kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Viime vuonna perustettiin 213 uutta osuuskuntaa

Uusia osuuskuntia perustettiin viime vuoden loppuun mennessä yhteensä 213. Perustaminen on nyt ollut selvästi virkeämpää kuin kahtena edellisvuonna.

Vuonna 2010 kaupparekisteri kirjasi 173 uutta osuuskuntaa, eli 40 vähemmän.
Rekisteröityjen osuuskuntien toimialakirjo on jatkuvasti laaja (ks. OT 6/11 ja 1/11). Loppuvuonna loka-joulukuussa 2011 perustetuista osuuskunnista poimimme tähän kaksi kiinnostavaa esimerkkiä:

Seinäjoella on perustettu Osuuskunta Probeat, joka on taiteilijoiden yritys ja työkalu taloushallinnon hoitamiseen. Probeat tarjoaa huolehtii artistin puolesta paperityöt, jolloin taiteilija voi keskittyä täysillä omaan osaamiseensa.

Jyväskyläläinen Osuuskunta Kala- ja vesistötutkimus Vesi-Visio on puolestaan kalabiologian, kalatalouden ja vesistötieteen ammattilaisten perustama yritys. Vesi-Visio tuottaa erilaisia palveluja kotimaisten kalatalouden toimijoiden sekä kala- ja vesistötutkimuksen käyttöön. Osuuskunta tarjoaa mm. koekalastuksia, vesistöjen käyttö- ja hoitosuunnitelmia sekä kalastuksenvalvontaa.

Uusien osuuskuntien joukossa oli taas runsaasti vesiosuuskuntia, mutta mukaan mahtui myös mm. kulttuuri- ja maaseutuelinkeinoihin keskittyneitä osuuskuntia.
Yleisesti pienyritysten perustaminen hidastui selvästi viime vuonna.

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin kolmannella neljänneksellä liki 5 500, kun edellisvuoden vastaavaan aikaan perustettuja yrityksiä oli yli 7 200. Perustettujen yritysten määrä väheni noin neljänneksellä.
Mutta osuuskuntien määrä nousi vuositasolla 23 %.

Vilkasta osuuskuntien perustaminen oli erityisesti Tampereen seudulla, jonne neuvonnan kautta syntyi 23 uutta osuuskuntaa vesiosuuskunnat poislukien. Alkavan osuuskuntayrittäjän alueelliseen neuvontapalveluun oli tammikuun alussa noin kolmen viikon jono.

Kaupunginosa-osuuskunta syntyi

Helsingin Herttoniemeen on perustettu Hertsikan Pumppu -osuuskunta, joka aikoo lähikuukausien aikana saada aikaan herttoniemeläisten yhteisen kokoontumispaikan Eränkävijäntorille, kertoi HS Oma kaupunki -nettisivullaan tammikuussa.

Perustamiskokoukseen Herttoniemi-säätiön kokoustilaan kerääntyi yli 50 henkilöä.
Osuuskunnan tarkoituksena on edistää herttoniemeläisten ihmisten ja yhteisöjen tarvitsemaa ja heitä hyödyttävää toimintaa pitkäjänteisesti.

Hertsikan pumppu hakee kumppaneita paikallisista toimijoista. Osuuskunta pyrkii avoimien verkostojen yhteistoiminnan tuloksena luomaan erilaista uutta yhteistyötä ja yritystoimintaa sekä parantamaan palveluita.

Herttoniemen asukkaat ovat saaneet viime aikoina paljon aikaan. Alueella toimii esim. Herttoniemen ruokaosuuskunta, joka viljelee omaa peltoa (OT 5/11). Lisäksi kaupunginosassa on mm. pihakirppis, kyläkauppa ja taidepuisto.
Lastenhoitoapua perheiden arkeen

Sortso Osuuskunta käynnistää keväällä uutena toimintanaan lastenhoitoavun tarjoamisen koteihin, kertoi liiketoimintavastaava Paula Savolainen Sortsosta.
Sortso välittää lastenhoitajia asiakkaan kotiin. Vanhemmat voivat tilata lastenhoitoapua esim. työkiireiden ja harrastusten vuoksi tai tuuraamaan vakituisen hoitajan sairauslomia.

Lastenhoitajina toimivat nuorten ja opiskelijoiden lisäksi myös jo isoäiti-iässä olevat seniorikansalaiset. Hoitajan voi tilata joko nettisivujen kautta tai puhelimitse.

Sortsolla on tällä hetkellä noin 10 jäsentä, joista osa on henkilö- ja osa yritys- tai yhteisöjäseniä. Yritys työllistää noin 50 henkilöä, joista 10 kokopäiväistä työntekijää.

Osuuskunta toimii pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Sortson sisaryritys on monialainen Osuuskunta Monella.

Muotoilu esillä Helsingissä ja Fiskarsissa

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan näyttelykokonaisuus Fiskars Design Village 2012 on koko vuoden kestävä tapahtumasarja, joka toteutetaan sekä Fiskarsin ruukissa että Helsingissä.
Tapahtuma avaa näkökulmia suomalaiseen, pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen muotoiluun mm. ruokakulttuurin, kalustesuunnittelun, maisema-arkkitehtuurin kautta.

Sarja sisältää kahdeksan näyttelyä Fiskarsissa sekä niihin liittyviä seminaareja oheistapahtumia. Helsingissä osuuskunta on esillä mm. omalla näyttelyllä Designmuseossa.

Lue lisää Fiskarsin osuuskunnan tapahtumista nettisivulta: www.onoma.org/fi
.

Runo-osuuskunnalta kevään uutuuksia

Runoja kustantava Osuuskunta Poesia laajentaa repertuaariaan keväällä 2012 käännösrunous- ja esseesarjalla.

Käännösrunoussarjassa ilmestyvät amerikkalaisen Joseph Leasen Hajonnut maailma (suom. Mari Koski) ja venäläisen Sergei Zavjalovin Joulupaasto (suom. Jukka Mallinen), esseesarjassa kuullaan Puheenvuoroja nykyrunouden yhteiskunnallisuudesta (toim. Virpi Alanen ja Miia Toivio).

Poesia julkaisee lisäksi mm. Olli-Pekka Tennilän toisen runokokoelman Yksinkeltainen on kaksinkeltaista sekä Henriikka Tavin 12-osaisen, kerran kuussa ilmestyvän runoteossarjan 12.

Katsauksen toimitti:
Riku-Matti Akkanen

Onko osuuskunnallanne ajankohtaista kerrottavaa? Jos on, lähettäkää uutisvinkki Osuustoiminta-lehdelle: riku-matti.akkanen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |