ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Erkki Vähämaa aloitti räväkästi


Erkki Vähämaa
Kajaanin kaupunginjohtaja, osuuspankkeja edustava arkkitehti Erkki Vähämaa aloitti vuoden vaihteessa Pellervo-Seuran valtuuskunnan uutena puheenjohtajana. Hän on ensimmäinen ei-maanviljelijä Pellervon valtuuskunnan johdossa pitempään kuin miesmuistiin. Veikko Ihamuotilan päivistä lähtien paikalla on aina istunut MTK:n nykyinen tai entinen puheenjohtaja.
- Olin itsekin hämmästynyt valinnastani Esa Härmälän vetäydyttyä viime syksynä, sanoo varapuheenjohtajan paikalta ykköseksi noussut Vähämaa, mutta lisää sitten:
- Valintaa voi tarkastella myös sitä kautta, miten osuustoiminnan lajit ovat menestyneet. Kyllä menestys on viime aikoina tullut täällä asiakasosuuskuntien puolella, esimerkkeinä erityisesti S-ryhmä, osuuspankit ja keskinäinen Tapiola. Vaikeudet ovat olleet enemmän tuottajaosuuskuntien puolella, erityisesti Metsäliitolla.
- Ei se kuitenkaan riitä selitykseksi etäisyyden ottoon, että Pellervon vanhassa merkissä isäntä aikanaan levitti vakasta siementä pellolle. Osuustoiminta on hengeltään erittäin pitkäjänteistä toimintaa. Osuustoiminta-aatteeseen eivät kuulu erityiset temput, vaan kaikki tehdään erittäin johdonmukaisesti. Kvartaalitaloudessa on kaikenlaisia muoteja. Lauletaan yhtä kertosäettä ja hetken päästä jotain toista kertosäettä.
- Ei pienessä Suomessa pitäisi tehdä rintamajakoja vaan miettiä, miten täällä ylipäänsä pärjätään. Pienen maan paras henkivakuutus on ihmisten välinen avoimuus. On osattava tasavertaisesti kohdata toisensa ja olla yhteisellä asialla.
Uudet bisneskuviot eivät muuta perusasetelmaa.
Erkki Vähämaan tarkoittama Suomi on globaalissa maailmassa ja Euroopassakin kuin Kainuu Suomessa. Maakunnassa on 85 000 asukasta eli vähemmän kuin Kuopion kaupungissa. Kaikki tuntevat toisensa tai ainakin saman alan toimijat tuntevat. Aika pieni paikka Helsinkikin todellisuudessa on; kaikki herrat siellä tuntevat toisensa.
Vähämaa toteaa, että viimeaikaiset erilaiset koalitiot ovat osoittaneet, että bisneskenttä elää. On vain hyväksyttävä tilanne, että osuuspankin asiakas kantaa K-kaupan ruokakassia, vaikka taskussa olisi vihreäkin kortti. Vakuutuspuolen kuviot ovat vielä monimutkaisempia.
- Perusbisnesrakennelma ei muutu miksikään, vaikka tuleekin erilaisia asetelmia. Niiden tavoitteena on yrityksen menestyminen. Mutta osuustoiminnan kohdalla pitää muistaa, että pohjana on myös pienen jäsenen hyvinvointi ja että hänkin saa keskittämisestä etuja.
- Ihminenhän tekee valitessaan henkilökohtaisen ratkaisun. Kaikki edut ovat lähellä ja omia, vastuu on yhteinen ja kaukana. Vaikka kuinka olisi sitoutunut osuustoimintaan, ostosten teon ratkaisevat muut asiat. Siksi ot-yrityksen pitää olla parempi kuin muut.Erkki Vähämaan avaus Pellervon valtuuskunnan johdossa:
KOKO OSUUSTOIMINNAN
pitäisi mahtua samaan Pellervo-Seuraan

| Sivun alkuun |