ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Raisiokin punnertaa ylös

Benecol-operaatio ei onnistunut niin kuin oli kaavailtu. Tuotteesta tuli kallis, hyväksyminen funktionaaliseksi elintarvikkeeksi vei liian kauan ja markkinointiin valittiin väärä kumppani.

Kiirettä pitää. Benecol-patentti on voimassa enää kymmenisen vuotta. Markkinointikumppani McNeilin kanssa on sovittu uusi työnjako, ja Benecolin vaikuttavaa aineosaa stanoliesteriä aiotaan myydä muun muassa Saksan, Italian ja Sveitsin elintarviketeollisuudelle. Yhteistyö Atrian ja Valion kanssa toimii jo lupaavasti.

Lakkaako Raisio Yhtymä olemasta Suomen maanviljelijöiden tuotteiden jalostaja? Ilmassa leijuu semmoista henkeä, että yhtiö haluaisi luopua perunateollisuudesta ja panostaa rajusti paperikemikaaleihin.

Toivottavasti ei viljatuotteista luovuta. Niistä Raision mylly aloitti jo vuonna 1939, eikä jauhojen, rehun ja viljatärkkelyksen laadussa liene koskaan ollut moittimista.

Raisio Yhtymän tulos nousi viime vuonna kynnen verran plussalle. Uusi pääjohtaja Rabbe Klemets on aloittanut reippain lausunnoin. Hän lupaa parantaa parantaa tulosta "neljännes neljännekseltä".

Suuriin rakenteellisiin muutoksiin ja investointeihin en usko. Raisio Yhtymän tase on näet Benecol-huumassa kärsinyt pahasti - omavara on enää 38 prosenttia ja nettovelkaa on 247 miljoonaa euroa.

Yhtiön pörssikurssi irtautuu pohjakosketuksesta. Pientä osinkoakin maksetaan, hauskasti 1,7 senttiä osakkeelle (ei lyöntivirhettä!).

Huoli Lännen Tehtaista

Rönsyääköhän Lännen Tehtaat liikaa? Sillä on rasitteena suhdanneherkkä maansiirtokoneiden bisnes ja nyt on kiikarissa Avena, valtion viljavarastoyhtiö. Tarkoitus on lisätä rehujen osuutta Lännen Tehtaiden myynnissä.

Hintapyyntö 82 miljoonaa euroa kuulostaa kovalta, semminkin kun kauppaan tulisi vain 35 prosentin siivu viljasiiloista.

Kotimaiset pakasteet ja säilykkeet ovat Lännen Tehtaiden vahvinta alaa. Kunhan eivät raskaat rönsyt tukahduttaisi sitä.

Lännen Tehtaiden viime vuosien osinkopolitiikka ansaitsee rehdin kiitoksen.


Erkki Sinkko

Lukijapalaute ja mahdolliset kysymykset Erkki Sinkolle ovat tervetulleita myös toimituksen kautta sähköpostilla: mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi.

 

| Sivun alkuun |