ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Maanviljelysneuvos Pentti Palmusen 
hukkuminen varmistui

Monien maataloudellisten yhteisöjen hallinnon johtotehtävissä varsinaissuomalaisten viljelijöiden edusmiehenä toiminut maanviljelysneuvos Pentti Palmunen kuoli 8.3.2002 hukkuessaan hiihtoretkellä kotoisissa maisemissa Turun Kakskerran rantajäillä.

Pentti Palmunen oli syntynyt 21.7.1921, maanviljelijän poikana Laitilassa. Valmistuttuaan agronomiksi v. 1949 hän toimi Varsinais-Suomen Maanviljelysseuran kasvinviljelyagronomina. Hankkijan palveluksessa hän toimi vuosina 1955 - 62 Turun konttorin neuvonta-agronomina. Tämän jälkeen hän siirtyi päätoimiseksi viljelijäksi ja hoiti maatilaansa Kakskerrassa vuoteen 1988.

Pentti Palmusella oli monia luottamustehtäviä viljelijöiden omien järjestöjen ja osuustoiminnan piirissä. Hän toimi vuodesta 1955 Maataloustuottajain Varsinais-Suomen Liiton johtokunnassa ja oli liiton puheenjohtajana vuosina 1968-88. MTK:n valtuuskunnan jäsenenä hän oli vuosina 1967-84.

Hänet tunnettiin innokkaana ja vakaumuksellisena osuustoimintamiehenä. Näistä luottamustoimista mainittakoon: Turun Osuuskaupan hallintoneuvoston jäsen vuosina 1954-62, Turun Seudun Osuuspankin johtokunnan jäsen vuosina 1959-87. Hän oli jäsenenä myös Valion hallintoneuvostossa, Metsäliiton edustajistossa sekä Oy Kasviöljy Ab:n johtokunnassa.

Keskusosuusliike Hankkija oli Pentti Palmuselle läheisin yritys. Hankkijan hallintoneuvoston jäsenenä hän toimi vuosina 1974 - 88, varapuheenjohtajana 1978 - 84 ja puheenjohtajana 1985 - 87. Hänen toimikautenaan Hankkijassa elettiin vaikeita vuosia, joihin keskeisenä osatekijöinä vaikuttivat Hankkijan ja SOK:n välinen kiista, suhdannekäänne maan talouselämässä ja maataloustavarakaupassa sekä Hankkijan talouden heikkeneminen ja toiminnan rakennemuutos.

Palmunen kuului hallintoneuvoston ydinjoukkoon, joka joutui valmistelemaan monia merkittäviä päätöksiä. Tultuaan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi 1985 hän koki vastuunsa erittäin suureksi ja raskaaksi, lopulta siinä määrin, että syksyllä 1987 hänen terveytensä horjui vakavasti. Tämän vuoksi hän luopui puheenjohtajan tehtävistä ja myös muista luottamustoimistaan.

Ystävä- ja työtoveripiirissä Pentti Palmunen tunnettiin seurallisena, lämpimän avoimena ja velvollisuudentuntoisena ihmisenä, jonka kanssa oli luontevaa ja helppoa työskennellä. Hän oli myös aito patriootti ja sotaveteraani. Talvisotaan hän meni vapaaehtoisena ja kävi myös jatkosodan joutuen vaativiin taistelutehtäviin tunnetusti vaikeilla rintamalohkoilla. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti. Maanviljelysneuvoksen arvo hänelle myönnettiin vuonna 1979.

Liikunta ja kuntoilu olivat Palmuselle elinikäinen ja tärkeä harrastus. Lujan pohjakuntonsa ansiosta hän myös selviytyi sairauksistaan ja pystyi eläkkeellä ollessaan täyspainoisesti nauttimaan harrastuksistaan, joihin kuului myös matkailu sekä kotipuutarhassa puuhailu. Hiihto oli hänelle mieluisin liikuntamuoto ja keväinen hiihtolatu lopulta muodostuikin hänen kohtalokseen. Hukkuminen varmistui lopullisesti vasta nyt kesäkuun alussa.

Kalervo Selander 
Kirjoittaja on Hankkijan pitkäaikainen viestintäjohtaja ja Palmusen ystävä.

| Sivun alkuun |