uotsivu.gif (3732 bytes)


Osuuskunnasta eroamista 
ei voi pysyvästi estää

Kysymys:

Olemme rakentamassa pientä asunto-osakeyhtiötä. Tontille tulee aputiloja ja toimintoja asukkaiden yhteisiä tarpeita varten - pysäköinti, pesutupa jne.

Tietyistä syistä emme halua näitä aputoimintoja asunto-osakeyhtiön suoraan omistukseen. Aiomme perustaa osuuskunnan niitä hallitsemaan ja hoitamaan. Jokainen asunnonhaltija liittyy tähän osuuskuntaan tasa-arvoisena jäsenenä asunnon ostaessaan asunnon koosta riippumatta.

Asunnonomistaja pitäisi voida sitoa osuuskunnan jäseneksi koko siksi ajaksi, kun hän omistaa huoneiston yhtiössä. Mutta voiko osuuskunnasta eroamisen estää säännöillä, niin että kukaan ei luistaisi näistä velvollisuuksistaan?

Vastaus:

Osuuskuntalain mukaan osuuskunnasta eroaminen voidaan säännöillä estää vain enintään kolmen vuoden määräajaksi jäsenyyden alusta lukien. Tämän ajan jälkeen jäsen voi aina erota ilmoittamalla siitä kirjallisesti osuuskunnalle. Eroamista ei siis voi pysyvästi estää sääntömääräyksillä.

Mutta asia voisi ehkä järjestyä ottamalla mallia osakeyhtiöiden omistajien yhteistyö- ja omistusjärjestelyissä kauan käytetyistä osakassopimuksista.

Asunto-osakeyhtiön perustamissopimukseen ja osakkeiden luovutuskirjoihin voisi ottaa pykälän, jonka mukaan osakkeiden merkitsijän ja ostajan on liityttävä osuuskunnan jäseneksi ja pysyttävä jäsenenä niin kauan kuin omistaa osakkeet. Omistaja on myös velvoitettava laittamaan sama pykälä kaikkiin tuleviin osakkeiden luovutuskirjoihin, niin että tulevatkin omistajat tulevat väistämättä myös osuuskunnan jäseniksi ja edelleen sitoutuvat vaatimaan samaa myös seuraavilta. 

Pysyvyyden vakuudeksi sopimukseen pitänee kirjoittaa myös sen rikkomisesta seuraava tuntuva sopimussakko ja vahingonkorvausehto, jolla osuuskunnan kärsimä vahinko peitetään, jos joku myyjä ei kyseistä pykälää kauppakirjaan ottaisikaan eikä osakkeiden uusi omistaja liittyisikään osuuskuntaan.


Jukka Pötry
jukka.potry@lakes.fi

| Sivun alkuun |