ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Kehen uskoa?

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto, Nordean tutkimuslaitos ja monet pörssiyhtiöiden johtajat rummuttavat, että Suomen talous lähtee nousuun kohtsillään.

Nordea on erityisen optimistinen toukokuun alkuviikolla julkaisemassaan katsauksessa. Sen mukaan nousu on jo alkanut. Tänä vuonna bruttokansantuote kasvaa 2,8 ja ensi vuonna 4,2 prosenttia. Talouden taantumajakso jäi poikkeuksellisen lyhyeksi ja lieväksi, riemuitsi Nordean pääekonomisti Juha Ahtola.

Outoa. Pörssi ei näet tue toiveikkuutta. Osingot jaettiin maalis-huhtikuussa, eivätkä kurssit tahdo jotain Orionia lukuunottamatta elpyä suoneniskusta millään.

Siis kehen uskaltaisi uskoa? Miljardit osinkoeurot odottavat uutta kiinnitystä pörssiin ja sijoitusrahastoihin.

Kehottaisin uskomaan historiaan. Jos kerran pörssikurssit eivät ole lähteneet reippaaseen nousuun, ei myöskään maan talous elvy 6 - 12 kuukauteen. Pörssi on lahjomaton ennustaja. Osakkeita saanee nykyhinnoin koko kesän eli kohtuuhinnoin.

Tämän vuoden tammi-maaliskuu meni pörssiyhtiöissä keskimäärin juuri niin huonosti kuin oli ennustettukin.

Osuustoiminnan juhlaa

Osuustoiminnalliset pörssiyhtiöt yllättivät alkuvuonna. Toki M-realin voitto putosi tammi-maaliskuussa 119 miljoonasta eurosta 62:een mutta vähemmän kuin analyytikot olivat odottaneet.

Muut suorastaan paransivat. Metsä Tissue petrasi 2 miljoonasta 10:een. Toimitusjohtaja Hannu Anttila on pitänyt yhtiötä neljä vuotta ankarassa prässissä, etten sanoisi tehohoidossa. Nyt tulokset näkyvät. Onneksi olkoon! Yhtiön osake maksaa pörssissä saman kuin M-realin!

Tuskin Hannu Anttila vielä ohjaksia höllää. Liikevoittoa syntyy tyydyttävästi, mutta velkaa on aivan liikaa.

Seppo Paatelainen ja Simo Palokangas ottavat tosissaan yhteen. Mittelöä on kiva seurata.

Mutta olisiko niin, että Palokangas sai alkuvuonna hienoisen yliotteen? HK Ruokatalo teki kolmessa kuukaudessa lähes neljän miljoonan markan voiton rahoituserien jälkeen Atrian runsasta kahta miljoonaa vastaan.

Paatelainen ei luovuta. Hän uhkaa heittää kesämarkkinoille niin makoisat lenkit ja nakit, että ne vievät kansalta sekä kielen että mielen. Ja kilpailijalta yöunet.

Mutta mitä on sanottava Atrian kosiomatkasta Ruotsiin? Minä ainakin pelkään. Maataloustuottajien Spira on tähtäimessä, sen mukana tulisi kolmannes toisesta lihanjalostajasta Sardus Ab:stä.

Kiinnostuksen kohteet ovat tehneet kehnoa tulosta vuosikausia eikä niillä ole edes brändejä vaan tuotteet myydään kaupan merkeillä.

* Osuuspankit viettivät 14.5. satavuotisjuhlaansa Hartwall-Areenassa ja Messukeskuksessa tasavallan presidentin Tarja Halosen ja 7 000 muun kutsuvieraan kunnioittaessa läsnäolollaan. Meno oli reipasta, eikä pitkillä puheilla vaivattu.

Pääjohtaja Antti Tanskanen sanoo reilusti, että osuuspankkiryhmä tavoittelee Nordean lyömistä markkinaosuudessa. Hänellä on kuulemma aikaa odottaa.

Verrataankohan nyt heiniä ja heinäseivästä keskenään? Ymmärtääkseni 244 osuuspankkia ovat itsenäisiä pankkeja. Niillä on keskuspankki, OKO. Vertaisin mieluummin sitä ja Nordeaa. Molemmat ovat sitä paitsi pörssiyhtiöitä.

Pienihän OKO on Nordean rinnalla - mutta ihan selvästi kannattavampi, mikä näkyy numeroissa, osingoissa ja pörssin arvostuksessa.

Itse asiassa Antti Tanskanen on tavoitteensa saavuttanut. Vai aikooko hän, siunaa ja varjele, yhdessä Mikael Silvennoisen kanssa kehittää OKO:sta Nordeaa suuremman pankin?

Ihmeiden ja yrityskauppojen aika ei ole ohi.


Erkki Sinkko

Lukijapalaute ja mahdolliset kysymykset Erkki Sinkolle ovat tervetulleita myös toimituksen kautta sähköpostilla: mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi.

 

| Sivun alkuun |