uotsivu.gif (3732 bytes)


Yhteisötalous
KANSANVALTAA VAI VALLATONTA KANSAA?

Kunnallisalan kehittämissäätiön juhlaseminaari "Kansanvallan riemujuhlat!" keräsi Finlandia-talolle arvovaltaisen kuulija- ja puhujajoukon 6.2.2003. Mieleenpainuvimman esityksen piti His excellency John Ralston Saul, joka on joissakin arvioissa noussut aikamme sadan tärkeimmän visionäärin ja ajattelijan listalle.

Saulin esitys keskittyi pohtimaan, mikä on aitoa demokratiaa ja miksi ihmisiä ei enää kiinnosta osallistuminen virallisten vaikutuskanavien kautta kuten äänestämällä.

Saulin mukaan uskomme globaalin talouden väistämättömyyteen on turruttanut oman reagointikykymme. Väistämättömyyteen lukittautuneina uskotaan, että ihmiset ajavat vain omaa etuaan. Muoto on noussut tärkeämmäksi kuin sisältö. Vallalla on uudenlainen funktionaalinen lukutaidottomuus, jossa jokainen voi käpertyä olemaan asiantuntija omalla pienellä tontillaan. Epävarmuutta ja epätehokkuutta ei hyväksytä, vaikka kuitenkin juuri niitä demokratia rakastaa.

Globalisaatio on kuollut!

Saulin herättelevin ajatus oli, että globalisaatio on kuollut, vaikka se ei itse sitä vielä tiedä. Elämme ylimenokautta, johon kuuluu paljon epävarmuutta. Positiivisia vaikutuksia on nähtävissä esim. paikalliskulttuurien elpymisessä ja negatiivisia romanttisen nationalismin ja korporatismin nousussa.

Ajassamme tarvitaan paljon tietoista itsekriittisyyttä. Huolestuttavaa on, että valta ja vaikuttaminen kulkevat osittain eri polkuja. Ihmiset osallistuvat yhä aktiivisemmin kansalaisjärjestöjen toimintaan, mutta todellinen vaikuttaminen tapahtuu kuitenkin edustuksellisen demokratian kautta.

Kansalaisten vaikuttamisen voima kasvaa vallasta ajatella. Meidän pitää voida olla erimieltä, hyväksyä epävarmuutta ja pystyä olemaan myös epälojaaleja. Demokratia on aidoimmillaan juuri erimielisyyttä.

Väistämättömyyksien yhteiskuntamme tekee kuitenkin kaikkensa tukahduttaakseen aidon kansalaisuuden. Saulin mukaan tämän taistelun globalisaatio on jo hävinnyt ja kansalaisten uusi voima on aloittanut kasvunsa.

Niina Immonen

Videoitua seminaaria voi katsella suomeksi tai englanniksi
osoitteessa www.kaks.fi.

Neuvonta Pirkanmaalla jatkuu

Tampereen Seudun Osuustoimintakeskus jatkaa viisi vuotta tehtyä työtä osuuskuntien tunnettuuden lisäämiseksi ja perustamisen edistämiseksi. Pirkanmaan TE-keskus on hyväksynyt Tavoite 3-ohjelmaan Yhteisötalouden yrittäjyyttä edistävän ja kehittävän hankkeen, jossa tavoitteena on uusien osuuskuntien perustamisen aktivointi ja aiheesta tiedottaminen. Kansallisessa rahoitusosuudessa ovat mukana Tampereen kaupungin elinkeinokeskus ja seutukunnan kuntien elinkeinotoimet. Hankkeen kesto on 2,5 vuotta.

| Sivun alkuun |