ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Borgsröm suositteli halllituksiin ulkopuollisia 

Pellervon hallituksen puheenjohtaja Marcus H. Borgström suositteli kansainvälistyvän yrityksen hallitukseen myös ulkopuolisia jäseniä. Hänen mielestään ulkopuoliset asiantuntijat, jotka eivät ole tuottajia, toimittajia tai asiakkaita, sopivat hyvin myös ot-yrityksiin.

Marcus H. Borgström kehottaa hallituksia keräämään vireästi tietoa kansainvälisiltä areenoilta, vaikka yritys ei edes toimisi ulkomailla.
– He ovat tärkeitä tietolähteitä ja asiallisia kriitikkoja. Tämä asetelma korostuu, jos yrityksellä on toimintaa ulkomailla. Silloin pitää olla joku, joka ymmärtää näiden maiden asioita. Jos yritys menee uusille markkinoille, pitää hallituksen jäsenen heti kysyä, löytyykö niiden asiantuntijoita.
Hallitusten pitää Borgströmin mielestä muutenkin kerätä aktiivisesti tietoa maailmalta. Hän ei jättäisi kaikkea tiedonkeruuta toimivan johdon varaan, koska silloin asiaankuuluva kriittisyys jää puuttumaan, kun ulkomaiden asioista päätetään.
– Yrityksen hallituksen muodolliset tehtävät on määritelty laissa ja asetuksissa. Missään sen sijaan ei ole kirjattu, miten hallituksen pitää harjoittaa ympäristöanalyysia ja seurata, mitä tapahtuu kansainvälisesti.
Toimialan tapahtumia vähintään lähialueilla tulee tarkkailla, vaikka yrityksellä ei olisi edes toimintaa ulkomailla. Mutta mitä se edellyttää?
Ainakin englannin kielen taitoa pitää olla. Borgström katsoo, että edistyksellinen osuuskunta tarjoaa hallitukselle kielten koulutusta vuosittain. Jäsenten pitäisi myös lukea lehtiä, vaikka aika tuntuisikin usein olevan tiukalla. Pitkälle pötkii HS:n taloussivujen, Talouselämän ja OT-lehden varassa. Joku ehtii lukea Financial Timesia, The Economistia tai Dagens Industri -lehteä.

Matkustaminen avartaa näkemyksiä muuttuvassa maailmassa

Matkustaminen on tärkeää, mikä on myös tiedostettu. Pellervolaisia suuntasi viime vuonna eri puolille maailmaa Etelä-Koreasta Manchesteriin ja Brysseliin. Osuustoiminnan neuvottelukunta kävi Kiinassakin. Matkustusinto osoittaa sen, kuinka tärkeänä ympäristön seurantaa pidetään.
– Pellervon ja Cogecan kautta jäsenyritykset saavat helposti yhteyttä Euroopan vastaaviin osuuskuntiin ja kollegoihin. Monilla osuuskunnalla on samanlaisia haasteita kuin meillä.
Hallitusten on hyvä pohtia rauhassa kansainvälistyvän kulttuurin aiheuttamia paineita.
– Toteaminen, että asia ei kuulu meille, koska olemme tällainen maakunnallinen osuuskunta, ei kelpaa. Muuttuvan ympäristön seuraaminen on jokaisen hallituksen asialistalla useita kertoja vuodessa. Valistuneelle hallituksen jäsenelle se on jokapäiväistä.

| Sivun alkuun |