ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuustoiminnan tulisielu
Hanna-Leena Asunta on poissa 

Projektipäällikkö Hanna-Leena Asunta kuoli 24. maaliskuuta Lapin keskussairaalassa äkilliseen meningokokkibakteerin aiheuttamaan verenmyrkytykseen.

Hanna-Leena Asunta

Asunta oli syntynyt Ruovedellä 6. lokakuuta 1948. Hän valmistui 1971 Mustialan maatalousopistosta agrologiksi ja aloitti työuransa Hankkijan Saroilta -lehden toimittajana. Hankkijasta hän siirtyi TUKOn Kauppa ja koti -lehden palvelukseen ja sieltä Pellervo-Seuraan Pellervo-lehden toimittajaksi.

Maatalous- ja osuustoimintalehtiä lukevat tunsivat Hanna-Leena Asunnan maaseutua ja maaseudun elämää rakastavana taitavana kirjoittajana. Vaikka hän siirtyi toimittajan tehtävistä uudenlaisiin haasteisiin, ei hän koskaan jättänyt kirjoittamista. 1990-luvulla hänen tekstejään saatiin lukea mm. Osuustoiminta -lehdestä ja 2000-luvulla Maaseudun Tulevaisuudesta. Syksystä 1998 vuoden 2001 loppuun Asunta mm. toimitti tämän lehden Uusi osuustoiminta -liitteen.

Asunnan merkittävä aikaansaannos olivat Pellervo-Seuran uusosuustoimintaprojektit, joita hän johti vuosina 1993–2002. Projektit opastivat ja innostivat uudenlaiseen osuustoimintaan. Jäseniään työllistävät osuuskunnat olivat merkittävä toivoa luonut tekijä 1990-luvun alkupuolen lamavuosien suuressa työttömyydessä ja ovat vielä nykyisinkin toimiva ratkaisu yrittämiseen. Vuosina 2002–2005 Asunta veti Suomen Kylätoiminta ry:n valtakunnallista Kylätalous-hanketta. Tässäkin tehtävässä hänelle oli tärkeää tukea maaseudun elinkelpoisuutta.

Asuntaa voi hyvällä syyllä kutsua uusosuustoiminnan äidiksi. Hän oli osuustoiminnan tulisielu, joka kirjoitti artikkeleita, kiersi Suomea puhumassa osuustoiminnasta ja opastamassa osuuskuntia suunnittelevia alkuun. Osa tätä tehtävää oli myös yhteistyötyö muiden osuustoiminnan kehittäjien kanssa mm. Coop Finland ry:n hallituksessa.

Hän antoi osaamistaan myös erilaisissa työryhmissä, joista viimeisimpiä olivat Suomen hallituksen kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmatyöryhmä ja maaseudun kehittämisen erikoisammattitutkintotoimikunta. Hän toimi myös MTK:n Helsingin yhdistyksen puheenjohtajana.

Asunta sai 1999 Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin ansioistaan osuustoiminnan edistämiseksi. Pellervon pitkä työrupeama palkittiin 2002 kultaisella ansiomerkillä.

Hanna-Leena Asunnan sosiaaliset verkostot olivat monipuoliset ja laajat. Hän itse mainitsi harrastuksinaan mökkeilyn, ulkoilun ja kulttuurin ohella ystävät. Monet meistä pystyvät palaamaan muistoissaan johonkin illanviettoon, jossa temperamenttinen Hannukka päätti ilahduttaa läsnä olevia laulamalla Nuoruustangon - korkealta ja kovaa, kun kerran laulamaan ryhdyttiin. Hannukan kanssa monta vuotta yhteistyötä tehnyt varatuomari Merja Söderström kertoi siunaustilaisuudessa 14.4. pitämässään muistopuheessa, että Hannukalla oli aina käsilaukussaan Pellervon laulukirja. Eihän sitä voinut koskaan tietää, missä oli laulun paikka.

FT Maritta Pohls

Kirjoittaja on Hanna-Leena Asunnan ystävä ja osuustoiminnan historian tutkija.

| Sivun alkuun |