Osuuskunnassa on ideaa 

Tamperelainen osuuskunta Hius ja Kauneus Idea juhli kymmenettä toimintavuottaan joulun alla. Kyseessä on Suomessa harvinainen osuuskunta, jonka jäseniä ovat kampaajien yritykset.

KYMMENVUOTISKONSERTIN TUNNELMIA.
Hius ja Kauneus Idean kymmenvuotiskonsertti pidettiin 23.11.2010 Aleksanterin kirkossa. Konsertissa oli yli 400 kuulijaa. Tilaisuudessa Elli Paananen-Stenlund vastaanotti yrittäjäristin timanttiristin ja Pia Liehu sekä Merja Pilli hopeisen yrittäjäristin Pirkanmaan yrittäjiltä. Kuvassa vasemmalta: Elli Paananen-Stenlund, Pia Liehu, Birgitta Salonen, Merja Pilli ja Titta Inkinen.

Hius ja Kauneus Idea perustettiin vuonna 2000 viiden perustajajäsenen voimin. Kokoajana toimi kampaajamestari Elli Paananen-Stenlund, jonka työ toi Tampereelle kymmenen vuotta sitten.

Hänen tavoitteenaan oli luoda itselle työyhteisö, joka toimisi demokratian periaatteilla, mutta kuitenkin yrityksenä. Perustettu osuuskunta saikin pankkilainan, jolla tilat saatiin näyttäviksi ja toiminta hyvin käyntiin. Myös sijoitettu osuusmaksu oli suhteellisen korkea.

– Osuuskunnan perustaminen ei tuolloin tuntunut vaikealta. Ainoastaan Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa oli tulkintaerimielisyyttä siitä, onko toiminimiyritys osuuskunnan jäsenenä yritys vai henkilö. PRH:n kanta oli, että toiminimet ovat henkilöitä ja tuolloin perustajaminimiksi muodostuikin silloisen lain vaatimat viisi henkilöä, muistelee Elli Paananen-Stenlund.

Jokaisella jo oma roolinsa

Tällä hetkellä osuuskunnan jäseniä ovat hiusmuotoilijat Pia Liehu ja Merja Pilli sekä kampaajamestari-parturi Birgitta Salonen. Elli Paananen-Stenlund on jo itse jäänyt osa-aikaeläkkeelle ja eronnut osuuskunnasta, vaikka palveleekin asiakkaitaan edelleen kaksi päivää viikossa. Lisäksi Ideassa työskentelee tuolinvuokralaisena parturi-kampaaja Titta Inkinen.

Osuuskunnasta aiheutuvat hallinnolliset työt on jaettu jäsenten kesken. Yksi hoitaa laskutusta, yksi yleisiä paperitöitä ja yksi edustaa osuuskuntaa ulospäin. Myös tuolinvuokralaisena oleva Titta Inkinen on jo osa porukkaa.

Kampaamossa kaikki ovat persooniltaan hyvin erilaisia, ja asiakas löytääkin helposti itselleen sopivan kampaajan.
Osuuskunnan plussat Idealaisten näkemänä:
Taloudellinen hyöty jäsenille on helposti osoitettavissa
 Perustuu tasa-arvoon
 Toisilta saa tukea ja tehtäviä voidaan jakaa

Osuuskunnan miinukset Idealaisten kokemana:
 Demokratian tietty hitaus
 Haasteena löytää mukaan oikeasti yrittäjähenkiset henkilöt
 Erilaiset persoonat tuovat toimintaan oman mausteensa, mikä vaatii erityisesti alkuun sopeutumista

– Homma toimii niin kuin on tarkoituskin. Arki rullaa ja olemme tyytyväisiä, toteaa Pia Liehu.

Puhallettava yhteen hiileen

Toimialalla riittää silti haasteita ja myös osuuskunnan päätöksenteon on toimittava. Asiat pyritään sopimaan yhteistuumin ja välillä yksimielisyys vaatii pitkiäkin keskusteluja.

Kaikille osuuskunnan jäsenille on kuitenkin muodostunut omat roolinsa ja porukka kokee, että toisten paras osaaminen on saatu yhteiseen käyttöön.

– Väki täytyy osuuskunnassa tuntea hyvin, sillä kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä, muistuttaa Elli Paananen-Stenlund.

Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen yhteisen tilan, joka on sen vuokraama. Se maksaa vuokrasta yhden osuuden ja jäsenet loppuosan. Yrityksen liikevaihto koostuu tuolinvuokrauksesta sekä tuotemyynnistä, vaikka jokainen jäsen saakin myymistään tuotteista osuuskunnalta provision.

Osuuskuntaan kertyvällä ylijäämällä maksetaan osa vuokraa. Kertynyttä rahaa käytetään myös yhteisiin tyky-päiviin, juhliin ja jonkin verran koulutuksiin.

– Toivomme, että osuuskuntamme on tulevaisuudessakin edelleen hyvin toimiva yritys, sillä pohja on hyvä, asiakaskunta on laaja ja kaikki on kunnossa. Jatkossa harkitsemme myös uusien ihmisten mukaan ottamista toimintaan, kertoo Pia Liehu.

– Osuuskuntamme on Pirkanmaan yrittäjien jäsen, joten toimintamme muoto tulee myös siellä esille, hän jatkaa.

Idealaiset kertovat myös, että he tukisivat mielellään vastaavien osuuskuntien perustamista Suomeen jakamalla tietoa kokemuksistaan.

Niina Immonen
www.hiusidea.fi


| Sivun alkuun |