ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Lisää vilskettä Nuutajärvelle 

Kesäkauden avajaiset oli menestys ja lisäsi lasituotteiden myyntiä. Lasintekijöiden juuri perustama osuuskunta aikoo kuitenkin vilkastuttaa maineikkaan Nuutajärven Lasikylän pysyvästi.

UUTTA JA VANHAA.
- Nuutajärven Lasikylä on toiminut tauotta jo 200 vuotta, kertoo uuden Galleria osuuskunnan puheenjohtaja Anu Penttinen nykyisen polven lasintekijöiden teosten keskellä osuuskunnan myymälässä.
kuvat markku nummi


NÄYTTELYT TUKEVAT TOISIAAN.
Lasigalleria on mainiolla paikalla tehtaanmyymälän ja kesänäyttelyn vieressä.

Puhtaat vanhat hirret ja runsaista ikkunoista antava valo tuovat hyvin esiin uusiin vitriineihin asetellun taidelasin. Muutaman kuukauden ikäisen Nuutajärven Galleria osuuskunnan puheenjohtaja Anu Penttinen vaikuttaa olevan hyvillään: osuuskunta vuokrasi tyhjillään olleen rakennuksen seitsemän jäsenensä tuotteiden myymäläksi ja niin ikään jouten olleen lasihytin kesänäyttelynsä tilaksi. Niiden viritys edustuskuntoon vaati vaivaa, osuuskunta otti lainaakin, ja tilat päästiin avaamaan sopivasti turistikauden kynnyksellä.
Osuuskunnalla ei tähdätä yksin sen jäsenten tuotteiden myynnin lisäämiseen, vaan koko Lasikylän suosion elvyttämiseen: mitä enemmän kävijöitä, sitä paremmin menee kaikilla.

Oppia Fiskarsista

Osuuskuntalaiset perustivat myymälän ja palkkasivat Leena-Kaisa Salmisen hoitamaan ammattilaisena sitä sekä markkinointia, jotta voisivat itse keskittyä taiteen tekemiseen. Penttinen olettaa, että osuuskunta tulee esiintymään messuilla ja mm. ilmoittelee mediassa. Yrittäjät joutuivat silti opettelemaan kassajärjestelmien käytön: viikonvaihteessa he päivystävät vuorollaan läpi vuoden avoinna olevassa myymälässä.
Nuutajärvi kuuluu kansainvälistyneeseen Iittala Groupiin, jonka Nuutajärven tehtaanmyymälä on vastapäätä Lasigalleriaa. Sitä ihmisvirtaa galleriakin pyrkii hyödyntämään.
Uutta Nuutajärvellä on myös osuuskuntalaisten pystyttämä kesänäyttely aivan myymälöiden vieressä. 20 taiteilijan eläinaiheista näyttelyä täydentää lyhytfilmi. Ainakin Iittalassa näyttelyt vetävät väkeä.
Toukokuun puoliväli ei ole vielä sesonkiaikaa, mutta vierailijaryhmä vaeltaa hotellin ja kahvilan ohi puhaltamoon professori Oiva Toikan perässä katsomaan lasilintujen syntyä. Sitä voi seurata yleisöparvelta. Lasikylään voi tulla myös kurssille tai workshopiin.
Nuutajärven kehittämistä on edistänyt muutama vuosi sitten perustettu Lasikomppania, Nuutajärven lasitaitajat ry. Lasikomppania ei kuitenkaan saanut EU-tukea kehittämishankkeisiin, koska sitä Penttisen mukaan pidettiin liiaksi yrityshenkisenä.
Ennen osuuskunnan perustamista nuutajärveläiset kävivät Fiskarsissa tutustumassa käsityöläisten osuuskuntaan. Siihen verrattuna Galleria on Penttisestä, Alma Jantusesta ja Johannes Rantasesta koostuvalle hallitukselle selkeä johdettava: kaikkia jäseniä yhdistää lasi. Anu Penttinen katsoo, että Nuutajärvellekin sopisi muunkin alan käsityöläisiä, mutta osuuskunta ei toistaiseksi paneudu jäsenmäärän lisäämiseen. Se hoitaa kunnolla ensimmäiset isot tehtävänsä.

Markku Nummi
markku.nummi@pellervo.fi

Lisää aiheesta netissä: nuutajarvi.fi, lasisuomi.fi, suomalaistalasia.fi

| Sivun alkuun |