kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuuskuntaan liittyminen
vaihtoehto uuden perustamiselle

Suomen suurissa palvelu- ja kuluttajaosuuskunnissa – kuten esimerkiksi osuuskaupoissa – noudatetaan useimmiten avointa jäsenyyttä, ja tuottajaosuuskunnissa – kuten osuusmeijereissä – kyseisen alan tuottajille avointa jäsenyyttä. Jäseneksi liittyminen käy helposti.

Mutta myös monet toimivat pienosuuskunnat ottavat mielellään uusia jäseniä. Usein ehtona on, että jäsenen liikeidea ja osaaminen täydentävät sopivalla tavalla osuuskunnan jo tuottamia palveluja ja että uuden jäsenen kanssa henkilökemiat toimivat hyvin.

Osuuskuntaan liitytään vapaamuotoisella jäsenhakemuksella. Liittymisestä päättää joko osuuskunnan kokous tai sen hallitus, sen mukaan miten osuuskunnan säännöissä määrätään.

Jäsenyys alkaa, kun jäsenen hyväksymisestä on päätetty kokouksessa, ellei säännöissä ole muuta määrätty. Jäsenyyden alkamisesta seuraa velvoite maksaa säännöissä määritelty osuusmaksu sekä mahdollinen liittymismaksu.
Jäsenyyteen ei voi liittää koeaikaa, mutta mahdolliseen työsuhteeseen osuuskunnan kanssa voidaan koeaika liittää. Kannattaa huomata, että jäsenyys ei siis synnytä työsuhdetta, vaan sen ehdoista on sovittava erikseen.

Osuuskunnan uusia jäseniä ei rekisteröidä kaupparekisteriin. Sen sijaan osuuskunnan on itse pidettävä ajantasaista jäsenluetteloa.
Uuden jäsenen tulee ennen liittymistään perehtyä osuuskunnan sääntöihin, sen muuhun toimintaan sekä toiminta- tai hallintotapoihin. Parhaimmillaan liittymisestä seuraa hedelmällinen ja uutta luova yhteistyö uusien ja vanhojen jäsenten välille.


Niina Immonen

| Sivun alkuun |