kirjaimittain.gif (7478 bytes)

 


Pääjohtaja Reijo Karhinen:

Kasvollinen omistajuus luo vakautta ja luottamusta

Osuustoiminnan roolia talouden vakauttajana painotti OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen Osuustoimintavuoden juhlassa 21.3.
– Osuustoiminnallisen yrityksen omistusrakenne sekä arvomaailma luovat sen toimintaan ennustettavuutta ja sitä kautta vakautta.


Reijo Karhinen
Kuva Tapani Lepistö
– Osuustoiminta ei tietenkään ole irrallinen laatikko talouden vakauttamisessa. Se on monin tavoin ja yhdessä muiden toimijoiden kanssa osa yhteiskunnan pyrkimystä kansalaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja osallisuuteen.
Reijo Karhinen muistutti myös, että osuustoiminta on yksi Suomen talouden menestyksen kivijaloista.

– Näiden viimevuosien talouskriisien jälkeen koko markkinatalouden perusrakenne on asetettu kyseenalaiseksi. Yritysten arvot ovat asettautumassa uuteen järjestykseen. Ahneus ja liian suurten riskien otto ovat väistymässä, ja tilalle on nousemassa vastuullisuus ja eettisyys.

– Pitkään paitsiossa ollut, joskus vanhanaikaiseksi mielletty ja tänään juhlittava yritysmuoto on kokenut uuden tulemisen.

Lämmintä sydäntä
ja kylmää päätä

Karhisen mukaan osuustoiminnan vahvuuksiin kuuluu kasvollinen omistajuus. Asiakaslähtöisyys on sisäänrakennettuna asiakasomisteisiin yrityksiin.
Joissain finanssialan pörssiyrityksistä sen sijaan on asiakkaista etäännytty. Voiton tavoittelu on mennyt terveen järjen edelle.

Osuustoimintayrityksistä Karhinen kehotti ottamaan esimerkkiä myös kuntauudistuksessa. Osuuskunnat ovat kyenneet uudistamaan rakenteitaan tarpeeksi ajoissa ja säilyttäen silti yritysmallin elinvoiman.

Osuustoiminta ei saa hänen mukaansa jatkossakaan jämähtää paikoilleen, vaan ot-yrityksiltä vaaditaan uudistumiskykyä ja niiden johtamisessa rohkeaa otetta.
– Tarvitaan lämmintä sydäntä ja kylmää päätä, Reijo Karhinen kiteytti.

| Sivun alkuun |