteistyökumppaneita. Liitto ilmoittaa haluaan auttaa myös käytännön asioiden järjestelyssä. 

ICAn vastaanottama apu välitetään kohdemaiden osuuskuntien jaettaviksi lahjoittajaorganisaatioiden nimillä varustettuina. Lisätietoja tästä jäsenyhteisöt saavat sähköpostiosoitteesta: sozanski@ica.coop.

Osuustoiminnallisten luotottajien yhteistyöelin The World Council of Credit Unions, WOCCU, on ponnistellut sri lankalaisten ja indonesialaisten kumppaniensa kanssa välittömän hätäavun järjestämiseksi. Maiden luottolaitosten saattamiseksi uuteen alkuun ja tuhoutuneiden kylien jälleenrakentamiseksi ponnistellaan verkostona, jossa ovat mukana mm. Saksan ja Yhdysvaltain ot-luottolaitokset ja kehitysapujärjestöt.

Sri lankalainen osuustoimintajohtaja ilmoitti 10.1. osuuskuntien piiristä yli 31.000 ihmisen menehtyneen ja 12.500 vammautuneen sekä yli 800 SANASA -osuustoimintayhteisön koko omaisuuden tuhoutuneen. Kiireellisimpiä toimenpiteitä hätäavun jälkeen on 1.000 turva-asumuksen rakentaminen, 25.000 keittiövarustuksen kokoaminen (1 kpl/perhe) sekä ihmisten auttaminen uuteen yrittämisen alkuun. Huoltajia on myös löydettävä orvoiksi jääneille lapsille.

Sri Lankan kuluttajaosuustoiminnan liiton pääjohtaja on ilmoittanut 50 - 60 monitoimiosuuskunnan menettäneen kaiken omaisuutensa ja tuhannen jäsenen kärsineen huomattavia vahinkoja. ICAn mukaan Sri Lankassa on ainakin yksi ot-periaatteella toimiva sairaala tuhoutunut kokonaan ja toinen osittain.

Indonesia 
kärsi eniten


Indonesian osuustoiminnallisten luotottajien yhteistyöelin ja avun jakaja CUCO vetoaa ICAan Acehin alueen ja Pohjois-Sumatran avustamiseksi. Eräillä alueilla lähes 90 % asukkaista on menehtynyt. Alueelle suunnitellaan jakeluosuuskuntien verkostoa jälleenrakentamistehtäviin.

Ruotsin osuustoiminta kerää rahaa jälleenrakentamiseen palautuspullolahjoituksin ja kauppojen keräyslippaiden avulla. Tanskan kuluttajaosuustoimintajärjestö FDB lahjoitti noin 13.500 euroa osuustoiminnalliseen koulutukseen ja työhön Acehissa. Yhteistyössä Norjan ja Ruotsin ot -liikkeen kanssa se tutkailee muitakin keinoja tsunamin uhrien auttamiseksi.

ICA kertoo myös Italian, Iso-Britannian, Saksan sekä Sveitsin osuustoimintaliikkeiden ilmoittamista avustustoimista ja julkaisi ICA:n Aasian aluejohtajan Robby Tulus´n kommenttipuheenvuoron tilanteesta. 
(Weekly Digest ja tiedotteet: www.ica.coop)

Luonto voimissaan 
Pohjolassakin


Euroopan maataloustuottaja- ja osuustoimintajärjestöjen kattojärjestö COPA-COGECA ja metsänomistajain liitto CEPF vetosivat Euroopan komissioon ja maatalousministereiden neuvostoon, että nämä myöntäisivät taloudellista tukea Itämeren alueen myrskytuhojen kohteiksi 8.-9.1. joutuneille. Puheenjohtajat Esa Härmälä, Peter Gaemelke ja Eduardo Baamonde ovat allekirjoittaneet yhteisen kirjeen.

Kahden vuorokauden myrsky iski monille EU-alueille, erityisesti Pohjois-Tanskaan, Etelä-Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan aiheuttaen suuria tuhoja sekä maa- että metsätaloudelle sekä samalla osuuskunnille. Suomi hyvällä onnella välttyi suuremmilta tuhoilta.

- Myrsky on tuhonnut sen, mitä on saatu koottua tulevaisuuden varalle monen sukupolven aikana, järjestöjen johtajat totesivat. He painottavat, että tällaisessa erityistilanteessa solidaarisuuden osoitus näyttäisi toteen yhteisön inhimillisyyttä ja kykyä ymmärtää kärsijöiden tilanne ja avun tarve. Sopivimpana kanavana tuelle he pitävät EU:n EUSF-solidaarisuusrahastoa.

Eteläisessä Ruotsissa myrsky kaatoi yli 90 milj. kuutiota puuta, joka vastaa n. 300.000 hehtaaria metsää. Myrskytuhojen yhteenlasketut tappiot arvioitiin 1,5 - 2 miljardiksi euroksi. Suurena huolena vaanivat jatkossa hyönteistuhot, koska näyttää mahdottomalta saada korjatuksi kaikki puut metsistä ennen kesää. 

Campina Arlalle 
21 000 jäsentä


Arla Foods ja Campina ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen toimintojensa yhdistämisestä. Yhteisen yrityksen nimeksi tulee Campina Arla amba.

Fuusion avulla tavoitellaan maidon tuottajahinnan vakauttamista. Taustapaineita yhdistymiselle asettaa EU:n maatalousreformi, jonka keinoin maidon hinnan odotetaan vuoteen 2008 mennessä alenevan 20 %, kertoo tanskalainen sisarlehtemme Andelsbladet 15.12.2004.

Fuusion tuloksena Campina Arlasta on tulossa maailman suurin osuustoiminnallinen meijeriyritys. Tanskalaisia, hollantilaisia, ruotsalaisia, saksalaisia ja belgialaisia omistajajäseniä on 21.000.

Arlan omistusosuudeksi uudesta yrityksestä tulee maitomäärän mukaisesti 65 %. Molempien osuuskuntien yhteenlaskettu maitomäärä on noin 14 miljardia kiloa. Yrityksen liikevaihto tulee olemaan lähes 10 miljardia euroa, ja se työllistää noin 28.000 henkeä.

Fuusioasia käsitellään osuuskuntakokouksissa maaliskuun loppuun mennessä, ja yritys voidaan perustaa puolen vuoden kuluessa. Uuden ot-yrityksen pääkonttori tulee Kööpenhaminaan, Zaltbommel Alankomaissa jää "kakkoskonttoriksi".

Markku Rämö

| Sivun alkuun |