ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Netti-Extra:
Uutisia maailmalta

Tutkimus on alkuvuonna paljastanut, miten luonnosta löytyy entistä parempia ratkaisuja ihmisten ongelmiin, kun luontoa opitaan tuntemaan entistä paremmin ja myös soveltamaan uutta tietoa käytäntöön.

Läpimurto allergeenittoman soijapavun jalostukselle

Illinoisin yliopiston ja Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) tutkijoita palvelevan Donald Danforthin kasvinviljelytieteen keskuksen tutkijat löysivät perimäainekseltaan kaksi kiinalaista soijapapulinjaa, jotka eivät sisällä allergian aiheuttajana tunnettua P34 -valkuaista. 

Allergeenittomat soijalinjat löytyivät 16 000 linjan seulomisen tuloksena USDA:n kansallisen soijageenipankin kokoelmista.

Emeritusprofessori Theodore Hymowitz lupasi pikimmiten toimittaa löydösten geeniainesta kasvinjalostajien ja alan yritysten käyttöön ilman patentteja lajikekehityksen ja hyötykäytön nopeuttamiseksi ilman geenimuuntelua.

(Food Navigator, 9.5.06)

Simpukat maittavat kanoille

Kananrehun tuotekehittelyssa Ruotsissa panostetaan simpukkaruokintaan. Hautovilla kanoilla on viime vuodesta lähtien tehty ruokintakokeita merellisellä tutkimusasemalla Fiskebäckskilissä, missä kanat ovat syöneet tuoreina keitettyjä simpukoita hyvällä ruokahalulla. Tervetulleena sivuvaikutuksena keltuainen kehittyi erityisen keltaiseksi.

Uppsalassa maatalousyliopistossa kanoja on ruokittu simpukkajauheella, joka ravintoarvoltaan todettiin yhtä hyväksi kuin kalajauhe. Kalajauheelle ominaisia haittavaikutuksia simpukkajauheen käytöllä ei ole.

(Forskning och Framsteg 3/06)

Hormoniperäisistä torjunta-aineista 
uusia näyttöjä haitoista
 

Århusin ja Odensen yliopistoissa Tanskassa tehtyjen tutkimusten mukaan hormonien häirintävaikutuksiin perustuvien sienitautien torjuntaan käytettävien vinclozolin ja procymidon jäämät aiheuttavat luultua huomattavasti enemmän haittavaikutuksia.

Uutena havaintona kahden eri tyyppisen torjunta-aineen samanaikainen käyttö aiheuttaa hämmästyttävän suuria haittoja, vaikka aineiden erillisessä käytössä ko. pitoisuuksien oletetaan olevan vaarattomia. Tuntuvimmin aineiden todettiin vaikuttavan mieshormoneihin, vähäisemmässä määrin naisen estrogeeniin.

Kaksi vuotta sitten pohjoismaiden ympäristöministerit esittivät EU:lle neljän hormonivaikutuspohjaisen kauan markkinoilla olleen valmisteen kieltämistä. Asia tulee uudelleen ajankohtaiseksi EU:n uuden kemikalilain puitteissa. EU:n komissio ei asiaa koskevassa esityksessään ota huomioon uusia havaintoja. Ruotsin hallitus ei hyväksy komission esitystä, raja-arvot eivät ole riittäviä, toteaa Lilian Törnqvist kemikaliovirastosta.

(Svenska Dagbladet 28.4.06 ja ja ATL 29.4.06)

Valbergalle uusi rehutehdas

Itsenäisyytensä säilyttämistä vaaliva ruotsalaisten maataloustuottajien alueosuuskunta Vallberga Lantmän on päättänyt investoida 70 milj. kruunua uuden rehutehtaan rakentamiseksi. Rakennustöiden on määrä alkaa kesällä ja kestää 12-15 kuukautta. Uuden tehtaan varustuksiin kuuluu rehun lämpökäsittelylaitteisto, jolla kaikki rehu voidaan lämpökäsitellä ja mahdolliset salmonellatartunnat eliminoida.

Investointi oli hallituksen puheenjohtaja Rolf Johanssonin mukaan välttämätön yritykselle, jotta se voisi jatkaa itsenäisenä Svenska Lantmännenin ulkopuolella. 
(ATL 26.4.06)

Ruotsin metsätuhot joillekin jopa voitollisia

Gudrun -myrskyn suuret metsätuhot Ruotsissa koituvat monille sellaisille metsänomistajille voitollisiksi, jotka huolehtivat siitä, että puunkorjuusta, mittauksista ja kuljetuksista huolehditaan 8.1.- 31.12.2006. Ruotsin metsähallituksen mukaan ne 40 prosenttia metsänomistajista, jotka ovat ottaneet vakuutuksen myrskytuhoja vastaan, ovat useissa tapauksissa nettoajia. Vakuutuskorvausten ohella metsänomistajat voivat vähentää verotuksessa 50 kruunua kuutiolta. 

Keskimäärin myrskytuhot aiheuttivat keskimäärin metsänomistajille 150 kruunun lisäkulut kuutiolta, eli suurimmalle osalle myrsky toi ja tuo huomattavat tappiot. Metsätalouden ylimääräisiksi kustannuksiksi metsähallitus on laskenut 12,1 miljardia kruunua eli kolmasosan vähemmän kuin aikaisemmin arvioitiin.

(ATL 27.4.06)

MARKKU RÄMÖ

Lisää viimeaikojen uutisia maailmalta Osuustoiminta-lehdessä 3/06.

| Sivun alkuun |