ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Satoa korjaamassa

Mukavaa on taas kevään yhtiökokouksissa ollut. Pomot ovat pitäneet yleensä selkeitä katsauksia, eikä tarjoiluakaan sovi moittia. Osinkoa on jaettu auliisti verotuksen kiristämisen pelossa.

Väkeä oli enimmillään yli tuhat henkeä, Nokia ilmoitti tarkaksi luvuksi 1435; jäähalliin olisi mahtunut enemmänkin (omistajia on kaikkiaan yli kaksi miljoonaa).

Kone Oyj juhlisti hyvää viime vuotta ohjaamalla 300 vierastaan syömään Kalastajatorpan pyöreään saliin. Oli siinä mummoilla ja mammoilla silmät pyöreinä.

Alma Media yllätti kutsumalla väen kokoon MTV:n studiolle. Samalla esiteltiin taloa halukkaille enemmänkin.

Autoilevat vieraat olivat kiukkuisia Fiskarsille Finlandia-talolla, kun eivät saaneet ilmaisia parkkilippuja. Kuulemma kannattaisi jakaa - autoilevat osanottajat eivät verota yhtiön viinavarastoja! Fiskars tunnetaan höylistä kuperkeikkajuomien tarjoilusta.

Wärtsilä on niin mahtava dieselmoottorien valmistaja, ettei sitä voi sivuuttaa mistään suuremmasta kaupanhieronnasta maailmalla, uhosi Messukeskuksessa toimitusjohtaja Ole Johansson. Viini virtasi Wärtsilässäkin.

Ohjelmistoyhtiö SysOpen piti kokouksensa toimitalonsa 16. kerroksessa Pitäjänmäellä. Näköalat olivat komeat yli Helsingin. Pienomistajat moittivat optioiden ehtoja lepsuiksi. Johto tietysti puolustautui, ja sillä on näyttöä suorituskyvystä. Yhtiö tekee kelpo tulosta matalasuhdanteessakin ja jakaa kunnon osingon.

UPM-Kymmenen johto joutui ahtaalle ympäristöpolitiikassa, jonka piti oleman yhtiön vahva laji. Kaksi kanadalaista osakkeenomistajaa moitti UPM-Kymmeneä pyrkimyksestä muuttaa Kaakkois-Kanadan luontaiset sekametsät kuusikoiksi. Juha Niemelän ja Martin Granholmin vastaukset eivät todellakaan vakuuttaneet.

Sen sijaan yleisö vakuuttui OKO:ssa täysin, kenen puolta tamperelainen kokouksen puheenjohtaja professori Risto Nuolimaa pitää. Tapparan miehiä on ja helsinkiläisten pelitaitoja herjasi ylen rumasti. Risto Nuolimaata pitäisi vetää turpiin!

Salkut täyteen

Minulla on ollut semmoinenkin ihanteellinen käsitys, että melkein kaikki osuuspankkien jäsenet ovat samalla myös OKO:n osakkeenomistajia.

Eivät valitettavasti ole, oikaisi OKO:n johtokunnan jäsen Timo Ritakallio ja lupasi viedä terveiset eteenpäin.

OKO:n 25 000 omistajan joukossa on siis paljon "ulkopuolisia", ilmeisesti tavallisia tallettajia ja yhteisöjä.

Mikään ei estä liittymästä salkkuherrojen joukkoon. Pörssistä saa OKO:n osakkeita tätä kirjoitettaessa (9.4.) 13,71 euroa kappale. Yhtiö tekee hyvää tulosta ja maksaa yli puolet voitosta omistajilleen. Näkymät ovat vähintään tyydyttävät.

Pieneksi yllyksi, kiihoksi ja porkkanaksi heitän kuuman tiedon: OKO myi talvella vakuutusyhtiö Aurumin osakkeita hyvällä voitolla. Konsernin liikevoittorivi sai mukavan 50 miljoonan euron pesämunan tälle vuodelle!

No, halpaahan pörssissä on nykyään kaikki. Ehdotan OKO:n lisäksi ostettavaksi osakkeita, joita tavallisessa oloissa on totuttu pitämään "liian kalliina": Stockmann A (13,80), TietoEnator (13,30), Kone B (28,07), UPM-Kymmene (12,10), Nokia (13,95), Vaisala (17,90), Uponor (17,00) ja SanomaWSOY B (8,00).

Muita perussalkun papereita voisivat olla vaikkapa Sampo, YIT-Yhtymä, Lassila & Tikanoja, M-real, Olvi, SysOpen, Kyro ja Tamfelt.

Myyntiin en näillä hinnoilla ilkeä suosittaa mitään osaketta. Toisaalta kurssien pikaisesta nousustakaan ei ole mitään takeita. Yhtiöiden alkuvuoden tulokset eivät yleensä mieltä ilahduta.


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |